Site icon L'illa dels llibres

‘La teva ombra’ de Jordi Nopca, Premi Proa de Novel·la

El periodista i escriptor ha estat guardonat en la primera edició del premi convocat pel Grup 62

‘La teva ombra’ és la primera obra del recentment estrenat premi literari Proa de Novel·la. El periodista i escriptor Jordi Nopca ha estat el primer guanyador i s’ha imposat als 63 originals presentats i s’endú els 40.000 de dotació econòmica.

Per Jordi Nopca, el fet de presentar-se a un premi que no té palmarès ‘era fantàstic i em va animar molt’. Per escriure ‘La teva ombra’ li ha dedicat sis anys i el resultat és una obra extensa d’unes 500 pàgines, un fet gens habitual en l’autor tenint en compte la novel·la curta ‘El talent’ i el recull de relats ‘Puja a casa’.

Ha ironitzat sobre el temps d’escriptura de la novel·la assegurant que ‘per mi ja és com una novel·la històrica’ pel temps que ha passat. Assenyala que es tracta d’una novel·la ‘divertida però torturada’ i com a escriptor li agrada’ que una frase pugui fer somriure i patir al mateix temps al lector’.

A ‘Puja a casa’, Nopca escrivia relats sobre perdedors i persones afectades per la crisi, però amb ‘La teva ombra’ assegura que ‘em vaig plantejar tot el contrari: vaig començar a escriure la història d’en Pere, que és la història d’un petit triomfador. I després va arribar la d’en Joan, el seu germà, que és la història d’un triomfador al quadrat’.

Afirma que l’atenció que busca escrivint és ‘per una part l’humor però també la porta de la tortura i el patiment que s’obre i que casa molt amb els temps que vivim, perquè són més de patir que de riure’, però que malgrat tot però els seus personatges riuen bastant’

Sobre ‘La teva ombra’ ha avançat que si els lectors busquen una novel·la negra, no la trobaran ‘ni tampoc si busqueu una novel·la tardomedieval, tot i que els nostres temps tenen alguna cosa de tardomedieval’. Segurament per defecte professional com a periodista cultural, Nopca ha volgut definir la novel·la amb una sola frase ‘una història que s’aguanta sobre la infidelitat i la venjança’.

‘La teva ombra’, és la història de dos germans, en Pere i en Joan que viuen existències paral·leles però també tibantors i gelosie que entren en conflicte per “un problema íntim” i cadascun explicarà part de la seva història.


La novel·la està narrada pels dos germans i és en Pere, el germà petit qui inicia el relat que renuncia als seus somnis de ser cineasta per estudiar Antropologia ‘explicarà l’estiu del 2011, un estiu de Sònar, de nits i retrobades amb exparelles’ segons ha detallat l’autor.
Pere té vint-i-cinc anys i viu encara amb els pares, i mira de perllongar la joventut enllaçant una carrera rere una altra, sense gaire convicció. Només el motiva la música electrònica i les trobades sexuals amb la Kate, una violinista anglesa amb una vida turbulenta.
La història del germà petit es tanca en la primera part de la novel·la amb algunes ombres, però segons ha destacat Jordi Nopca, el germà gran, en Joan té una versió dels fets d’aquell estiu i es veu en la necessitat d’explicar-los en una mena de ‘confessió narrativa i en primera persona’.
Sobre en Joan, sabem que és un lector voraç que fa de mestre, s’ha independitzat i encadena relacions que mai no el satisfan perquè no aconsegueix oblidar a la Laura, la seva exnòvia’
El germà petit assegura Nopca escriu ‘des de la ferida’ i el gran ho fa ‘des de l’agressivitat’. Una història de rivalitats entre germans marcat pel greu accident d’un d’ells.
Sense voler desvetllar de quins fets foscos es refereix, l’autor ha volgut destacar en roda de premsa ‘que són uns fets foscos perquè l’obra té més foscor que claror com indica el títol de la novel·la’.

Un dels reptes per l’autor ha estat escriure una obra extensa i posar-se en la pell dels dos germans per narrar els seus pensaments ‘ni jo escric com el germà petit ni com el gran, el meu estil és un altre i necessitava que els dos germans tinguessin estils diferents’

El lector llegirà ‘La teva ombra com una novel·la però ‘per mi ha estat com escriure tres’. Cada part de la novel·la és diferent i ho ha comparat ‘com aquell cub de Rubik, que mai he resolt, i cada cara del cub m’ha costat sis anys’.
A la novel·la les referències musicals de grups britànics com Blur, Oasis, Suede o Placebo i són presents i pel que fa al cinema, l’autor ha volgut destacar ‘Gremlins’, una pel·lícula que els dos germans veuen plegats en un moment de la novel·la.

En roda de premsa ha assenyalat que li ha interessat les obres de ‘Crim i càstig’ de Dostoievski, ‘La pastoral americana’ de Philiph Roth,  ‘Cims borrascosos’ d’Emily i  les obres de Karl Ove Knausgård, sobretot aquest últim per entrenar la veu de primera persona.

Xavier Pla membre del jurat ha destacat que ‘La teva ombra és una novel·la ‘ingeniosa i divertida’ i que compta amb moltes referències musicals i cinematogràfiques.

Tot i què els protagonistes són els dos germans ‘La teva ombra’ compta amb una galeria de personatges femenins encapçalats per la Laura, que és periodista i la Kate Longmoor, violinista. Precisament el nom de la violinista va ser el que va utilitzar per l’autor per presentar-se al premi.

La novel·la sortirà a la venda el 20 de novembre.


Jordi Nopca és periodista cultural i actualment treballa al diari Ara com a redactor i corrdinador del suplement setmanal Ara Llegim. Va debutar com a escriptor l’any 2012 amb ‘El talent’, una novel·la plena de referències literàries amb petites dosis d’humor i aventura. A ‘El talent’, els protagonistes eren una jove parella d’editors que havien robat un aparell capaç de descobrir el talent literari. Viatgen a Lisboa convençuts que descobriran nous autors i potser algun bestseller que els permeti tirar endavant el projecte d’Edicions del Cocodril. Nopca també aprofitava per oferir-nos una radiografia del sector editorial actual.

Tres anys després, canviava el to i publicava el recull de relats ‘Puja a casa’ , premi Documenta 2015. Deu relats que tractaven la pèrdua o el sentiment de pèrdua sigui personal o laboral, protagonitzats per diversos personatges que viuen desorientats.

Exit mobile version