Del 5 a l’11 de febrer tindrà lloc la 19ª edició del festival BCNegra, amb la presència de 153 autors del gènere on destaca el noruec Jo Nesbo, Premi Pepe Carvalho 2024.

Jo Nesbø, Eduardo Mendoza, Elaine Vilar, Kike Ferrari, Chris Offutt, Juan Tallón, Carles Porta, Susana Martín Gijón, Sandrone Dazieri, Rosa Ribas, Alicia Giménez Bartlett,  Marc Pastor, Andreu Martin, Joe Thomas, José Ovejero, Victoria González, Carmen Mola, Alan Sparks Pablo Maurette, Rosa Montero, Toni Hill, Jérôme Leroy i Bernard Minier entre els principals convidats de la BCNegra 2024.

Sobre el tema escollit d’enguany “Espies com nosaltres”, el comissari de la BCNegra, Carlos Zanon recora que “Fa no gaire temps —anys que atesa la velocitat de la nostra època, semblen segles—, escriure, llegir o fins i tot visionar una sèrie o pel·lícula d’espies semblava antiquat, si no excèntric. Però s’ha de reconèixer que la realitat s’ha posat a favor de John le Carré i companyia i, així, per exemple, hem pogut organitzar una edició de BCNegra per donar-nos el luxe i el caprici d’anomenar cada activitat amb el títol d’una novel·la o narració de Graham Greene”. Zanon afegeix que “S’espien secrets d’Estat, però també la nostra intimitat, i nosaltres, la dels altres. La geopolítica, el terrorisme, la política de blocs han fet que l’espia, aquell que conviu com un de nosaltres per trair els nostres secrets, estigui d’actualitat. La informació sempre ha estat poder i avui dia estem saturats d’informació exacta, falsa, alternativa o absurda que és poder per a alguns i intempèrie per a la majoria”.   El comissari de la BCN confessa que avui som espies i espiats “Si, a més, hi afegim la mutació que ha operat en nosaltres la tecnologia (que ven, si no regala, la nostra privacitat perquè els algoritmes ens diguin què desitjar, votar o comprar) i com ens hem convertit en espies i espiats, això ens farà convenir que el lema d’aquest any, Espies com nosaltres, no pot ser més oportú”. Convida als lectors a  “anar a la BCNegra i espiar, a cara descoberta”, l’obra dels autors convidats.

Com ja es tradició en les darreres edicions del festival de novel·la negra de la ciutat de Barcelona recupera un personatge, un llibre i un escriptor de gènere negre. L’escriptor japonès Seicho Matsumoto i la seva obra; el personatge de Lònia Guiu, creat per Maria Antònia Oliver; i el llibre L’espia que tornava del fred, de John Le Carré, son les recuperacions clàssiques del BCNegra d’aquesta edició.

Jo Nesbø, Premi Pepe Carvalho

El 8 de febrer a les 18 h l’escriptor noruec Jo Nesbo rebrà al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, el Premi Pepe Carvahlo en reconeixement a la seva trajectòria literària.

El nom de Nesbo s’afegirà a la llista dels il·lustres guardonats en les anteriors edicions com Leonardo Padura (2023), Don Winslow (2022), Joyce Carol Oates (2021), Juan Madrid (2020), Claudia Piñeiro (2019), James Ellroy (2018), Dennis Lehane (2017), Donna Leon (2016), Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Màrkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P. D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006).

El jurat integrat per Carlos Zanón, com a president, i per Olga Merino, Lilian Neuman, Xita Rubert i Daniel Vázquez Sallés, com a vocals, ha decidit atorgar el premi Pepe Carvalho a Jo Nesbo per la creació d’una modalitat molt personal del thriller policial amb uns nivells literaris extraordinaris “Des del principi de la seva carrera literària, Nesbø ha demostrat una solvència, una ambició i una generositat narrativa que ha fet que els seus lectors acabin sent addictes a tot el que publica l’autor noruec”.

L’acta del jurat recorda que “En un llibre de Nesbø sempre tenim una, dues, tres línies argumentals, una acurada documentació que ens remet més a un esperit curiós que a un funcionari de l’escriptura, la dosi necessària d’intriga, acció i psicologia dels personatges, així com una mirada a la seva societat que no escatima la crítica a les ferides encara obertes d’un passat que no tothom vol acceptar”. Enguany el premi també vol ser un homenatge a la literatura nòrdica que, “des de Henning Mankell fins a Maj Sjöwall, passant per Stieg Larsson, Per Wahlöön, Arnaldur Indriðason o Karin Fossum, han fet gaudir tants lectors i lectores del gènere i els han fet viatjar a través de les seves històries als paisatges i conflictes dels seus països”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here