Us oferim les recomanacions d’aquest Sant Jordi. 23 lectures que ni la IA se’n pot resistir
Cada dia anirem afegint més títols fins a completar els 23 títols d’aquest Sant Jordi
Les tenebres del cor
Albert Sánchez Piñol
La Campana / Alfaguara
L’Albert Sánchez Piñol antropòleg es fusiona amb l’escriptor a Les tenebres del cor per escriure un llibre a mig camí entre l’assaig i la novel·la d’aventures.
Amb un estil àgil i carregat d’ironia, l’escriptor i antropòleg català dissecciona una de les confusions més grans de la història científica: la recerca obsessiva dels anomenats “pigmeus” africans, un poble que mai va existir com el van descriure els exploradors occidentals. Les tenebres del cor, és nova obra d’Albert Sánchez Piñol, publicada per La Campana i es troba a a mig camí entre l’assaig i la novel·la d’aventures per transportar al lector des de l’antiga Grècia fins a l’actualitat per reconstruir com es va forjar aquest mite. Literatura sense ficció, com li agrada definir a Sánchez Piñol, el llibre que acaba de publicar.
L’obra se centra en les figures d’exploradors, antropòlegs i aventurers que, des del segle XIX, van projectar la seva imaginació sobre les comunitats boscanes de l’Àfrica central. Però també hi trobem la veu de l’autor, que aporta el seu propi testimoni després de conviure amb els mbuti al Congo. + INFORMACIÓ
Oposición
Sara Mesa
Anagrama
Amb Oposició, Sara Mesa ens ofereix una mirada punyent i refinada sobre la burocràcia com a mecanisme d’alienació i pèrdua del sentit vital. La protagonista, una jove interina, s’endinsa en la preparació d’unes oposicions com a pas cap a l’estabilitat, però aviat descobreix que el sistema que vol integrar l’ofega i la desorienta.
L’espai on treballa, esdevé metàfora d’un món laboral que absorbeix l’individu mentre el despersonalitza. Sense instruccions clares, es veu obligada a improvisar, a fingir seguretat, i a canalitzar la seva inquietud a través de dibuixos i versos que contrasten amb la rigidesa del seu entorn. Els funcionaris que l’envolten, marcats per les seves manies i rutines, encarnen una obediència acrítica que manté viu el sistema. Però la protagonista, desbordada per la inèrcia i el tedi, comença a trencar subtilment les normes, en una rebel·lió íntima que no està exempta de conseqüències.
Amb una prosa precisa i sense artificis, Mesa denuncia el buit existencial que amaga la maquinària administrativa. Oposició no només retrata la fatiga d’una generació davant la promesa buida de l’estabilitat, sinó que qüestiona la manera com organitzem —i desorganitzem— les nostres vides col·lectives.
Manifiest delictiu
Colson Whitehead
Random House
Després de l’èxit de El ritme de Harlem (Periscopi/Random House), ambientada al Harlem dels anys seixanta, Colson Whitehead torna a Nova York amb Manifiesto criminal. Aquesta nova novel·la se situa als anys setanta, on reprèn els personatges i escenaris de la seva obra anterior. El protagonista, Ray Carney, fill d’un delinqüent, venedor de mobles i perista, sembla haver-se reconvertit en un empresari respectable.
Tanmateix, Whitehead retrata una Nova York en decadència, amb un alt índex de criminalitat, especialment als carrers de Harlem, que es converteixen en l’escenari d’una guerra oberta entre l’Exèrcit Negre d’Alliberament i la policia estatal. En aquest context, Carney intenta allunyar-se dels negocis tèrbols per esdevenir un pare de família exemplar al capdavant d’una pròspera botiga de mobles. Però el seu passat torna quan, desesperat per aconseguir entrades per als Jackson 5 per a la seva filla, recorre a un contacte policial que li exigirà favors comprometedors.
La novel·la guia el lector des del món de traficants, gàngsters i polítics corruptes fins a una trama d’especulació immobiliària que encén Harlem en flames. + INFORMACIÓ
Vincles, afectes i grillons
Jèssica del Moral
Columna
La periodista s’endinsa en el territori de la ficció amb la seva primera novel·la, Vincles, afectes i grillons, una obra que dissecciona la complexitat dels lligams humans a través de la memòria i els records.
Amb “Vincles, afectes i grillons”, Jèssica del Moral ofereix una mirada sensible i intel·ligent sobre les relacions humanes, amb una narració que es mou entre la introspecció i l’observació social. Una novel·la que planteja preguntes inquietants sobre qui som i com ens relacionem amb els altres.
La novel·la juga amb la idea de les connexions emocionals, les quals poden esdevenir fonts de suport, però també cadenes invisibles que condicionen la llibertat individual. Vincles, afectes i grillons explora la dualitat de l’afecte, mostrant com els llaços entre les persones poden ser tant refugis com presons. + INFORMACIÓ
Mammalia
Elisenda Solsona
Males Herbes
Una de les revelacions de la temporada, Mammalia d’Elisenda Solsona . Es tracta d’un thriller de ciència-ficció ambientat en un futur molt proper i distòpic, amb una baixa fertilitat i amb el control estatal sobre els naixements amb una plaga social dels problemes de fertilitat i les relacions maternals que se’n deriven.
La novel·la tracta sobre la maternitat, la recerca dels orígens i la identitat on els enòmens meteorològics hi juguen un paper destacat, com un personatge més en una novel·la molt intimista i que nos ens deixarà indiferents.
Durant unes vacances al sud de França, quan la Cora té vuit anys, es perd en una excursió en bicicleta. Quan esclata una tempesta, busca refugi en una cova on troba unes pintures que li resulten estranyament familiars, i que li desperten records amagats. Això posarà en marxa una recerca obsessiva dels seus orígens. Aquest és el detonant d’una història laberíntica, un thriller que combina la poètica i la reflexió, en què la Cora s’enfrontarà a un trencaclosques íntim on les peces del passat i del present encaixaran fins a desvetllar la seva identitat.
Les que no dormen. Nash
Dolores Redondo
Columna/Destino
L’escriptora publica el segon lliurament del quartet “Les Valls Tranquil·les”.
NASH, “Natural. Accidental. Suïcida. Homicida”. Aquest és el codi que utilitza la medicina forense per determinar l’origen d’una mort en situacions extremes. Aquest acrònim és el que fa servir Dolores Redondo per donar nom a la seva nova protagonista, Nash Elizondo, una psicòloga forense que s’ha endinsat directament en l’univers redondorià. Nash Elizondo, que es troba a les Valls Tranquil·les de Navarra intentant documentar l’origen d’una llegenda sobre bruixeria a l’avenc de Legarrea. No obstant això, quan descendeix al fons de l’avenc, troba el cos d’una noia desapareguda tres anys enrere, Andrea Dancur, un cas que va commocionar el país sencer i pel qual una dona està complint condemna a presó. Som al març del 2020, i la troballa i les noves pistes obliguen a reobrir una investigació que aquesta vegada es desenvoluparà en dos plans diferents: d’una banda, a través del mètode científic, i de l’altra, mitjançant l’aprofundiment en la psicologia dels implicats i el coneixement dels misteris ancestrals. + INFORMACIÓ
Intermezzo
Sally Rooney
Edicions del Periscopi / Random House
El llançament de la nova novel·la de l’escriptora irlandesa suposa el seu retorn literari després de la publicació On ets, món bonic.
A Intermezzo, en Peter i l’Ivan són germans, però no sembla que tinguin res en comú. El primer és un advocat carismàtic instal·lat a la trentena, que aparenta tenir-ho tot sota control però que depèn de la medicació per superar la mort del pare i gestionar les seves relacions amoroses. El segon és un jugador d’escacs professional que sempre s’ha considerat un inadaptat social, l’antítesi del seu frívol germà i que, poc després de l’enterrament del pare, s’embarca en una relació apassionada amb una dona més gran, la Margaret.
Els dos germans, sumits en el desconcert, encaren un nou interludi: un període de desesperança, desig i possibilitats; una oportunitat per descobrir quanta vida pot contenir un mateix a dins sense esclatar. La jove escriptora Sally Rooney ha demostrat ser una de les autores més importants de la seva generació, oferint una perspectiva fresca sobre la vida moderna. Amb el seu estil i la seva habilitat per capturar les complexitats de les relacions humanes, Rooney continua sent una figura central en la literatura contemporània. Les seves novel·les sovint se centren en joves adults i exploren temes com l’amor, l’amistat, el poder i la identitat.
La balena embarrancada
Elizabeth O’Connor
Amsterdam Llibres
La primera novel·la d’Elizabeth O’Connor explica la història de Manod, una jove que, tot i viure en una comunitat on el futur de les noies està força orientat al matrimoni com a única sortida, té els seus somnis.
A la tardor de 1938, la Manod, una noia de 18 anys que viu en una petita illa gal·lesa dedicada a la pesca i a la pagesia, comença a qüestionar el futur que li espera. Mentre els nois marxen a treballar a la ciutat i les noies es casen, ella somia amb una vida diferent. L’arribada de dos etnògrafs anglesos, l’Edward i la Joan, trenca la rutina de l’illa. La Manod treballa amb ells com a intèrpret i queda fascinada per la independència de la Joan, que ha anat a la universitat i ha triat no casar-se.
Tot i il·lusionar-se amb la possibilitat de marxar a Anglaterra i tenir un futur millor, la Manod descobreix que els investigadors estan creant una visió falsa de l’illa i que la Joan segueix ideologies feixistes. Amb decepció però també amb maduresa, la Manod entén que ha de ser ella mateixa qui decideixi el seu camí i lluiti pels seus somnis.
7 metros cuadrados
Jussi Adler-Olssen
Maeva
Després de més d’una dècada captivant milions de lectors arreu del món, Jussi Adler-Olsen tanca la seva popular sèrie del Departamento Q amb Siete metros cuadrados (Maeva). Carl Mørck, haurà d’enfrontar-se a una de les situacions més crítiques de la seva carrera.
L’inspector Carl Mørck es troba atrapat en un malson. Acusat injustament de tràfic de drogues i assassinat, és empresonat i es converteix en objectiu d’una recompensa milionària. El Departament de Policia de Copenhaguen li gira l’esquena, deixant-lo sol en un sistema ple de corruptes i criminals que volen veure’l mort. L’única esperança per a la seva supervivència recau en els seus companys del Departament Q, que hauran de desafiar l’ordre establert per descobrir la veritat i salvar-lo abans que sigui massa tard.
La trama s’endinsa en les ombres del poder, la corrupció i la lleialtat, amb un ritme frenètic i girs inesperats. + INFORMACIÓ
Els ofegats
Benjamin Black
Bromera / Alfaguara
L’escriptor irlàndes publica “Els ofegats”, el darrer lliurament de la saga del patòleg forense Quirke i l’inspector Strafford.
La sèrie dedicada al patòleg dublinès arriba a la seva desena entrega, que suposa la segona novel·la compartida entre Quirke i l’inspector Strafford. Des dels inicis, aquestes novel·les han destacat per fusionar una prosa refinada i una excel·lent construcció de personatges amb els codis propis del gènere negre. A més, retraten la foscor ambiental i moral del Dublín de postguerra i exploren el tema recurrent de l’abús de poder en totes les seves formes —política, econòmica, social i religiosa—, tot amanit amb el subtil i irònic sentit de l’humor característic de l’autor.
Banville transporta el lector a la dècada de 1950, a la Irlanda rural. Un home solitari troba un cotxe abandonat enmig d’un camp. Malgrat l’instint de mantenir-se’n al marge, la seva curiositat el condueix a un misteri més profund: la desaparició d’una dona que, segons el seu marit, hauria pogut llançar-se al mar. Per aclarir el cas, l’inspector Strafford és convocat des de Dublín, i comptarà amb l’ajuda del brillant i complicat patòleg Quirke, un home amb qui manté una relació tant productiva com tortuosa. +INFORMA