L’editorial Planeta publica ‘La primera Guerra Mundial contada para escépticos’ en el centenari del conflicte bèl·lic.
Juan Eslava Galan, autor de novel·les històriques i també d’altres obres relacionades amb la història ens ofereix ‘La primera Guerra Mundial contada para escépticos’ (Planeta).
Eslava Galan acostuma a tractar episodis històrics amb rigor però també amb humor per arribar al lector amb un llenguatge amè i didàctic.
A més d’explicar el que va succeir, ens introdueix noms ja prou coneguts com els de l’espia Mata Hari, el llegendari Barón Rojo o Rasputín, barrejat amb moltes anècdotes i també fotografies que ens ajudaran a entendre molt millor el que va succeir durant la Primera Guerra Mundial.
El desencadenant de la Primera Guerra Mundial va ser l’atemptat contra l’hereu de l’Imperi Austrohongarès comès per un jove nacionalista servi.
Molts pocs podien saber, que aquell fet provocaria poc temps després, l’inici de la Gran Guerra i que un cop finalitzada quatre anys després, com a llegat, començarien a néixer a Europa diferents estats totalitaris que desembocarien a mitjans del segle XX en una altra guerra de major impacte, pràcticament amb els mateixos protagonistes.
L’any 1914 ningú pensava en guerres i els avenços científics servien per millorar el dia a dia de la humanitat i poder gaudir d’un benestar prou important. Malauradament van ser precisament aquests avenços els qui van provocar la gran mortalitat en la primera guerra mundial.
Canons, gasos verinosos, tancs, avions, submarins van ser utilitzats durant la primera guerra mundial, anomenada també la guerra de trinxeres o com qualifica Eslava Galan, una trituradora de carn pels milions de morts que va provocar (al voltant dels 19 milions de morts).
El pes en la guerra de les metralladores va provocar que els soldats utilitzessin les trinxeres per poder defensar-se. Les condicions de vida a les trinxeres, explicades també al llibre, eren inhumanes amb fred, humitat i malalties com el ‘peu de trinxera’ que podia acabar en moltes ocasions amb l’amputació del peu.
El conflicte va durar quatre anys, tot i que al principi tothom creia que seria una guerra ràpida però l’efecte dominó va arrossegar a molts països entre ells Estats Units, Rússia, Japó, Alemanya, Gran Bretanya i França.
Entre les anècdotes que narra Juan Eslava Galán a La Primera Guerra Mundial contada para escépticos’, hi trobem una que ens trasllada al Nadal de 1914 quan els dos bàndols enfrontats anglesos i alemanys van decidir aturar per un moment la guerra i van intercanviar nadales, fotografies, whisky i cigarretes. Aquest fet ja no es tornaria a produir per què els generals dels dos bàndols ho van considerar com un mal exemple.
O la de dos soldats, un francès i l’altre alemany que van caure en el forat d’una trinxera durant la guerra i van acabar parlant de literatura.
Anècdotes recopilades a ‘La primera Guerra Mundial contada para escépticos’ (Planeta) de Juan Eslava Galán, una bona opció per saber una mica més d’una guerra que va començar ara fa 100 anys.