Segons l’organització, s’han superat els 50.000 visitants i les vendes han crescut un 21% respecte de l’any 2021
Més de 200 segells editorials i més de 300 activitats programades són part de les xifres que ens deixa la 40a Setmana que ha crescut en tots els aspectes, superant els 50.000 visitants i un creixement de les vendes en un 21% respecte de l’any 2021. L’elevat nombre de visitants per a l’organització “corrobora la vitalitat i bona salut del sector del llibre en català” i “confirma la cita anual d’editors catalans com l’esdeveniment cultural més important del país.”
Aquesta edició ha estat també la darrera de Joan Carles Girbés com a president de la comissió organitzadora de La Setmana. Girbés va començar el seu mandat l’any 2020, en plena pandèmia, i s’acomiada amb bones sensacions: “Aquests tres anys ens han servit per fer el salt definitiu de La Setmana. Amb el canvi d’emplaçament al Moll de la Fusta hem crescut considerablement en espai, en mòduls, en expositors, en vendes i en la programació d’activitats. El gran festival del llibre en català té ben garantit el futur!”.
L’actual president de La Setmana ha fet balanç de la 40a Setmana afirmant que “tanquem aquesta 40a edició de la setmana amb l’edició més festiva de la història amb els dos principals objectius que ens havíem marcat plenament consolidats. Per una banda, l’afluència de públic que ha estat molt més gran que l’edició anterior i que era un dels grans objectius que ens havíem marcat, com també consolidat l’esdeveniment com un gran festival del llibre en català a través d’una programació molt àmplia en la que hem gaudit d’actuacions molt diverses en els tres escenaris”. Girbés ha destacat també les activitats familiars “també em sembla molt rellevant l’èxit de l’espai infantil que hem reforçat per aquesta edició perquè volem atreure a les famílies i volem garantir que hi ha futur a La Setmana i al llibre en català”.
En una entrevista a L’Illa dels Llibres, Joan Carles Girbès assenyalava que “Volem que La Setmana sigui un espai integrador, com ho és l’edició en llengua catalana”. Al mateix temps afirmava que “El gran repte és com tots junts col·lectivament som capaços d’augmentar l’índex de lectors en català.”
Durant la celebració de La Setmana s’han presentat al voltant de 150 novetats i L’Illa dels Llibres va lliurar el 10 de setembre el 12è Premi L’Illa dels Llibres a l’escriptor Sebastià Alzamora.
JOAN FRANCESC MIRA, PREMI TRAJECTÒRIA
El Premi Trajectòria des del 1997 es lliura anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació. El Jurat del Premi Trajectòria format per les associacions del sector del llibre i per periodistes culturals, ha decidit concedir el Premi trajectòria a Joan-Francesc Mira per la importància de la seva obra literària, amb més de 40 llibres publicats de gèneres diversos, així com el seu vessant periodístic, que l’ha portat a escriure nombrosos articles que són tot un referent del periodisme.
Per la seva banda, Judit Carrera, directora del CCCB, ha estat guardonada amb el segon Premi Difusió, per la seva tasca incansable en els darrers anys per a la promoció del llibre en català en l’àmbit de la seva tasca, generant reflexió i debats entorn diversos temes socials d’interès on els llibres i les editorials ens són una part decisiva.
Com a cap de Debats i Educació del CCCB, Judit Carrera, ha impulsat cicles de conferències i debats sobre els grans reptes de la societat contemporània, amb la complicitat d’una àmplia xarxa d’intel·lectuals i institucions locals i internacionals.
El comitè organitzador, a més d’Editors.cat, està format pel Gremi d’Editors de Catalunya, l’APPEC, el Gremi de Llibreters de Catalunya, el Gremi de Distribuïdors de Publicacions de Catalunya, Biblioteques de Barcelona i l’Institut Ramon Llull.
Compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona i del Ministerio de Cultura.