No ha rebut el Nobel de Literatura, però l’escriptor japonès ha estat guardonat amb el Premio Princesa de Astúrias de las Letras. El jurat ha destacat “la seva capacitat per a conciliar la tradició japonesa i el llegat de la cultura occident”.
Un silenciós i tímid Murakami ha rebut el Premio Princesa de Asturias de las Letras 2023. Sense dirigir unes paraules al públic assistent a la cerimònia de lliurament celebrada el 20 octubre al Teatro Campoamor de Oviedo, l’escriptor japonès ha estat novament guardonat per la seva trajectòria literària.
A la pàgina web de la Fundación Princesa de Astúrias es recullen unes paraules de l’autor de “Kafka a la platja” on es mostra agraït pel guardó i recorda “M’ha fet considerar de nou que els meus llibres estan en mans de moltes persones de tot el món, per la qual cosa és inevitable sentir una gran alegria com a escriptor de novel·les”.
En canvi, Haruki Murakami si que ha participat en trobades amb estudiants i membres de Clubs de Lectura d’Oviedo i d’altres ciutats.
El jurat del Premio Princesa de Asturias de las Letras 2023, considera “la singularitat de la seva literatura, el seu abast universal, la seva capacitat per a conciliar la tradició japonesa i el llegat de la cultura occidental en una narrativa ambiciosa i innovadora, que ha sabut expressar alguns dels grans temes i conflictes del nostre temps: la solitud, la incertesa existencial, la deshumanització en les grans ciutats, el terrorisme, però també la cura del cos o la pròpia reflexió sobre el fet creatiu. La seva veu, expressada en diferents gèneres, ha arribat a generacions molt diferents. Haruki Murakami és un gran corredor de fons de la literatura contemporània.”
L’any 2011, Murakami va ser guardonat amb el XXIII Premi Internacional de Catalunya.
HARUKI MURAKAMI “no crec pas que sigui un geni, ni tampoc he sentit mai que tingui un talent especial”
L’escriptor revelava l’any 2017, bona part dels seus secrets com a escriptor a ‘De què parlo quan parlo d’escriure’ (Empúries/Tusquets)
Haruki Murakami reflexionava sobre el procés d’escriptura i analitzava altres elements que juguen un paper important. L’autor de “1q84” afirmava que “El talent és important com també ho és un bon estat físic, la resistència o la sort de ser llegit”
De fet, l’escriptor japonès creu que un cop ens hem assegurat un mínim de seguidors cal continuar escrivint però intentant ‘passar-t’ho bé i estar satisfet de la feina”.
Malgrat l’èxit a escala mundial de les novel·les de Haruki Murakami l’escriptor confessava ‘no crec pas que sigui un geni, ni tampoc he sentit mai que tingui un talent especial. Evidenment si durant més de trenta anys m’he pogut guanyar la vida com a novel·lista, alguna mena de talent dec tenir’.
Podem tenir el talent però aquest pot estar amagat i si no aconseguim desenterrar-lo, no ens podrem adonar de les nostres habilitats. Murakami afirma que ‘si tens un gran talent, acabarà florint sens falta’.
L’escriptor japonès assegura que per escriure novel·les cal haver llegit molt i encara que sembli un tòpic ‘has de saber en què consisteix una novel·la i tenir-ho totalment interioritzat, Això és tan evident com que, per fer una truita , primer has de trencar els ous’.
Sobre quin tipus de novel·les cal llegir, Murakami no mostra preferències ‘novel·les bones, novel·les no tan bones i fins i tot novel·les que no valen gran cosa. Te les has d’empassar totes de cap a cap, t’has d’exposar a tantes històries com puguis’.
Si per escriure cal haver llegit molt, per crear els personatges que protagonitzaran les novel·les ‘cal conèixer moltes persones’ i observar ‘gent que t’agrada, gent que no t’agrada gaire i gent que, directament no suportes, perquè si en una història només fas sortir personatges que t’agraden, que t’interessen personalment, que no et costen d’entendre, a la llarga la novel·la no tindrà prou recorregut perquè les històries avancen perquè hi apareixen personatges diferents’. Llegeix l’article sencer