L’autor de ‘La veritat sobre el cas Harry Quebert’ va escriure ‘El tigre’ quan era un adolescent.
Amb 19 anys, l’escriptor Joël Dicker es va presentar amb ‘El tigre’ a un concurs literari juvenil que finalment no va guanyar. Més tard, la presidenta del jurat, va comunicar-li que no l’havien premiat perquè dubtaven que algú tan jove, hagués pogut escriure aquell relat, pensant que potser l’havia copiat.
Aixó sí, la presidenta del jurat li va vaticinar que abans dels 30 anys guanyaria un premi important i iaxí va ser amb la novel·la ‘La veritat sobre el cas Harry Quebert’ guardonada amb el Gran Premi de l’Acadèmia Francesa i el Premi Goncourt des Lycéens.
L’editorial Alfaguara recupera ara el conte ‘El tigre’ amb les il·lustracions de David de las Heras.
Sobre la joventut i l’èxit com a escriptor, Joël Dicker assenyalava en una entrevista a L’Illa dels Llibres, `’Només tinc tres novel·les publicades i respecte a altres autors que tenen 30 o 40 novel·les estic molt lluny d’ells. Vull subratllar que sí que és veritat que tinc èxit però a vegades s’oblida la meva edat i la meva realitat com a escriptor. Se m’ha de deixar anar a la meva velocitat, fer els meus descobriments perquè l’èxit no pot omplir les llacunes del no tenir experiència.’’
Pel que fa el relat ‘El tigre’ (Alfaguara), està ambientat l’any 1903, quan arriba a Sant Petersburg la notícia que en la llunyana i intrigant Sibèria un poble sencer ha estat massacrat per un tigre de dimensions descomunals. Davant el pànic que s’apodera del seu país, el tsar decideix prendre cartes en l’assumpte i ofereix una quantiosa recompensa a aquell que acabi amb el tigre. Entre els caçadors que es dirigeixen a aquelles terres hi trobem al jove caçador inexpert Iván Levovitch que estarà disposat a arriscar la seva vida i la dels altres per enfrontar-se amb la bèstia i fer-se amb el botí.
Jöel Dicker debutava com a escriptor amb ‘Els últims dies dels nostres pares’ (La Campana/Alfaguara), una novel·la ambientada en la Segona Guerra Mundial centrada en la unitat F del servei secret SOE (Special Operation Executive), creada per l’exercit britànic per reclutar a joves procedents de diferents països europeus per entrenar-los amb la finalitat de crear xarxes de resistència i realitzar accions de sabotatge i d’espionatge en la França ocupada per part de l’exèrcit nazi.
L’any 2012 arribaria l’èxit de ‘La veritat sobre el cas Harry Quebert’,una novel·la que destacava pel seus girs argumentals i una narració molt convincent ambientada en un petit poble d’Aurora a New Hampshire per presentar-nos a Marcus Goldman, un jove escriptor d’èxit que no aconsegueix la suficient inspiració per escriure una segona novel·la. Goldman decideix veure al seu mestre i escriptor Harry Quebert per trobar la inspiració necessària per escriure la novel·la.
La novel·la s’adaptarà a la televisió i es convertirà en una sèrie de televisió de 10 episodis dirigits pel prestigiós director de cinema francès Jean-Jacques Annaud (‘En busca del fuego’, ‘El oso’, ‘El amante’ o ‘El nombre de la rosa’. MGM Television s’encarrega de la producció i el guió anirà a càrrec de Lyn Greene i Richard Levine.
L’actor Patrick Dempsey (Anatomia de Grey) protagonitzarà la sèrie fent el paper de Harry Quebert i Ben Schnetzer interpretarà al jove escriptor Marcus Goldman.
Colm Feore, Josh Close, Matt Frewer i Wayne Knight completen el repartiment de la sèrie que podria estrenar-se l’any 2018.
L’any 2016, Jöel Dicker publicaria la tercera i de moment última novel·la, ‘El llibre dels Baltimore’ on recupera alguns personatges de ‘La veritat sobre el cas Harry Quebert’.