L’AELLC ha llegit un manifest , en el decurs del brindis ofert a tots els participants i a la premsa present a la Fira on condemna la violència i reivindicar el valor de la paraula.
La Fira Internacional del Llibre de Frankfurt, la més important del sector editorial a nivell mundial se celebrarà entre els dies 11 i 15 d’octubre. Com és habitual, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana participa de l’estand institucional compartit amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Ramon Llull.
Manifest sobre la situació a Catalunya
La diversitat cultural, lingüística i nacional és inherent a la condició humana. La diversitat comporta diferències i aquesta és justament la riquesa d’una societat plural. Però, quan les diferències deriven en conflicte s’han de resoldre de manera pacífica, per mitjà del diàleg, que és l’instrument més poderós per a l’entesa i la concòrdia.
Des del segle VIII, el poble català ha forjat una identitat pròpia, basada en una llengua, una cultura, unes institucions i unes lleis. El 1714, com a conseqüència de la Guerra de Successió, Catalunya va perdre l’autonomia política i jurídica. Des de llavors, l’encaix de Catalunya en el projecte espanyol ha estat motiu de debat constant. La dictadura de Franco, una transició democràtica massa complexa, l’aprovació de l’Estatut de 2006 severament mutilat pel Tribunal Constitucional i els bloqueigs econòmics i polítics de les últimes dècades han agreujat aquesta situació.
L’absència de resposta del govern de l’Estat espanyol als anhels legítims de Catalunya d’expressar-se en un referèndum pactat va donar lloc als fets del passat 1 d’octubre. El poble català va defensar el seu dret a vot de forma pacífica i democràtica i la resposta de la policia espanyola va ser altament repressiva i violenta, amb el resultat de més de 800 persones ferides.
L’Associació d’Editors en Llengua Catalana, que representa 96 editorials, vol manifestar el rebuig més enèrgic a qualsevol forma de violència i vol expressar, així mateix, la seva confiança en la fortalesa de la paraula com a única eina per a resoldre els conflictes. Si ens dediquem a l’ofici d’editar és, en bona mesura, perquè compartim aquesta convicció en la capacitat d’actuar des de la no-violència, amb arguments i idees, mai amb cops ni armes. I esperem que els companys del món editorial, arreu del món, ens facin costat en aquesta reivindicació tan nostra i tan universal alhora. Perquè com va escriure el poeta Carles Riba, “no hi ha inútil cap esperit si creix lliure en la seva virtut