Site icon L'illa dels llibres

La nutricionista Carla Zaplana ens descobreix les propietats dels sucs verds

La nutricionista, dietista i coach de salut presenta a L’Illa dels Llibres el llibre ‘Sucs verds, Font de salut bellesa i benestar”


Carla Zaplana és descobreix les propietats dels sucs verd i de com ens poden ajudar a gaudir d’una vida molt més saludable si els anem incoporant a l’alimentació, gràcies  als enormes efectes antioxidants, depuradors i rejovenidors.
Els sucs verds segons Carla Zaplana ‘’són una bomba de vitamines, minerals, antioxidants i enzims actius, tots ells micronutrients i elements essencials pel bon estat de salut del cos’’.

El llibre ‘Sucs verds’’(Cossetània Edicions) ens ofereix 30 receptes a més de trucs i consells que ens ajudaran a el·laborar els sucs que enfortiran també el nostre sistema immunològic.

Com vas descobrir les propietats dels sucs verds que ens proposes?
Arrel d’anar a viure als Estats Units i veure com el meu cos canviava (em sentia més inflada, vaig pujar de pes i em van començar a sortir granets d’acne a la cara), vaig posar-me a investigar com es feia créixer els aliments en aquest país. Sabia que els canvis estaven relacionats amb els aliments que consumia i evidentment em vaig posar les mans al cap al conèixer la realitat.

Amb tot això vaig estar buscant informació de com netejar l’organisme, tot i seguint els blocs de doctors de medicina integrativa americans y és així com vaig descobrir els sucs verds, una eina o més millor dit, una peça clau per depurar el cos de toxines y combatre l’efecte dels radicals lliures als que estem exposats contínuament dia a dia.


Defineix els sucs verds com una bomba explosiva d’energia… Per què?
Són una bomba de vitamines, minerals, antioxidants i enzims actius, tots ells micronutrients i elements essencials pel bon estat de salut del cos. Tots ells son claus per engegar el motor del cotxe… no ens serveix de res tenir una bonica carcassa d’automòbil si no el podem moure…

Quins són els principals beneficis dels sucs verds?
Per altra banda tenen un efecte molt depuratiu. Son molt rics en clorfil.la i s’ha demostrat que la clorofi.la té una estructura molecular molt similar a l’hemoglobina, una proteïna de la sang encarregada de transportar l’oxigen a totes les cèl·lules del cos. Quan consumim clorofi.la, els nivells d’oxigen en sang augmenten i això ens permet netejar i purificar la sang.  A mes a més, les vitamines, minerals i antioxidants que els sucs verds en aporten ajuden a activar i a rendibilitzar el procés natural depuratiu del organisme.
També ens ajuden a alcalinitzar el nostre organisme. Les toxines de l’ambient i els productes no tan nets que podem consumir, com ara els “aliments” empaquetats, les carn vermelles, els làctics i farines i sucres refinats tenen un efecte molt acidificant en l’organisme que es pot veure compensat amb una bona dosis de verdures que trobarem en aquests sucs.
I per últim, també voldria remarcar aquest xut d’energia que ens donen. Pensem que els sucs no requereixen pràcticament digestió, és a dir, tots els seus nutrients s’absorbeixen gairebé d’immediat al ser presos. Es com una transfusió de vitamines i minerals directament a la sang. Això és energia neta i de veritat que ens manté amb vitalitat durant tota la jornada a diferencia del cafè que en provoca un pic d’energia falsa que acaba afectant a les glàndules suprarenals.

Per què els hem d’incorporar a la nostra alimentació?
Perquè són una via ràpida, fàcil i pràctica d’obtenir tots els beneficis esmentats abans

Quins serien els principals ingredients?
La fórmula “màgica” per preparar-nos un suc verd seria la següent:

1-Una base que ens aporti líquid com poden ser els cogombres o l’api.
2-VEGETALS DE FULLA VERDA, imprescindibles, com ara la col kale o col arrissada, espinacs, enciam, canonges, ruca…,
3-Una peça de fruita com ara una aranja, poma o pera (per tal de tenir un efecte més depuratiu o medicinal, aconsello utilitzar fruites d’un índex glucèmia baix- poc contingut en sucre),
4-Altres vegetals (opcional) com ara la remolatxa, el bròquil, pastanaga, esparracs…
5-Toppings: superaliments com ara cacau en pols, pol·len d’abella, espirulina, maca…

Ens serà fàcil canviar els nostres hàbits i acostumar-nos?
Sí, si comencem amb un suc fet a base d’ingredients que ens agraden i poc a poc hi anem introduint més vegetals verds anirem guanyant el nostre paladar i ens serà molt fàcil incorporar-lo a la nostra rutina diària.

Quan es prenen els sucs durant uns dies seguits es veu ràpidament la diferencia en els nivells d’energia. A les persones això ens atrau molt i volem seguir experimentant-ne els beneficis. Sempre dic que sentir-se bé és additiu.

Quin és el millor moment per prendre els sucs?
El millor moment és al matí, després del got d’aigua amb llimona. És en aquest moment que el nostre sistema digestiu està buit i està 100% receptiu a absorbir tot allò que li aportem, sense interferències d’altres aliments que podríem tenir a l’estómac en un altre moment del dia. Tot i així, els sucs verds també es poden prendre al llarg del dia, millor així que no NO prendre’n.

Existeix un tipus de suc per cada moment?
Si, això depèn dels ingredients que els componen. Per exemple quan més fulla verda i vegetals amargs més efecte depuratiu tindrà. Quanta més quantitat de fruita ens aporti més energètic serà. Quan més contingut en vitamina C hi trobem, més ens ajudarà a enfortir el nostre sistema immunològic…

De totes maneres, en general tots els sucs tenen un efecte depuratiu, energètic, milloren la digestió i en pugen les defenses. Tots estan plens de vitamines, minerals, antioxidants i enzims actius i aquests són alguns dels beneficis d’incorporar bones dosis d’aquests micronutrients al nostre cos.

Al llibre recomanes unes 30 receptes però les combinacions deuen ser infinites….
Poden haver tantes combinacions com persones hi ha o vegetals disponibles tinguem. No hi ha secret més exprimir diferents vegetals i anar provant diferents fórmules. Jo sempre animo a preparar receptes pròpies. Experimentar a la cuina i amb l’extractor de sucs.

Els sucs són per a totes les edats?
Per a totes les edats. Des dels més petitons de la casa fins als més grans. El gust fort d’alguns vegetals com ara l’api pot tirar enrere als infants, serà qüestió de no utilitzar aquests vegetals o introduir-los en porcions molt petitones. A les persones de la tercera edat els pot ajudar molt a reduir els dolors musculars i d’articulacions, i fins i tot reduir medicacions que es creuen pròpies de l’edat, com les pastilles per regular el colesterol o la pressió arterial. Així ho he experimentat a casa meva amb la meva avia.

Quines eines cal tenir per elaborar els sucs verds?
No hi ha excusa per preparar-nos un suc verd, he vist clients preparar-se’ls fins i tot amb un minipimer.

Podem utilitzar des d’una batedora de mà, passant per la termomix, un vas americà, liquadora convencional o la millor opció de totes un extractor de sucs de pressió en fred o també conegut amb el nom de cold-press. Aquesta darrera opció extreu el suc dels vegetals a temperatures baixes el que fa que es conservin totes les vitamines i enzims actius, i a molt poques revolucions el que evita que el suc s’oxigeni massa durant la seva elaboració i s’oxidi ràpidament. A més a més, són aparells molt més silenciosos, i aprofiten molt més els vegetals.
Gairebé amb la meitat d’ingredients obtenim la mateixa quantitat de suc que amb una liquadora convencional, fet que a la llarga ens ajuda a recuperar la inversió inicial de la màquina i a estalviar en producte.

La seva preparació és fàcil?
Molt fàcil, només cal netejar els vegetals i tallar-los a mida que càpiguen per el forat de l’extractor. Aconsello posar primer els ingredients més líquids, i acabar amb aquells més fibrosos per evitar que la màquina s’encalli massa.

Cal prendre el suc al moment per què no perdi les propietats?
Això seria l’ideal, quan més recent exprimit és més conserva tots els seus nutrients. Tot i així si preparem el suc amb una cold-press podem allargar-ne la vida fins a 48-72 hores sempre que es conservi a la nevera i en un pot de vidre o termos, preferiblement opac.

Amb els temps o exposició a la llum algunes vitamines, com ara la C, es van perden i els enzims es van inactivant.

Cal comptar amb molt temps per elaborar els sucs?
Per preparar-los no pren més de 10 minuts i netejar l’extractor pot semblar una tasca molt feixuga que al principi ens pot prendre uns altres 10 minuts, però amb la pràctica és un obrir i tancar d’ulls. Si cal i ens és més convenient sempre podem preparar-nos el suc la nit anterior.

Fins i tot parla de toppings que podem afegir als sucs com l’espirulina o la maca. Que ens poden aportar aquests ingredients extra?
Un aport extra de nutrició, es tracta de superaliments. Aliments que amb molt poqueta quantitat ens aporten molts micronutrients.

Per finalitzar, quins sucs ens recomanes?
Per la temporada de tardor, canvi d’estació on són present les al·lèrgies estacionals, els refredats i l’estrès de tornar a la rutina… és molt bo enfortir el sistema immunològic amb un dels meus sucs preferits:

-1 aranja
-3 fulles de col kale
-1/2 cogombre
-2 branques d’api
-4 branquetes de julivert
-trosset de gingebre

 

Exit mobile version