El prèstec de llibres a les biblioteques creix un 6.5%
La Generalitat presenta el balanç de l’ús de les biblioteques públiques catalanes on destaca la xifra de 25 milions de visitants i l’organització de 52.000 activitats durant l’any 2012.
La presènció ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell , el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, i la cap del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, Carme Fenoll.
Actualment Catalunya compta amb 362 biblioteques (l’any 2011 eren 356). Les biblioteques públiques catalanes tenen un fons accessible de 13.453.111 documents, fet que representa un increment del 20,26% en els darrers 5 anys.
Un total de 3.638.603 catalans disposen de carnet de biblioteca, xifra que representa el 44% de la població (un 8% més que el 2011), i el 92,69 % dels catalans disposa de servei de biblioteca pública al propi municipi.
El préstec de material audiovisual, de música i pel·lícules cau un 29,1% en les biblioteques catalanes el 2012, però el prèstec de llibres pujar gairebé un 6,5%,
També destaca la bona acollida dels Club de lectura que ja sumen el mig miler arreu del territori amb la participació d’uns 15.000 lectors
Ferran Mascarell ha destacat la importància de les biblioteques com a centre cultural de la societat: “Les biblioteques catalanes van néixer fa 100 anys amb la intenció de ser una eina cabdal per a la culturització del país. Avui, les biblioteques continuen sent la base del sistema cultural de Catalunya. La gent s’ha fet seves les biblioteques i els professionals que hi treballen tenen un nivell notable. 100 anys després del seu naixement, estem a punt de completar el sistema bibliotecari català de manera reeixida”.
El curs vinent comptarà amb diversos projectes nous,
Entre les activitats programades per al proper curs, destaca “Públics BIB”, un projecte per apropar els usuaris de les biblioteques als museus nacionals i als equipaments nacionals d’arts escèniques.
També es durà a terme el projecte “10 x 10 editorials”, mitjançant el qual s’organitzen trobades periòdiques entre les editorials i els professionals de les biblioteques amb l’objectiu del projecte és difondre i donar a conèixer els projectes d’editorials catalanes als bibliotecaris de tot el territori, així com donar eines i recursos per facilitar la funció prescriptora dels bibliotecaris.
Clàssics en ruta. Un projecte per fer present els clàssics literaris catalans a les biblioteques públiques i als seus clubs de lectura.
Té com a objectiu difondre el patrimoni literari català i acostar-lo als lectors
Concurs Book trailer per a joves. Un concurs que premiarà els millors trailers de llibres elaborats per equips de joves lectors.
L’objectiu del concurs és fomentar la lectura entre els adolescents i joves, i fomentar el desenvolupament de les seves habilitats digitals, creatives i de treball en equip.
Formació en prescripció literària. Cicle formatiu sobre prescripció literària des de la biblioteca pública per als bibliotecaris que treballen a les biblioteques públiques de Catalunya. Té com a objectius reflexionar i ampliar els coneixements del cicle del llibre i de l’edició literària i
donar eines perquè els bibliotecaris puguin fer prescripció literària a la biblioteca, tant pel que fa als clàssics i la literatura literària com la literatura infantil i juvenil
Finalment es crearà el Premi Teresa Rovira i Comas a la ‘Innovació a les biblioteques públiques catalanes’, que reconeixerà projectes innovadors a les biblioteques.