A l’espera de xifres definitives, la cita literària tanca amb molt bones sensacions
Aquesta edició ha estat la de més participació d’expositors un total de 210 (190 segells editorials, 11 llibreries, 2 distribuïdores i 7 institucions); la que ha aixoplugat més concentració i quantitat de títols diferents editats en català.
Els objectius de La Setmana són; donar visibilitat als llibres, revistes i publicacions periòdiques en català; teixir complicitats amb el públic, col·laborar estretament amb les biblioteques públiques, les entitats culturals, les empreses privades i les institucions públiques per avançar en el foment de la lectura en català i en la creació de nous lectors i convertint-se, definitivament, en la gran manifestació de la potència de l’empresa editorial en català.
En una entrevista a L’Illa dels Llibres, el president de La Setmana, Joan Sala destacava que ‘Tenim el Saló del Llibre que Catalunya es mereix’.
Una idea de Saló que per segon any i gràcies a la col·laboració amb l’Institut Ramon Llull, 18 editors i agents literaris de 16 països diferents, han pogut veure i viure, l’esplendor i maduresa de la nostra indústria i han mantingut 425 reunions amb editors catalans.
Sala també ha destacat un cop ha finalitzat la nova edició ‘Tenim una fira de llibres normal de país normal, aquest any les tres potes de La Setmana, mostra, festival i saló de compravenda de drets han funcionat d’allò més bé, màxima diversitat, novetats i fons, moltíssimes activitats amb gran quantitat de públic i més de 400 reunions entre editors d’aquí i de fora, que ens han de donar moltes alegries a tots ben aviat. Tanquem amb la satisfacció d’haver fet una feina ben feta!.”.
Enguany, s’han organitzat 265 actes, dels quals 45 s’adreçaven als més menuts, s’han presentat més de 250 novetats editorials, més de 350 autors que escriuen i publiquen en català, han passat per La Setmana i han estat en contacte amb els seus lectors; 87 biblioteques públiques i 10 biblioteques escolars, d’arreu de Catalunya, han pogut ampliar el seu fons gràcies a patrocinadors institucionals i privats; les escoles han tornat (gràcies al petit canvi de dates) a visitar La Setmana; s’han repartit més de 200 “Biblioteques Personals” (que es van esgotar el dissabte dia 15) per potenciar la creació de nous lectors.
El llibreter Guillem Terribas ha estat guardonat amb el Premi Trajectòria 2018 de La Setmana del Llibre en Català
Els membres del jurat van decidir atorgar Premi Trajectòria 2018 a Guillem Terribas per: “el seu incansable activisme cultural, la seva llarga trajectòria com a llibreter de referència i la seva clara voluntat de promoció, difusió i defensa de la cultura catalana.”
Des de l’any 1978 i durant 36 anys va ser l’ànima i gerent de la Llibreria 22 de Girona i actualment en presideix el Consell d’Administració.
Ha col·laborat i col·labora en diferents mitjans de comunicació sempre parlant de cultura.
EL PREMI L’ILLA DELS LLIBRES A LA SETMANA
Un any més L’ILLA DELS LLIBRES ha lliurant durant la celebració de La Setmana, el Premi L’Illa dels Llibres que enguany ha rebut l’escriptora Eva Baltasar, autora de ‘Permagel’.
El Premi L’Illa dels Llibres, és un guardó que es dóna a obra publicada i que són precisament els lectors de la web de l’illa dels llibres qui amb els seus vots premien la novel·la guanyadora amb la idea d’escollir el llibre l’any.
L’Illa dels Llibres ha seleccionat 15 títols publicats entre el mes d’agost de 2017 i juliol de 2018 i que han estat escrites o traduïdes al català.
Els lectors de L’Illa dels Llibres ha decidit amb el seu vot, en aquesta edició s’han rebut gairebé 4.000 vots, la novel·la guanyadora.
En el discurs inicial, Eva Baltasar, ha volgut agrair el suport dels lectors ‘La maneta li han donat els lectors i lectores que l’han llegida i gaudit, que l’han deixada i comentat, criticada i recomanat, i que ara l’han votada al 8è Premi L’Illa dels Llibres.’. Baltasar assegura que els lectors són ‘els qui l’heu ajudat a créixer. Per això, a L’Illa dels Llibres i a totes i tots vosaltres, moltíssimes gràcies!’.
Per la seva banda, M. Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, ha explicat: “La Setmana és una fira i una festa. Té voluntat de presència, de trepitjar carrer, de palanca d’expansió del llibre en català per tot el país. Sempre hi trobareu el compromís i la complicitat de les llibreries, aquells llocs que la repliquen cada dia, a cada barri, a cada poble i a cada ciutat.”