El Gremi d’Editors de Catalunya fa balanç del 2022 i assegura que de cada 100 llibres que es venen 70 es venen a les llibreries.

Les llibreries continuen sent el lloc escollit pels lectors per comprar llibres. El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis assenyala que “les llibreries han tornat a recuperar el terreny que havien cedit al comerç electrònic durant la pandèmia i avui de cada 100 llibres que es venen 70 es venen en llibreries, 23 són llibres en paper venuts a través del comerç electrònic i 7 són llibres electrònics.”  Tixis, assegura que “Les llibreries tenen un paper que va molt més enllà de la venda estricta de llibres, són autèntics agents culturals als que cal donar suport”.

Sobre el llibre digital, el Gremi d’Editors de Catalunya constata que, després del gran creixement que va tenir el llibre digital els dos anys de la pandèmia, enguany s’ha estabilitzat amb unes xifres que representen, en conjunt, al voltant del 7,5 % de la facturació total del sector. En aquest sentit, va destacar que s’està fent un esforç especial amb l’audiollibre, “que ha començat amb força i que pot tenir un desenvolupament important en els propers anys”.

Respecte a la pirateria, ha assenyalat que hi ha hagut progressos importants per conscienciar del valor de la creació intel·lectual, però encara s’estan compartint de manera il·legal arxius digitals a través de plataformes de missatgeria electrònica, i que els audiollibres és un dels formats en els quals més incidència està tenint la pirateria

El sector editorial preveu que en aquest 2022 es consolidaran els nivells de vendes i de lectors que s’han assolit en els dos darrers anys pel que fa als llibres d’interès general, exclòs el llibre de text.

La consolidació arriba per la força dels dos grans gèneres tradicionals de ficció i no ficció, als quals s’ha incorporat el públic juvenil amb el creixement de la novel·la per a joves i la consolidació del còmic, el manga i la novel·la gràfica.

El Gremi d’Editors de Catalunya reclama un acord polític per aprovar els pressupostos de la Generalitat pel 2023 i acostar la despesa de Cultura en l’objectiu del 2 % i poder desenvolupar el Pla Nacional del Llibre i la Lectura.

Respecte a les projeccions del 2023, “es preveu un any difícil i complex sobre el qual no es poden fer previsions perquè la situació econòmica és molt incerta, derivada del creixement de costos de les matèries primeres, de l’energia, de la inflació i dels tipus d’interès”.

Enguny, segons informa el Gremi d’Editors de Catalunya “el sector editorial ha fet esforços importants davant del fort creixement dels costos, i que només ha traslladat una petita part d’aquest increment al lector amb una pujada de preus molt per sota de la inflació”. El president del gremi ha destacat que “la indústria editorial entra en aquesta nova etapa d’incertesa amb una bona salut i amb la confiança de poder fer front als nous reptes”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here