El creador del personatge de Harry Hole ha fet mèrits suficicients per ser guardonat amb el premi del festival BCNegra

El 8 de febrer a les 18 h l’escriptor noruec Jo Nesbo rebrà al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, el Premi Pepe Carvahlo en reconeixement a la seva trajectòria literària.

El nom de Nesbo s’afegirà a la llista dels il·lustres guardonats en les anteriors edicions com Leonardo Padura (2023), Don Winslow (2022), Joyce Carol Oates (2021), Juan Madrid (2020), Claudia Piñeiro (2019), James Ellroy (2018), Dennis Lehane (2017), Donna Leon (2016), Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Màrkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P. D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006).

El jurat integrat per Carlos Zanón, com a president, i per Olga Merino, Lilian Neuman, Xita Rubert i Daniel Vázquez Sallés, com a vocals, ha decidit atorgar el premi Pepe Carvalho a Jo Nesbo per la creació d’una modalitat molt personal del thriller policial amb uns nivells literaris extraordinaris “Des del principi de la seva carrera literària, Nesbø ha demostrat una solvència, una ambició i una generositat narrativa que ha fet que els seus lectors acabin sent addictes a tot el que publica l’autor noruec”.

L’acta del jurat recorda que “En un llibre de Nesbø sempre tenim una, dues, tres línies argumentals, una acurada documentació que ens remet més a un esperit curiós que a un funcionari de l’escriptura, la dosi necessària d’intriga, acció i psicologia dels personatges, així com una mirada a la seva societat que no escatima la crítica a les ferides encara obertes d’un passat que no tothom vol acceptar”. Enguany el premi també vol ser un homenatge a la literatura nòrdica que, “des de Henning Mankell fins a Maj Sjöwall, passant per Stieg Larsson, Per Wahlöön, Arnaldur Indriðason o Karin Fossum, han fet gaudir tants lectors i lectores del gènere i els han fet viatjar a través de les seves històries als paisatges i conflictes dels seus països”.

Jo Nesbo ha visitat en diverses ocasions la ciutat de Barcelona. Malgrat ser un autor on a vegades s’ha pogut criticar la violència utilitzada en les seves novel·les, Nesbo confessava l’any 2022 que “Si la violència no és necessària en un relat no l’utilitzo i és la història la que determina les necessitats del relat i el nivell de la violència. Soc conscient que vegades m’han criticat per ser massa gràfic i per fer unes descripcions massa detallades de la violència, però jo no empro la violència de forma gratuïta i només quan és necessària”.

Recordava que “a les novel·les negres per tradició i per gènere, la violència és més necessària. Són binomis com la dansa és al ballet el que la violència és a la novel·la negra, una mena de coreografia proposa que necessites al gènere i has de fer que el lector entengui el que està en joc i el risc”. Per ser més gràfic ho compara amb un “tauró, que fins veus el que és capaç de fer el tauró, no t’adones de la importància d’eliminar-lo”.

Jo Nesbo ha publicat  recentment La casa de la nit (Proa), una novel·la al marge de la sèrie de Harry Hole.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + fifteen =