Del 7 al 16 de setembre torna La Setmana a l’avinguda de la Catedral de Barcelona.
Amb l’objectiu de promocionar la lectura i la venda de llibres en català, la Setmana augment a l’oferta i el nombre d’expositors; 204 expositors, repartits en 62 mòduls; un 25,2% més d’expositors, en relació a l’edició del 2017.
La Setmana està organitzada per l’Associació d’Editors en Llengua Catalana que torna a repetir escenari, l’avinguda de la Catedral de Barcelona i amplia amb d’altres escenaris com el COAC i al Casal del Metge.
265 ACTIVITATS I PRESENTACIÓ DE MÉS DE 250 NOVETATS
La Setmana del Llibre en Català 2018 comptarà amb 265 activitats programades, 45 estan adreçades als més petits i la presentació de més de 250 novetats.
Entre les novetats, un 20% de les quals de literatura infantil i juvenil, destaquen Magret i els anarquistes, Francesc Puigpelat (Alrevés), El cel no és per a tothom, Marta Rojals (Anagrama), Sarah’s Scribbles III Gats indòmits, Sarah Andersen (Bridge) , El fil invisible, Gemma Lienas, Premi Sant Joan BBVA (Edicions 62) , El regne del llenguatge, Tom Wolfe (Editorial Empúries) , Canteu, esperits, canteu, Jesmyn Wardesmyn (Periscopi), Per tenir casa cal guanyar la guerra, Joan Margarit (Proa) i Nosaltres, les dones, Maria Mercè Roca (Rosa dels Vents).
Destaquen també la visita a La Setmana d’autores internacionals que presenten les seves últimes novetats editades en català com Ayobani Adebayo (dimarts dia 12, a les 20.00 h, escenari 2) i Sarah Andersen (dissabte dia 8, a les 12,30 h, escenari 2).
Entre la programació destaquen les opcions temàtiques:
Parlem de Llibres: tardes temàtiques de presentacions, a càrrec de periodistes i experts i dels autors dels llibres. Aquest any parlarem de: gastronomia, emocions, pensament, postguerra, del procés i d’actualitat.
Va de: presentacions temàtiques de ficcions, contes i memòries.
Fem una Moritz amb… Cada dia, entre setmana, un periodista cultural conversarà amb diferents autors com Sergi Pàmies, Eva Baltasar, Najat El Hachmi i Martí Gironell.
El dia de… El dia de les revistes i la premsa en català; El dia de les Biblioteques, El dia de l’ensenyament.
La tarda de… Tarda de reflexió sobre la LIJ, Tarda Negra, Tarda Jove, la Tarda de la Traducció, i la tarda Fantàstica.
De passeig: itineraris Literaris. Per tal de difondre els nombrosos espais de la Barcelona literària, La Setmana organitza 14 itineraris literaris a proposta dels expositors per redescobrir la ciutat a través dels seus llibres i escriptors. La Ruta El mercader de Coia Valls o La Ruta Maria Aurèlia Capmany amb Maria Nunes són algunes de les propostes destacades.
L’ILLA DELS LLIBRES A LA SETMANA DEL LLIBRE EN CATALÀ
L’Illa dels Llibres participarà un any més amb el lliurament de la vuitena edició del PREMI L’ILLA DELS LLIBRES el dissabte 8 de setembre a les 20.30h que enguany rebrà l’escriptora Eva Baltasar per la novel·la ‘Permagel’
Cada vespre la Setmana s’acomiadarà amb un petit recital de poesia i el divendres dia 14, La Setmana estarà oberta fins a les dotze de la nit.
PRESÈNCIA D’EDITORS I AGENTS LITERARIS INTERNACIONALS
L’Institut Ramon Llull organitza de forma anual una visita d’editors i agents literaris estrangers a Catalunya amb l’objectiu de presentar-los la literatura catalana de manera directa i personalitzada, fomentant també els lligams entre aquests i els agents literaris i les editorials catalanes, els escriptors, els crítics i els traductors.
De la mà de l’Institut Ramon Llull, ens visitaran 18 editors (10 especialitzats en ficció literària i 8 en literatura infantil i juvenil) de 16 països i es reuniran amb 41 agències i editorials catalanes. Les reunions, 400 en total, amb els editors, agents literaris, autors, etc., tindran lloc del 9 al 14 de setembre al COAC.
EL LLIBRETER GUILLEM TERRIBAS, PREMI TRAJECTÒRIA 2018
El llibreter Guillem Terribas rebrà el Premi Trajectòria 2018 de La Setmana del Llibre en Català.
Un dels actes destacats de La Setmana del Llibre en Català, és el lliurament del Premi Trajectòria, que des del 1997, es lliura anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació.
Els membres del jurat van decidir atorgar Premi Trajectòria 2018 a Guillem Terribas per: “el seu incansable activisme cultural, la seva llarga trajectòria com a llibreter de referència i la seva clara voluntat de promoció, difusió i defensa de la cultura catalana.”
Des de l’any 1978 i durant 36 anys va ser l’ànima i gerent de la Llibreria 22 de Girona i actualment en presideix el Consell d’Administració.