Amb “Les calces al sol” ha aconseguit convertir-se, amb la seva òpera prima, un dels fenòmens literaris en català de la temporada, gràcies al boca-orella i amb un text directe i ple d’humor.


La Campana publicava, ara fa un any la novel·la que algunes editorials havien rebutjat per ser massa agosarada. La novel·la és arriscada, directa i atrevida i amb aquests elements, combinats amb uns potents diàlegs, han fet de “Les calces al sol” (La Campana, setembre 2022), ser una de les revelacions literàries.

UNA IMATGE AMB LA ROBA ESTESA

El títol de les calces al sol, evoca a la roba estesa, una imatge que sempre ha captivat i inspirat a l’autora. Aquesta imatge de les calces esteses marquen l’inici de la novel·la i també, la decisió de la protagonista de marxar als Estats Units. Una conversa , amb la seva àvia Natàlia, una dona d’origen andalús i amb una mirada molt lúcida sobre la vida, obre els ulls a la Rita Racons.

“Aprovecha la suerte que te ha tocado! Tienes que agarrar tu vida!!Devorarla! Y eso no lo vas a aconseguir aquí sentada en el terrat, mirando cómo se secan las bragas al sol”.

UNA AU-PAIR ALS ESTATS UNITS, SENSE GAIRES CONEIXEMENTS D’ANGLÈS

La Rita Racons, la protagonista de la novel·la se’n va als Estats Units a fer d’au-pair sense saber-ho del tot. No ha aprovat l’assignatura d’anglès, imprescindible per obtenir el títol de psicòloga. Creu que el seu viatge als Estats Units li servirà per a aprendre anglès, però ja en terres nord-americanes, descobrirà que la seva feina, serà la de cuidar durant un any a tres nens superdotats de la ciutat d’Atlanta.

Rita, conviurà amb els Bookland, una família d’intel·lectuals que esperen que la nova au-pair estigui a l’altura del que exigeixen les ments privilegiades dels nens de la casa. El desconeixement de l’idioma i les situacions que viu la Rita a Atlanta formen part de les aventures de la protagonista que destaca per la seva llibertat de moviments a la vida en la recerca per a trobar i fer allò que la fa feliç.
Nensentre cin i dotze que llegeixen enciclopèdies o conversen amb total naturalitat sobre temes sobre, economia, ciència o història.

UNA NOVEL·LA CUINADA A FOC LENT

Una au-pair catalana a Atlanta sense saber parlar gaire anglès, una família americana amb tres nens molt intel·ligents, un actor porno, una societat conservadora, una orgia, una església presbiteriana, un concert de Radiohead a Las Vegas o una visita al gran Can Canyó, són alguns dels ingredients de la novel·la que han captivat als lectors.

La formula Rodríguez Sirvent, funciona i ho fa amb una òpera prima que ha estat cuinada a foc lent i amb la valentia d’haver deixat reposar el temps suficient per aconseguir el punt exacte de cocció.

“Les calces al sol” és un viatge de retrobament i de descobriment de vocacions. Una novel·la divertida, esbojarrada, però que traspua humanitat en tot moment.

“Buscar a què et vols dedicar a la vida s’ha de prendre amb calma. És com enamorar-te de veritat, i això passa molt poques vegades”. Es tracta d’un diàleg que apareix a la novel·la i que centra un dels temes de “Les calces al sol”, la recerca personal i del nostre lloc en aquest món. La Rita Racons es veu abocada a buscar el seu lloc i a decidir a què es vol dedicar o fer en aquesta vida.

LA NECESSITAT D’ESCRIURE

La Rita escriu e-mails amb les seves aventures per Atlanta, per deixar constància del seu dia a dia. La protagonista assegura que els correus són el seu diari i la seva càpsula d’aïllament preferida. Ho defineix com a terapèutic. La novel·la es situa l’any 2007, just en el moment de l’aparició del primer Iphone i de les xarxes socials com Facebook.

Si important, per Rita Racons és la seva àvia Natalia, també ho serà la Roberta, una professora d’escriptura que li farà veure el seu potencial com a escriptora

“Si vols escriure de veritat, has de saber que la feinada d’escriure és una feina solitària. I Jo a tu no et veig gaire solitària…. En realitat, ser escriptora o no ser-ho no és una decisió teva. L’escriptura t’escull a tu, no tu a ella….. I si t’ha escollit només ho sabràs amb el temps. Però si és així, si la vida t’ha donat aquesta sort, has de saber que viuràs una aventura apassionant”.  Una aventura que ara, Regina Rodríguez Sirvent,  ha traslladat als seus lectors i lectores que l’han fet confiança des de fa un any i arribant a la tretzena d’edicions i continuant sent una de les novel·les més llegides i demanades.

CARÀCTER SOMIADOR I OPTIMISTA

L’autora adverteix al lector que la semblança entre els personatges ficticis i reals no és pura coincidència. De fet, la protagonista de la novel·la, la Rita Racons compta amb força coincidències amb l’escriptora. Totes dues van fer d’au-pair a Atlanta i comparteixen els estudis de psicologia.

El caràcter optimista i somiador de l’escriptora ha fet que la novel·la hagi arribat a molts lectors. Va creure en el projecte i l’ha defensat incansablement i ara no pararà fins que “Les calces al sol” es pugui convertir en un projecte audiovisual. El llenguatge cinematogràfic i les escenes que es narren a la novel·la farien factible una adaptació a sèrie de televisió. Per si de cas, Regina Rodríguez ja ha enviat una capsa amb un parell de capítols traduïts a l’anglès i unes calces a l’actor Matt Damon. Mai se sap que pot succeir en el futur.

Una novel·la que es llegeix, però que també s’escolta amb una llista musical molt variada que va des de Radiohead a Manolo Escobar passant per Bob Dylan, Antònia Font o Bruce Springsteen.
L’univers de Les calces al sol continua ben viu, un any després de la seva publicació i amb el 13è Premi L’illa dels Llibres com a reconeixement del seu èxit i la bona acollida entre els lectors i lectores.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here