Amb una gorra ben calçada per no despertar sospites, Torrent va visitar diverses vegades una central bancària per documentar-se i escriure la tercera novel·la de la sèrie El Segon Sistema’.
Després de la publicació de les novel·les Un dinar un dia qualsevol i ‘Individus com nosaltres’, Torrent continua amb la sèrie El Segon Sistema amb ‘Poder contar-ho’ (Columna)
Situada a les acaballes de 1982 i principis de 1983, l’època en què els socialistes assoliren el poder a l’Estat espanyol, Ferran Torrent porta al seu personatge Marc Sendra a investigar l’insòlit atracament que tingué lloc a la ciutat de València durant la primera mascletà fallera de l’any 83. Un assalt de deu minuts per a saquejar 1.500 milions de pessetes.
UN ATRACAMENT AMB EL PSOE AL PODER
En realitat aquell atracament es va produir deu anys després ,però a Ferran Torrent li anava molt bé ubicar-lo l’any 1983 ‘perquè a l’estat espanyol es va produir el canvi polític quan el PSOE assumeix el poder’ assegura l’autor, però sobretot va triar aquesta època perquè ‘ m’interessava com a sociologia’.
Torrent afirma que ‘Com no hi va haver una ruptura com a Portugal, la transició no es va notar massa’ Assegura que en aquella època ‘els socialistes no volen mostrar-se com a socialistes per no espantar a la gent i que el canvi no es notés gaire’. Assegura que en aquella època eren força ingenus ‘perquè qualsevol canvi era benvingut’.
Confessa que va militar en el Partido del Trabajo de España que era com ha definit Torrent ‘un partit maoista que afortunadament no s’han complert algunes de les utopies que proposàvem’.
Malgrat ubicar la novel·la en una època que va viure l’autor assegura que ‘És més fàcil fer una novel·la d’època que no pas una novel·la d’un període que has viscut’ ho justifica perquè ‘si has viscut l’època, et relaxes més i és més fàcil cometre errors de documentació’.
A ‘Poder contar-ho’, Ferran Torrent ha fet treball de camp per documentar-se sobre la logística d’un atracament. Afagant com a model un atracament real comès a la ciutat de València l’any 1993, Torrent el trasllada deu anys abans. El principal repte per escriure la darrera novel·la de l’autor de Sedaví ha estat ‘organitzar un atracament i buscar els personatges, la logística i l’estratègia a la novel·la’. Per aquest motiu, Torrent va decidir fer treball de camp i camuflat sota una gorra, que segons confessa utilitza habitualment, va decidir fer diverses visites a un banc per observar la logística i calcular els temps que podrien trigar els atracadors a entrar i sortir i després ‘traslladar als lectors la realitat’. Assegura que ningú va sospitar d’ell, tot i que un dia es va trobar a un amic seu que li va preguntar que hi feia al banc. Torrent va respondre ‘estic fent la logística d’un atracament per a una novel·la’. Evidentment l’amic es va sorprendre.
SENSE ARGUMENTS PREVIS
Es defineix com ‘un autor que no treballa amb arguments però sí amb idees’. Abans d’escriure confessa que ‘No tinc un argument previ i establert ,perquè tinc l’experiència que les novel·les et van donant sorpreses a mesura que les vas escrivint’ Tot i això assegura que té una idea general amb tots els personatges i moltes llibretes on anota frases.
NOVEL·LA AMB HUMOR I AMB FORÇA DIÀLEGS
‘Poder contar-ho’ destaca pel seu ritme i pels diàlegs ‘És una novel·la amb molt d’humor perquè per mi és essencial l’humor en la vida i en la literatura’. Destaquen les poques descripcions i els diàlegs ‘he prescindit de descripcions físiques i fins i tot de descripcions de llocs’.
El seu objectiu principal era ‘fer una novel·la amb ritme i vaig agafar el model de la pel·lícula ‘1,2,3’ de Billy Wilder. Un dels objectius era traslladar l’ambient de l’època i també el punt de vista estètic com ‘la pana d’esquerres’ que s’estilava en aquell moment.”
PERSONATGES QUE ES MOUEN EN EL SEGON SISTEMA
El fet de traslladar la història 35 anys enrere respecte a les dues anteriors novel·les serveix per ‘saber com es van conèixer els personatges’.
La logística de l’atracament, els combats de boxa clandestins, els jocs de cartes i com es mouen els personatges en el que anomena ‘el segon sistema’ i que es mantenen al marge de la legalitat, tot i que Torrent assenyala que ‘En el segon sistema també existeixen unes normes i entre els protagonistes tenen el seu codi ètic’.
Torrent ens proposa una nova novel·la amb personatges com el Messié i el Llargo, el periodista Marc Sendra, el Gordo Garcia, el falsificador Mític Regino, el comissari Tordera, el detectiu Toni Butxana o el Gitano. Una galeria de personatges habituals en l’univers de l’escriptor.
SENSE LA INTENCIÓ DE SER MORALISTA
Com a autor ‘No tinc cap intenció moralista en les meves novel·les i explico una història i el lector decideix quin missatge rep’. Destaca sobretot que ”M’interessa el rerefons de les coses o també allò que puc explicar, però que un periodista no pot, perquè jo no haig de demostrar res’. Per Torrent ‘la informació no és per publicar-la, sinó és per a tenir-la perquè si tens informació, et serveix per utilitzar-la després en les subtrames de les novel·les’.
TREBALLAR PERQUÈ EL LECTOR S’HO PASSI BÉ
Quan va publicar la primera novel·la de la sèrie no tenia pensat tornar al passat. Afirma que no té res escrit però té ganes d’escriure un quart lliurament.
En canvi sí que té notes moltes notes escrites al mòbil. Abans tenia llibretes on anotava frases o idees però ara ho fa a través del mòbil.
Pel que fa a la dinàmica de treball escriu cada matí i a mà en folis dina 4. De cada capítol escriu després 15 línies perquè quan torni a ell pugui recordar i situar-se.
Abans es llevava a les 6 del matí per escriure però darrerament ho fa a les 9 i sempre ‘amb l’objectiu d’escriure un full diari, tot i que en els dies més afortunats puc arribar a escriure tres’.
Un dels objectius com a escriptor de Torrent és que treballa ‘perquè la gent s’ho passi bé i tinc cura de no fer el ridícul’ Es considera un novel·lista honest ‘perquè dono tot el que puc però ´sé que no puc abordar altres temes o novel·les’.
Finament assegura que ‘M’interessa que governin PSOE i Compromís per tocar-los els collons