El llibreter Guillem Terribas ha estat guardonat amb el Premi Trajectòria 2018 de La Setmana del Llibre en Català
Els membres del jurat van decidir atorgar Premi Trajectòria 2018 a Guillem Terribas per: “el seu incansable activisme cultural, la seva llarga trajectòria com a llibreter de referència i la seva clara voluntat de promoció, difusió i defensa de la cultura catalana.”
Des de l’any 1978 i durant 36 anys va ser l’ànima i gerent de la Llibreria 22 de Girona i actualment en presideix el Consell d’Administració.
Ha col·laborat i col·labora en diferents mitjans de comunicació sempre parlant de cultura.
L’any 2017 el Govern de la Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi.
L’any 2007 va publicar “Demà serà un altre dia” un llibre que parla d’ell, però sobretot de llibres i cultura. L’any 2017 va publicar “Alegra’m la vida” una reivindicació del cinema, una més de les seves grans passions.
Que suposa rebre el Premi Trajectòria?
Un honor, un voler dir que no ho he fet tan malament, ans el contrari. Premiar a un col·lectiu, el llibreter/a, que de vegades està una mica oblidat és una gran satisfacció.
Per què va decidir ser llibreter?
Una mena de circumstàncies de la vida. Era una època, a l’acabar la dictadura, en què una colla de gent creiem que havien de fer alguna cosa pel país, pel nostre entorn. I una llibreria reunia aquestes condicions. I aquest fenomen va passar a Girona, però també a Vic, a Tarragona, a Mataró a Granollers a Olot, a Lleida, Terrassa, a Palamós…
Què recorda dels inicis?
Què era molt “verge” en tot aquest món del llibre, que d’entrada sembla fàcil, però t’has de reciclar cada dia de cada dia. No hi havia tantes novetats, el servei d’entrega era molt lent, no teníem informació i tot ho teníem en el cap. Utilitzàvem unes “xuletes” molt precàries, les mateixes que utilitzava el llibreter de fa més de 100. En qüestió de 25 anys ha canviat molt, la manera de treballar i, sobretot la informació. Però ens en sortíem, també.
Quines qualitats cal tenir per ser llibreter?
Ser xafarder, curiós, observador, organitzat, tenir molta paciència, molta més imaginació, tenir un punt d’inconsciència i no saber gaire de números. Tenir Coneixements, moltes hores, saber llegir, saber escoltar, participar en la vida cultural de l’entorn, … i tot això amb alegria.
Quin paper ha de jugar el llibreter en el món editorial?
Fer que el llibre formi part de la vida quotidiana de l’entorn.
Quin consell li donaria a les noves generacions de llibreters?
Abans era “el” moment. Ara seria molt més difícil. No hi ha tant l’esperit d’aventura col·lectiva com a finals dels 70. Ara hi ha iniciatives més personals. Són altres temps, ni millors ni pitjors.
La Llibreria 22 s’ha convertit en un referent. Quina creu que ha estat la clau de l’èxit i la bona acollida?
La clau de l’èxit de la 22, és perquè hem estat xafarders, curiosos, imaginatius, lectors, participatius… I així ho hem anat fent sense abaixar mai la guàrdia. Cada dia és un dia nou que hem de fer que sigui diferent.
Com han de ser les llibreries del segle XXI?
Espais a on una persona del carrer que necessita un llibre o té ganes de llegir, el trobi i sinó, que rebi informació o surti amb un altre.
Si no hagués estat llibreter.
Hagués estat un actor que interpreta en una pel·lícula el personatge de llibreter.
L’acte de lliurament se celebrarà el dijous 13 de setembre a 2/4 de 8 del vespre.
La 36ª Setmana del Llibre en Català s’instal·larà del 7 al 16 de setembre a l’avinguda de la Catedral de Barcelona.