Site icon L'illa dels llibres

La Setmana del Llibre en Català celebra 40 anys i anuncia les primeres activitats

Del 9 al 18 de setembre al Moll de la Fusta acull la nova edició que comptarà amb més de 300 activitats i la participació de L’Illa dels Llibres.

Celebrar quatre dècades de la Setmana del Llibre en Català es convertirà en una gran esdeveniment. La Setmana ha experimentat un gran creixement els darrers anys, però la nova edició que arrancarà el 9 de setembre creixerà segons els organitzadors “amb més espai recreatiu, més metres quadrats, més activitats i més participants que mai”.

Està prevista la instal·lació de 84 mòduls, 259 expositors i més de 300 activitats on es presentaran més de 150 novetats de tardor d’autors com Ramon Solsona, Mercè Ibarz, Francesc Parcerises, Marc Giró, Anna Manso, Sebastià Portell, Jordi Llompart, Xènia Dyakonova, Sebastià Serrano, Joan Fontcuberta, Marga Nadal, Jordi Armadans, Max Besora o Imma Sust.

L’acte inaugural d’aquesta 40a edició de La Setmana comptarà amb el pregó de la Premi d’Honor de les Lletres catalanes 2022, Antònia Vicens.

Aquest any, per primera vegada, La Setmana gaudirà de la presència de quatre autors internacionals: Ken Follett, que serà entrevistat per streaming per Mònica Terribas, l’autora moldava Tatiana Tibuleac, i dos autors que seran a La Setmana de la ma del CCCB: Daniele Mencarelli i Robert Kolker.
La Setmana acollirà converses amb autors com Victoria Lomasko, Josep Ma Fonalleras, Albert Om, Sílvia Soler , Llucia Ramis, Josep Ortiz i entrevistes a Empar Moliner, Ramon Solsona, Albert Sànchez-Piñol i Mercè Ibarz.

La Setmana explorarà altres formats com l’acte “El commemorat de l’any: Fuster o Ferrater?”, un duel verbal entre Marina Porras i Núria Cadenes moderat per Anna Mª Vilallonga; les presentacions dels clàssics per part del Col·lectiu Mentrimentres, les Punkies Decimonòniquesde Blanca Pujals i Carlota Freixenet, la batalla Fuster-Ferrater que organitza la Institució de les Lletres Catalanes o la conversa sobre Joana Russ i el feminisme que comptarà amb Natza Farré i Oye Sherman.

La Setmana també recordarà als tres centenaris d’aquest any: Joan Fuster, Gabriel Ferrater i Enric Viladot, retrà un homenatge a Pau Riba, amb el “Riba, Arderiu, Riba”. També es vol celebrar els 90 anys de Joaquim Carbó, juntament amb Cavall Fort.

S’ampliaran els escenaris per acollir activitats i continuarà l’espai familiar, les zones de lectura, l’espai d’exposicions i, fins i tot, una petita àrea gastronòmica.
No hi faltaran les entrevistes i converses amb autors nacionals i internacionals, signatures, taules rodones, recitals de poesia i concerts.

JOAN-FRANCESC MIRA, PREMI TRAJECTÒRIA

L’escriptor Joan-Francesc Mira rebrà el 26è Premi Trajectòria. El Jurat del Premi Trajectòria format per les associacions del sector del llibre i per periodistes culturals, ha decidit concedir-li per la importància de la seva obra literària, amb més de 40 llibres publicats de gèneres diversos, així com el seu vessant periodístic, que l’ha portat a escriure nombrosos articles que són tot un referent del periodisme.
Per altra banda, el 2on Premi Difusió 2022, que lliura la junta d’Editors.cat i que reconeix una personalitat pública que destaca per contribuir de manera notable a la divulgació, foment, promoció i projecció de l’edició i la literatura en català en el seu espai professional, es lliurarà a la directora del CCCB, Judit Carrera.

Enguany, les famílies tindran un espai propi, amb un racó de lectura, escenari per presentacions i zona tallers, i on la visita dels infants serà molt divertida gràcies al “Carnet lector de La Setmana”. Es presentaran les novetats de Rocío Bonilla i Susanna Isern (Ed. Flamboyant), d’Òscar Sardà, amb el Follet Oriol (Barcanova), el nou llibre de Jaume Copons i Liliana Fortuny (Ed. Combel), o la novetat de Míriam Tirado, Sensibles (Montena), entre d’altres, presentacions que tindran diferents formats. Aquest any, i en motiu de la publicació de la col·lecció de “Contes a la deriva” de la ONG Open Arms que publica amb La Galera, el vaixell Astral d’Open Arms es podrà visitar al Moll de la Fusta just al costat del recinte de La Setmana.
La poesia també tindrà un paper central a La Setmana. Recitals i presentacions de poesia, amb obres de Jaume C. Pons Alorda, Josep Pedrals, Laia Prat, Vicenç Altaió, Antoni Clapés, Pere Tió, Don Mee Choi, Ivet Nadal o Sophia de Mello, entre d’altres.

L’ILLA DELS LLIBRES A LA SETMANA

L’Illa dels Llibres lliurarà el 12è PREMI L’ILLA DELS LLIBRES el dissabte 12 de setembre a les 13.30 h a l’escenari 1 de La Setmana.
L’Illa dels Llibres ha seleccionat 15 obres publicades entre el mes d’agost de 2021 i juliol de 2022 i que han estat escrites o traduïdes al català.
Fins el 24 d’agost es poden realitzar les votacions a les obres nominades a través de la pàgina web de www.illadelsllibres.com

Autors com Albert Sánchez Piñol, Care Santos, Jordi Cussà, Marta Orriols, Eva Baltasar, Rafel Nadal, Maria Carme Roca, Coia Valls, Mar Bosch, Alejandro Palomas i Eduard Márquez han rebut el premi en les darreres edicions.

El cartell de La Setmana ha estat dissenyat per Luci Gutiérrez amb l’objectiu segons els organitzadors  de “reflectir la riquesa del llibre i de la lectura, en un to alegre i festiu, fent referència als 40 anys de La Setmana.”

El comitè organitzador de La Setmana del Llibre en Català està encapçalat per EDITORS.CAT i hi participen el Gremi d’Editors de Catalunya, l’APPEC, el Gremi de Llibreters de Catalunya, el Gremi de Distribuïdors de Publicacions de Catalunya, Biblioteques de Barcelona i l’Institut Ramon Llull. Així mateix, compta amb el suport i col·laboració de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona i del Ministerio de Cultura.

Exit mobile version