La darrera novel·la Cafè Barcelona explora en les relacions interpersonals i familiars en el si de la societat holandesa amb el Cafè Barcelona com punt en comú dels diferents personatges que hi apareixen a la novel·la.
Carreras sempre ha explorat les relacions humanes en les seves novel·les i a Cafè Barcelona encara es fa molt més evident.
El Cafè Barcelona és al centre d’Amsterdam i al cor d’aquesta història. La Greetje, la mestressa del bar, ha refet la seva vida al costat de la Roos després de la mort del marit. L’Arjen, el fill de la Greetje, torna de Srebrenica amb els cascos blaus holandesos, i al cap de poc l’Annabel, la filla de la Roos, se sent empesa a voltar món.
L’acte de lliurament del premi s’ha celebrat en el Gran Teatre del Liceu amb un espectacle dissenyat expressament per a l’ocasió, conduït per l’actriu Sílvia Bel, amb música de Marc Timón i Manel Camp, coreografia de Manolo Alcántara.
Els premis de la Nit de Sant Llucia organitzats per Òmnium Cultural i l’Ajuntament de Barcelona també han guardonat a l’escriptora Maria Mercè Cuartiella amb el Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions per l’obra “Gent que tu coneixes”.
El Carles Riba de poesia l’ha rebut Hilari de Cara per “Refraccions”.
El Premi Josep M. Folch i Torres de novel·la infantil “Hachiko, el gos que esperava”, de Lluís Prats. I el Premi Joaquim Ruyra de novel·la juvenil sl’ha rebut Alejandro Palomas per l’obra “Un fill” i Lluïsa Cunillé s’endú amb el Premi Frederic Roda de textos teatrals per “Boira’’