Redacció
Les pèrdues del 2012 se sumen a la caiguda del 8% de 2011, i representen una caiguda global a Espanya del 20% des del 2009 –semblant a Catalunya–, quan el sector va començar a notar la crisi
El president del Gremi d’Editors de Catalunya ha destacat que editorials agremiades estan dirigint un percentatge important de les seves inversions a potenciar projectes d’innovació que permetin afrontar els nous reptes del mercat i millorar la competitivitat.
Entre els darrers projectes innovadors desenvolupats al sector editorial català hi trobem: plataformes que permeten tenir un accés legal a continguts digitals, tant de descàrrega com de subscripció, amb comunitats virtuals basades en les preferències dels usuaris; préstec digital bibliotecari, en què es permet la descàrrega directa del llibre electrònic mitjançant el web de les biblioteques en règim de préstec; o tecnologies d’impressió per encàrrec, que permeten al lector i al canal de venda tradicional del llibre en paper, un accés a llibres de fons, i en què es redueixen els riscos i costos de producció per tirades a l’editor.
[pullquote]
El llibre digital segueix el seu ritme pausat. L’any 2011 els ‘ebooks’ representaven un 3% de les vendes del sector, el 2012 es preveu que passin a ser el 5%.
La recaptació d’aquest mercat és de 70 milions d’euros, amb mitges d’una descàrrega per dispositiu a l’any –a Espanya hi ha 2 milions de ‘readers’ i ‘tablets’– cosa que es queda lluny de la mitjana de països com Alemanya, on es descarreguen fins a cinc llibres a l’any.
El sector calcula que sense la pirateria es podrien estar ingressant quantitats de 300 milions d’euros a l’any.
[/pullquote]
Nou marc jurídic amb una nova Llei de Propietat Intel·lectual.
El Gremi d’Editors de Catalunya reclama la implicació dels poders públics, les institucions i l’administració per construir un nou marc jurídic que permeti afrontar els nous reptes i realitats del sector.
Aquest nou marc jurídic passa per l’aprovació d’una nova Llei de Propietat Intel·lectual, l’equiparació de l’IVA digital al dels llibres en suport paper, i la creació d’un marc legislatiu adequat que actuï amb contundència i permeti una persecució efectiva de l’apropiació indeguda de continguts a la xarxa.
Catalunya, continua liderant el camp de l’edició
Actualment, Catalunya es manté com a potència internacional en l’àmbit creatiu i d’edició. Gairebé el 50% de la creativitat d’Espanya es fa a Catalunya, on es concentren prop de 286 empreses, que donen feina a més de 5.290 professionals relacionats amb tots els processos editorials.
L’any 2011, el sector editorial català va editar 135.995.160 exemplars, una xifra que torna a situar Catalunya com a líder a Espanya.
La facturació de les editorials catalanes al mercat espanyol l’any 2011 va ser de 1.332,45 milions d’euros, incloent-t’hi tots els canals de distribució i els suports físics i digitals.
Per matèries, al capdavant se situa la literatura, seguida dels volums infantils i juvenils, els llibres de text no universitari, els textos científics i universitaris, els llibres pràctics, les obres de divulgació general, diccionaris i enciclopèdies, els còmics i d’altres.
El consum literari en castellà a Catalunya és del 66%, mentre que el català representa un 27% del consum. Els editors en català han registrat un 10% de caiguda de títols i d’un 20% de tirada d’exemplars
Entre els qui parlen català a casa seva, el 50% del seu consum és de llibres en català, mentre que la resta de lectures les fan en altres idiomes; cosa que en el cas dels castellanoparlants queda en un 90% de lectures en castellà, i un 10% en altres idiomes.