Sant Jordi és un dia especial i són molts els escriptors que amb els anys acumulen anècdotes o records.
L’Illa dels Llibres repassa alguns dels records que autors i autores ens han explicat en els darrers anys.
Quina autora signa cada any amb una tinta especial? Què falta a les parades de Sant Jordi? Quin autor va signar 70 llibres a una seguidora molt fidel? Qui estrena unes sandàlies per Sant Jordi? Quin consell li va donar el poeta Joan Margarit a l’escriptora Najat El Hachmi en el seu primer Sant Jordi? Com han viscut Sant Jordi autors i autores internacionals com Siri, Jonas Jonasson, Marian Keyes, Siri Husvedt o Petros Markaris? o Quin és el moment més trist pels autors?
Les respostes en aquest article de L’Illa dels Llibres.
El moment de les signatures és força especial gràcies al contacte dels autors amb els lectors. Per l’escriptor David Cirici ‘el moment de signar és complicat perquè venen tres o quatre persones i et fa angunia fer la mateixa signatura i sempre em complico la vida buscant solucions’.
Per Sílvia Soler “cada lector és una història preciosa perquè tothom té alguna cosa per explicar-te o bé és la primera vegada que et llegirà o al revés gent que s’ha llegit tots els llibres i és com un retrobament amb lectors d’anteriors anys’.
Escriure molts llibres pot provocar alguns efectes secundaris com el que va viure Jordi Sierra i Fabra fa uns anys ‘ és un dia que et trobes amb els lectors i vegades venen nens carregats amb els meus llibres. Fa set o vuit anys una noia va venir amb setanta llibres i la vaig seure al meu costat i de tant en tant li anava signant’. L’autor de més de 400 obres. Dolores Redondo destaca un fet negatiu de Sant Jordi ‘és deixar-te lectors sense signatura’ i compara aquest dia com ‘el matí Nadal o un aniversari’
Fins fa poc, Josep Maria Espinàs era un dels escriptors que no es perdia la cita literària de Sant Jordi i assegurava que ”més que viure el Sant Jordi sobreviu perquè la Diada es viu sempre d’una manera renovada, entusiasta i admirable amb un espectacle que es tradueix en llegir’. Recordava els primers santjordis més clandestins ‘jo amagat darrere d’una cadira perquè la policia no em veiés’.
Els autors/res viuen el Sant Jordi d’una manera diferent si han publicat prèviament una novetat editorial, per Andreu Martín ‘Sant Jordi no és un dia massa satisfactori perquè si tens novel·la, sols anar de bòlit tot el dia i gairebé no el pots gaudir i sí no tens novel·la no hi participes i estàs molt trist’.
Sempre hi ha autors que compten amb milers de seguidors. És el cas del dibuixant Francisco Ibañez “és un goig veure a moltes generacions que cada any em vinguin a veure’. També destaca l’alegria dels seus lectors ‘sempre venen amb un somriure i per tant si ells són feliços jo també’.
El cuiner Ferran Adrià també destacava fa uns anys a L’Illa dels Llibres el bon ambient del dia de Sant Jordi.’és un dia molt maco i hauria de ser Sant Jordi tot l’any perquè hi ha bon rotllo i la gent està contenta’. Per Adrià el dia de Sant Jordi ‘és el dia on la gent somriu més’.
Per la seva banda l’escriptor Blue Jeans, Sant Jordi ‘és una cita marcada en el calendari des de fa 9 anys i estic molt content’. Recorda moltes anècdotes com la primera vegada que va signar al costat de Carod -Rovira i Pilar Eyre i ‘ningú sabia qui era aquell noi amb gorra i ara puc arribar a signar uns 1.400 llibres en un dia’.
Autors internacionals s’han sorprès del que han viscut en una jornada com la de Sant Jordi, Ho qualifiquen de moment únic. Com l’escriptor danès de novel·la negra Jussi Adler Olsen que assegura que Sant Jordi ‘És el dia més caòtic del món, molt més que Times Square a Nova York, però és un dia de molta alegria perquè els llibres donen molta alegria’.
L’escriptora nord-americana Siri Husvedt assenyala que no hi ha comparació possible amb altres esdeveniments ‘Als lectors que s’apropen perquè els signi ja em segueixen però el que trobo molt emotiu és que a l’acte de llegir a diferència d’altres arts hi ha una relació molt estreta entre l’autor i el lector.
Marian Keyes ‘ és un dia increïble i estic molt agraïda d’escriure un llibre a Irlanda i arribar a Barcelona i viure una diada tan intensa plena de felicitat i alegria’.
L’escriptor suec Jonas Jonasson l’autor de ‘L’avi de cent anys que es va escapar per la finestra’ assegura no haver viscut res similar ‘ pensava que la fira del llibre de Suècia que és molt participativa amb els lectors però els catalans heu d’estar orgullosos per l’èxit de Sant Jordi’. Jonasson es mostrava sorprès fa un parell d’anys perquè ‘creia que estava preparat però això supera totes les meves expectatives’.
Malgrat haver viscut alguns santjordis, l’escriptor grec Petros Markaris sempre s’ha mostrat molt content ‘és una experiència única que només succeeix a Barcelona i he estat en altres festes relacionades amb el llibre però el que succeeix a Barcelona és únic i especial i per això m’agrada molt estar a Barcelona. Creu que Sant Jordi ‘seria una bona excusa per una novel·la negra’.
L’escriptora alemanya Sarah Lark és una de les habituals de la cita de Sant Jordi ‘sempre és especial i m’agrada molt l’ambient del dia de Sant Jordi i la gent està molt feliç’
Recorda una anècdota d’una lectora que em va dir que tenia set gossos i cadascun d’ells tenia el nom d’un escriptor famós, llavors em va dir que Sarah Lark era molt amiga d’un gos que es deia Gunter Grass’, tenint en compte la defensa de l’autora respecte als animals aquell detall la va impressionar.
Contacte amb lectors i també Sant Jordi pot ser un moment de compartir amb altres escriptors.
Najat el Hachmi, tot i estar acostumada assegura ‘que es tracta d’un dia tan intents que no el recordes’.
L’autora recorda el primer Sant Jordi abans de guanyar el Ramon Llull quan va publicar ‘Jo també soc catalana’ i no signava gaires llibres, al seu costat tot un Joan Margarit va fullejar les primeres pàgines del seu llibre i li va dir ‘tu continua escrivint i no facis gaire cas de tot això de Sant Jordi’. Najat recorda als lectors ‘que a les llibreries hi ha llibres els 365 dies de l’any’.
Alejandro Palomas, defineix el Sant Jordi com ‘un dia d’intensitats’. L’any 2018 va viure una anècdota molt especial ‘m’ha vingut a veure la dona que em cuidava quan només tenia quatre anys, l’he vista i l’he reconegut, és molt fort el que he viscut i m’he quedat boig’. Potser, per aquest motiu, remarca ‘m’agrada molt la intensitat del Sant Jordi”.
Per Coia Valls la diada de Sant Jordi ‘és molta il·lusió i des de fa molts anys en un moment o altre em trobo a una lectora que m’acompanya des de la primera novel·la’ va tenir un càncer quan vaig publicar la primera novel·la i des de llavors ens veiem per Sant Jordi i ens fem una forta abraçada’.
Els seguidors de l’escriptora Care Santos ja coneixen algunes de les manies de l’autora per Sant Jordi. Cada any signa amb una tinta especial escollida per l’ocasió ” i a més, porto el meu segell de Sant Jordi que només el trec avui’. I sí el temps acompanya, estrena unes sandàlies per poder caminar molt, sense oblidar-se d’abandonar alguns llibres seus per la ciutat’.
Al final del dia, els rànquings dels llibres més venuts, tot i que la llista dels 10 llibres més venuts només suposen entre un 3 i un 5% del total de la facturació. Enrique Vila-Matas assegura que Sant Jordi cada any és diferent i matisa sobre la confusió entre vendre i els llibres perquè ‘una cosa és la literatura i no necessàriament té perquè vendre’ Vila Matas veu que existeix ‘una competició tan pesada de qui ven més o menys i ho trobo una cosa molt estúpida. La literatura mai és una competició’.
Fernando Aramburu autor de l’aclamada ‘Patria’, assenyala que ‘Mai he concebut la literatura com una competició i no rivalitzo amb ningú’.
I alguna demanda més per Sant Jordi? El científic i escriptor Salvador Macip abandona per Sant Jordi el seu laboratori anglès a Leicester ‘m’agrada fer moltes coses i quan no és un llibre científic és un adreçat als joves o alguna novel·la i ‘Sant Jordi és una bona excusa per deixar el meu exili’
Macip assegura que ‘Sant Jordi és un dia molt intens i el que ningú pensa és que a les paradetes no hi ha lavabos i quan portes diverses hores assegut i signant…’
I aquest Sant Jordi 2019? Doncs seguirem vivint més històries de Sant Jordi,