Escribà. El arte de convertir la pastelería en ilusión (RBA), ens descobreix la història centenaria d’una nissaga de pastisers.
L’any 1906 el forner Mateu Serra, la filla del qual, Pepita, es va casar amb Antoni Escribà, Le roi du sucre (el rei del sucre), pel seu domini del sucre setinat.
El seu fill Antoni, un altre revolucionari, en va agafar el relleu i amb el temps va acabar sent conegut com el mag de la xocolata. Ara el seu fill Christian explica en un aquest llibre la història de l’empresa familiar al mateix temps que mostra els treballs més importants dels darrers anys.
Espectacularitat, passió per l’ofici i buscar nous horitzons han portat a la pastisseria Escribà a ser reconeguts mundialment amb unes idees clares i uns ingredients que es basen en l’ atreviment, transgressió i fantasia.
El cantant Loquillo, amic personal d’Escribà comenta en el pròleg ‘Què més puc dir del Christian, mestre de la xocolata, mag de les postres sopressa, que m’ha omplert el dipòsit d’il·lusió i sobretot d’una actitud dolça, un carburant perfecte i aboslutament necessari per enfrontar-se a la realitat’
I quina és la formula de l’èxit? Escribà ho te molt clar
Ingredients
• Equip imaginatiu i amb molt ofici.
• Il·lusió.
• Dedicació.
• Memòria i reconeixement al treball de les generacions anteriors.
• Empatia i respecte pel client.
• 1 polsim de transgressió.
Elaboració
1. Buscar idees per a pastissos únics.
2. Barrejar els ingredients amb alegria i sense presses.
3. Presentar amb tota la il·lusió, creant un moment únic i irrepetible.
Malgrat tenir clares aquestes idees dificilment arribarem a ser com l’Escribà, però podem intentar fer algunes de les receptes que ens proposa al final del llibre: panellets de pinyons, torró de crema cremada, coca de Sant Joan, bunyols de Quaresma o el crossant Escribà.
Escribà. El arte de convertir la pastelería en ilusión (RBA), també recull espectaculars fotografies de treballs realitzats pel pastisser, des dels seus meravellosos bunyols i coques fins als més fascinants pastissos personalitzats, com el buldog que va fer preparar per al tancament del restaurant elBulli de Ferran Adrià, les famoses ‘candy glam rings’ o una desfilada de moda amb peces comestibles.
Ferran Adrià reconeix al pròleg del llibre ‘Christian Escribà és un pastisser? En un món global i amb transversalitat entre diferents disciplines, hauríem de definir el Christian com un creatiu transversal i global, que utilitza el món dolç com a llenguatge per expressar-se’
Christian Escribà ha estat reconegut com a Millor Pastisser d’Espanya per l’Acadèmia Espanyola de Gastronomia i és membre de l’Academie Culinaire de France, i alhora regenta dos establiments a Barcelona: l’original de la Gran Via i un altre a la Rambla.
Gràcies a Escribà la pastisseria també és art.