Site icon L'illa dels llibres

La Setmana del Llibre en Català torna al setembre amb més força que mai

La 41a edició de La Setmana (del 8 al 17 de setembre) amplia l’espai al Moll de la fusta per encabir la xifra rècord de 287 expositors i programa en 10 dies més de 300 activitats per a tots els públics.

Amb l’inici de la nova temporada literària, La Setmana serà un any més la gran cita del llibre en català. Pel que fa a les activitats (que inclouen la programació als escenaris i els itineraris literaris) se n’han programat els deu dies que dura el festival, a més de més d’un centenar de signatures d’autors i autores.

La 41a edició comptarà amb més de 300 activitats entre presentacions, debats literaris, concerts, tallers, recitals de poesia, signatures d’autors, taules rodones i converses. L’Illa dels Llibres hi serà present un any més amb el lliurament del 13è Premi L’Illa dels Llibres previst pel 10 de setembre a les 12.30 h.

El Moll de la Fusta de Barcelona acollirà La Setmana del Llibre en Català, amb l’objectiu de tornar a ser un espai de trobada entre lectors, editors, llibreters i autors. Enguany reunirà segells editorials de tots els territoris de llengua catalana amb la presència de Catalunya, País Valencià, Andorra i Illes Balears i la Catalunya Nord, amb una caseta pròpia liderada per la Llibreria Catalana de Perpinyà.

MÉS ESPAI

L’edicio 2023 de La Setmana del Llibre en Català creix en espai fins als 7.000 metres quadrats, el màxim de capacitat del Moll de la Fusta.
En aquest espai hi seran presents 287 mòduls d’expositors, tres escenaris per a públic jove i adult, un espai familiar amb escenari i zona de tallers, dos espais de lectura, una zona de bar (amb una barra Damm, tres foodtrucks i la caravana de vins DO Catalunya), l’exposició ‘Ser de lletres’, que comissaria i organitza l’Institut de les Lletres Catalanes (ILC), la carpa de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) i un nou espai per a entitats.
La Setmana aposta pels podcast i acollirà diferents podcasts literaris que es gravaran en el marc de l’esdeveniment.

AUTORS CATALANS I INTERNACIONALS

La Setmana torna a comptar enguany amb quatre autors i autores internacionals. Una d’elles serà l’escriptora sueca Karin Smirnoff, escollida per a continuar les novel·les de la sèrie Millenium d’Stieg Larsson. De la mà del CCCB, arribarà la reconeguda autora coreana Han Kang, que parlarà del seu nou llibre La classe de grec. La no ficció també hi serà representada amb la presència del britànic Roger Griffin, expert en feixisme, i l’holandès Rob Riemenn, amb el seu nou llibre L’art d’esdevenir humà. Quatre estudis.

A la fira s’hi presentaran 125 novetats editorials, de temàtica molt diversa. Les presentacions, en les que hi participaran gairebé tots els segells amb presència a La Setmana, es faran amb diversos formats. Hi haurà converses i entrevistes a autors (Carlota Gurt, Sílvia Soler, Ferran Torrent i Sergi Pàmies). Es parlarà de recuperacions (Narcís Oller, Jaume Roig, Anaïs Nin, Joan-Lluís Lluís, Joyce Carol Oates o Italo Calvino). Es presentaran llibres d’autors que han estat guardonats amb algun premi literari en aquest any 2023 (Marta Marín-Dòmine, Sònia Casas, Mar Bosch, Gemma Ruiz, Gemma Ventura i Andreu Claret). També presentaran novetats Roser Vernet, Iñaki Rubio, Maria Climent, Biel Mesquida, Roser Ametlla, Oriol Molas, Llibert Ferri, Marta Sagarra, Quim Nadal, Ramon Vilaró, Salvador Vergés, Dolors Bramon, David Nel·lo, Iolanda Batallé, Carme Ripoll, Roger de Gràcia, Bea Cabeza, Andreu Martin, Carlota Benet, Miquel Esteve, Berta Jardí, Laura Calçada, Daniel Rius o Ester Invernon.
La poesia tindrà un paper important com cada any amb presentacions com les d’Albert Roig, Jordi Cussà, Pablo Hasel, Jaume Vidal Alcover o Vic Moliner. La tarda de poesia comptarà amb Lluís Calvo, Enric Casasses i Juana Dolores. I es dedicarà un espai a parlar de les traduccions en poesia d’autors com Charles Bukowski, Hilda Doolittle, Adriane Rich o Kavafis.
Hi haurà un espai dedicat als dos autors commemorats aquest 2023: el Rector de Vallfogona i Josep Vallverdú. La Institució de les lletres catalanes presenta un slam poeticomusical en què 31 FAM i Bounce Twice, dos grups de música urbana actuals, improvisaran rèpliques originals a una selecció de poemes de tots dos.
Vallverdú també serà homenatjat en un acte conduït per la comissària de l’any Vallverdú, Carme Vidal, on es farà un repàs de la seva obra per a joves, poètica i narrativa per adults.

LA SETMANA MÉS FAMILIAR

Les famílies tindran un espai propi a la fira, que tindrà un eix conductor propi, “El riure”, que estarà present a totes les activitats per als infants de menys de 12 anys. En total seran 83 activitats per al públic familiar, protagonitzades per noms com el grup Elèctrica Dharma, El Pot Petit, Pilarin Bayés, Míriam Tirado, Anna Llenas, Cinta Arasa, Joan Turu, Màrius Serra, Jaume Copons i Liliana Fortuny, Elisenda Roca o Martí Gironell. A més, es farà una trobada de geganters a propòsit del nou llibre d’El Cep i la Nansa, i una exhibició castellera dels Castellers de Sants, en el marc de la presentació dels nous títols de les editorials Comanegra i Mediterrània.

MERCÈ IBARZ PREMI TRAJECTÒRIA I ROGER MAS, PREMI DIFUSIÓ

El 27è Premi Trajectòria, que es lliura anualment des del 1997 a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació, recau enguany en Mercè Ibarz (Saidí, 1954). El jurat li ha concedit el guardó en considerar-la autora d’una obra única en la nostra literatura, pionera en molts camps, i perquè com a narradora, assagista, cronista, biògrafa, professora, crítica d’art i periodista cultural ha treballat sempre amb una gran autoexigència que ha contribuït a enriquir-nos culturalment i com a país.
El guardó és una obra cedida per un reconegut artista. Aquest any Ramon Enrich (Igualada, 1968) ha dedicat una obra a la premiada, que serà presentada el mateix dia del lliurament del premi.

El Premi Difusió 2023 reconeix una personalitat pública que destaca per contribuir de manera notable a la divulgació, foment, promoció i projecció de l’edició i la literatura en català en el seu espai professional.
En aquesta segona edició del guardó, s’atorgarà al músic Roger Mas, per la seva tasca incansable en els darrers anys per la promoció de la literatura catalana. Ha interpretat i popularitzat poetes com Jacint Verdaguer, Joan Maragall, Miquel Martí i Pol, Eulàlia Anzizu Vila, Toni Gol i Roca, Amadeu Vidal i Bonafont, entre d’altres.

 

Exit mobile version