L’obra recull les reflexions durant una estada a Pequín i descriu escenes quotidianes en la cultura xinesa.
El poeta, traductor i crític literari Francesc Parcerisas ha rebut el premi Llibreter en la categoria de literatura catalana.
El jurat del premi ha destacat de l’obra “l’alt contingut literari de l’obra així com la barreja de gèneres i estils” i també “l’habilitat per acostar-se de forma intuïtiva als contrastos de la societat xinesa des d’una observació quotidiana i reflexiva”.
Escrit durant una estada de l’autor a Pequín al 2011, “La primavera a Pequín. Un dietari” (Quaderns Crema, 2013) recull “els apunts d’algú que se sent empetitit pel desconeixement monumental d’una cultura que, en molts punts, afronta el món de maneres prou diferents de les nostres”, com diu el mateix escriptor al pròleg on també deixa clar que no és “ben bé un llibre sobre la Xina, sinó un llibre d’observacions i reflexions de qui es troba envoltat per una realitat nova i de qui contempla un món prou diferent d’aquell a què està acostumat”.
Són reflexions anecdòtiques o profundes fetes des d’una finestra o mentre passeja per la ciutat i que de vegades associa “amb antics records personals”.
Parcerisas, afegeix al llibre dos ingredients més que busquen el contrapunt: un de “líric”, en forma d’una mostra de poemes xinesos traduïts que volen ser “un homenatge lliure a una literatura tan antiga com enlluernadora”; i un altre “d’oníric”, a partir de la transcripció dels somnis “autèntics” de l’escriptor durant el viatge, anotats a hores intempestives, immediatament després d’haver-los tingut.
Francesc Parcerisas (Begues, 1944) és poeta, traductor i crític literari, membre destacat de la generació literària dels 70, té una amplia trajectòria poètica amb títols com “Homes que es banyen” (1966), “L’edat d’or” (1983) , “ Focs d’octubre” (1992) , “Natura morta amb nens” (2000 ) i “ Dos dies més de sud” (2006) .