Del 29 de gener al 7 de febrer, la ciutat de Barcelona tornarà a ser la capital de la novel·la negra amb la participació entre d’altres d’Alicia Gimenez Barlett, Sue Grafton, Dolores Redondo, Anne Perry o Philip Kerr.
La BCNegra estrena nou espai en la desena edició i les xerrades es traslladen a l’auditori del Conservatori del Liceu (C/Nou de la Rambla,88) per poder acollir molts més espectadors.
L’Ajuntament de Barcelona i l’Institut de Cultura amb el suport del llibreter Paco Camarasa com a comissari del festival organitzen aquest esdeveniment literari que arriba aquest 2015 amb més pressupost que mai (140.000 euros), per poder organitzar el mig centenar d’activitats programades del 29 de gener al 7 de febrer que inclouen taules rodones, clubs de lectura, exposicions, converses amb escriptors, lliurament de premis, cicles de cinema
La gran protagonista serà Alicia Giménez Barlett, guanyadora del X Premi Pepe Carvalho. La creadora del personatge de Petra Delicado rebrà el guardó el dia 5 de febrer en el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.
La nova edició del festival de novel·la negra arrencarà el 29 de gener amb el lliurament del Premi Crims de Tinta, que torna després de cinc edicions gràcies a un acord entre l’organització de la BCNegra i l’editorial RBA.
Anne Perry, Philip Kerr i Sue Grafton visitaran BCNegra. Anne Perry conversarà amb el periodista Francisco Luis del Pino sobre les seves novel·les, que abasten des del Londres victorià fins a la Primera Guerra Mundial; Philip Kerr parlarà amb el periodista Antonio Lozano de la seva darrera novel·la ambientada a la Premier League; i Sue Grafton, conversarà amb Toni Hill.
Per la seva banda Dolores Redondo, Mikel Santiago i Yrsa Sigurdartottir comentaran els crims de llegenda i de les seves novel·les, on la barreja de realitat i misteri sovint és el camí per resoldre el crim.
Sebastià Bennassar, Josep Camps, Lluís Llort, Rafa Melero i José Luis Muñoz han escrit sobre la Barcelona més fosca i desconeguda.
La BCNegra 2015 també servirá per donar veu a nous autors com Pere Cervantes, David Llorente, Carme Moreno i Albert Pijoan, moderats per Nacho Cabana, explicaran les seves experiències el 2 de febrer a l’Auditori del Conservatori del Liceu.
Fàtima Llambrich, Cruz Morcillo, José Sanclemente i José Yoldi comentaran els límits entre informació i espectacle a la televisió a l’hora d’informar sobre un crim.
William C. Gordon, Nieves Abarca, Vicente Garrido i Zygmunt Miloszewski destacaran els nous paisatges criminals que ens arriben des de San Francisco, Varsòvia, La Corunya, València o la mateixa Barcelona
La música també será protagonista amb la Barcelona Big Blues Band & Dani Nel·lo tornaran a posar una banda sonora amb les millors peces del cinema negre dels anys quaranta i cinquanta en concert a la Sala BARTS la nit del divendres 6 de febrero.
La Filmoteca de Catalunya col·labora amb BCNegra amb dos cicles. Dedica una sessió a l’obra del singular autor Carlos Pérez
Merinero i en projecta els títols Otro Cuento de Navidad i Estación Chamartín. Al cicle Fu-Manchú tenia raó, es podran veure des de
films referents del cinema negre com Chinatown de Polanski o Manhattan Sur de Cimino o el clàssic The Mysterious Dr.Fu Manchu.
També l’escola d’escriptura de l’Ateneu Barcelonès aprofita la BCNegra per analitzar les figures de personatges novel·la negra; Pepe Carvalho, el comissari Maigret o Martin Beck.Pel que fa a les exposicions la Biblioteca Jaume Fuster acull una exposició al voltant de la temàtica negrocriminal, en aquesta ocasió amb una mostra que repassa el grafisme atrevit i colorista de les portades de les novel·les negres dels anys quaranta, cinquanta i seixanta.
CONSULTA ELS ACTES DE LA BCNEGRA 2015