L’escriptora i periodista ha reivindicat en el seu discurs el paper de les dones escriptores. “Aquesta nit el jurat ha guardonat una novel·la feminista. No considero aquest guardó com una victòria individual, sinó col·lectiva” ha afirmat Ruiz.
La periodista i escriptora ret un homenatge literari a la generació de dones nascudes als anys cinquanta, enmig de la dictadura franquista, que van haver de renunciar a la realització personal perquè les seves filles sí que poguessin viure una vida escollida, “una novel·la feliçment feminista”.
Convocat per Òmnium Cultural, l’entitat és actualment coeditora del guardó per juntament amb Proa. Dinou edicions després de La meitat de l’ànima de Carme Riera -44è Premi Sant Jordi, 2003-, el guardó torna a recaure a mans d’una dona. Gemma Ruiz és la novena dona que guanya el Sant Jordi. “Aquest premi no és una victòria individual, és col·lectiva”, ha deixat clar Gemma Ruiz, i ha dedicat el premi a les escriptores que l’han precedit i també les seves companyes de generació, que les ha anomenat en una llarga llista: “i les que em deixo! Aquest Premi Sant Jordi va per vosaltres, per totes!”.
Ruiz, en el seu discurs d’agraïment també ha advertit “Perqué no tornin a passar 19 anys més. Ni en aquest premi ni en cap”.
El jurat, integrat per Sebastià Alzamora, Mita Casacuberta, Ferran Gadea, David Guzmán, Simona Škrabec, Dolors Udina i Carme Vidal Huguet, ha reconegut aquesta obra com “un calidoscopi de veus femenines, de diferents generacions i classes socials, que s’entrecreuen en una suma d’històries amb una mirada crítica i realista i una llengua àcida i esmolada”.
La guanyadora rebrà directament 60.000 euros i, a banda, els diners generats en
concepte de drets d’autor. D’aquesta manera el Premi Sant Jordi esdevé el guardó
més ben dotat de la literatura catalana.
Durant la celebració de la 72a Nit de Santa Llúcia – Festa Òmnium de les Lletres Catalanes s’han lliurat altres guardons. Marc Vintró Castells s’endú el Mercè Rodoreda i Jordi Llavina, el Carles Riba de Poesia.
El 25è Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions és per a Unes ganes salvatges de cridar, de Marc Vintró Castells. L’autor ha agraït que “el crit de ràbia que el fa escriure davant d’un món que acapara i ofega hagi estat escoltat”.
El Premi Carles Riba de Poesia és pel poeta i escriptor Jordi Llavina, que amb Un llum que crema, constitueix la poètica personal més completa que ha publicat fins avui aquest autor. “Aquest llibre parla de coses que conec i em permeten no haver d’impostar la veu”, ha dit Llavina, “i també reflexiona sobre allò que no acabo d’entendre, mirar d’anomenar allò desconegut i que es fa escàpol a la raó, des de la humilitat de l’artesà de les paraules”.
El 60è Premi Josep M. Folch i Torres de Novel·les per a nois i noies que convoca La Galera i la Fundació Enciclopèdia Catalana ha quedat desert.
Enguany el 49è Premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil ha estat per a Un far a la fi del món, de l’escriptor i dramaturg Gerard Guix, que ha criticat la precarització de la cultura i ha reivindicat el paper de la literatura juvenil per formar els lectors del futur.
Durant l’acte, també s’ha fet lliurament dels premis de Comunicació Muriel Casals al periodista i corresponsal Manel Alías: “és important explicar les guerres i que hi hagi bon periodisme perquè no comencin”. “Cobrir una guerra ens ajuda a ser conscients que és una guera i per tenir molt ben cuidada la pau”, ha afegit Alías. També s’ha fet entrega del Premi Internacional J. B. Cendrós a la traductora Mara Faye Lethem, que ha destacat que “la historia de literatura catalana m’inspira, em commou i em fascina; quina sort poder formar-ne part amb el meu granet de sorra”.