El Sant Jordi continua sent la gran festa del llibre. Una festa envejada i al mateix temps única.
JORDI MILIAN
Barcelona
Enguany i amb bon criteri el Gremi de Llibreters no oferiran la clàssica llista dels autors i autores més venuts. La literatura no és una competició, com en més d’una ocasió, han assenyalat els escriptors.
Sant Jordi va molt més enllà de qui lidera el ranquin dels més venuts en ficció o no-ficció. Sant Jordi és una festa única i ens agrada. Un model impossible de traslladar a d’altres indrets i aquest fet, el fa ser més màgic.
El Sant Jordi 2024 a Barcelona ha arrencat amb el tradicional esmorzar al Palau de la Virreina, on s’han concentrat més autors per metre quadrat, que abans d’iniciar la jornada i les signatures han pogut agafar forces.
Després les corredisses dels autors cap a les parades per arribar puntuals a la cita amb els seus lectors i dedicar-lis una bona signatura.
La traductora Marta Pera, guanyadora del premi Ciutat de Barcelona de traducció, ha estat l’encarregada d’oferir un parlament de benvinguda a l’esmorzar de Sant Jordi, on ha reivindicat la tasca dels traductors recordant que “en un país normal, els traductors i els pagesos haurien de viure lliurement del seu treball, però moltes vegades necessiten complementar-ho amb una altra ocupació”. En la seva reivindicació de la feina dels traductors ha recordat que “els traductors són també escriptors, fan literatura, s’estalvien el treball de construir trames, però han de fer que el que és poesia en una llengua ho sigui en una altra”. Finalment, ha assenyalat “no només es tracta de valorar la qualitat literària d’una traducció, sinó també de remunerar-la adequadament”.
Sant Jordi és el gran dia pels escriptors/res, però també pels lectors amb qui comparteixen el moment màgic de la signatura del llibre.
L’Illa dels Llibres ha parlat amb autors i editors sobre el Sant Jordi.
El Sant Jordi 2023 serà molt recordat per a Regina Rodríguez Sirvent. Les calces al sol va ser un dels fenòmens ara fa un any i ho continua sent. La Campana ha publicat una edició especial de Sant Jordi de la novel·la guanyadora del Premi L’Illa dels Llibres 2023. Per a l’escriptora aquest any és un Sant Jordi de “diferent color però amb la mateixa història. Bé, estic igual o més emocionada després de tot el que he viscut aquest any. No ho sé, vull dir, tinc moltes ganes de conèixer lectores i lectors perquè és com l’únic moment de l’any en què aquesta solitud es converteix en públic. Estic hiperfeliç” Assegura que “Sant Jordi són com els Òscars de Catalunya. Els Oscars, la Festa Major, Cap d’Any, Sant Valentí… És com el millor de tot en un dia tot concentrat”.
El bestseller, Juan Gómez-Jurado, autor de la sèrie “Reina Roja” acostuma signar a peu dret amb una llarguíssima cua de fidels seguidors esperant el moment de la signatura. Assegura que “és un privilegi estar a Barcelona en la festa del llibre més important del planeta. És el meu divuitè Sant Jordi i espero continuar venint”. Sobre la possibilitat d’ambientar un thrillers en un dia com la diada de Sant Jordi “No es pot fer un thriller sobre Sant Jordi, perquè en aquesta festa tot és felicitat i diversió. Sant Jordi és el cel, el cel dels llibres”.
L’editor Aniol Rafel d’Edicions del Periscopi a primera hora del matí assenyalava que esperava que el temps acompanyés la diada de Sant Jordi “amb la certesa que els lectors hi són, que tenen ganes de sortir al carrer, d’agafar llibres, de passar una diada tan bonica com és el dia del Sant Jordi” . Per a un editor el Sant Jordi es planifica molts mesos abans “Jo crec que des del dia 24 d’abril de l’any anterior”
El Sant Jordi el definiria com “un dia preciós, un dia infernal, un dia en què hi passa de tot, i tot és molt bonic i alhora tens unes ganes que acabi tremendes. És el millor dia de l’any i alhora és una bogeria”.
Per a l’editora Pilar Bertran d’Edicions 62 “És un dia ple d’il·lusió que tots els editors hem portat molts mesos, no només els editors, sinó els editors i tota la gent que va darrere de la cadena del llibre, comercials, logístiques, llibreters, tothom porta molts mesos d’esforç i avui és el dia culminant”. Afegeix que el 23 d’abril és un dia en què “tots estem amb moltíssima il·lusió”
Assegura que “Sant Jordi és un llibre excepcional. Tu vas pel món i expliques que a Catalunya tenim un dia en què tothom surt al carrer a comprar un llibre i regalar una rosa… i som l’enveja de tot el món”.
Autors com Santiago Posteguillo, escriptor de novel·les històriques ambientades a l’antiga Roma es rendeixen als encants de la diada “Sant Jordi és especial perquè és pràcticament impossible trobar una ciutat de les dimensions de Barcelona que es bolqui durant un dia per la cultura i els llibres. Això és fascinant per qualsevol visitant que vingui per primera vegada i es quedi absolutament captivat”. Per a Posteguillo “Sant Jordi suposa el retrobament amb els meus lectors i un estímul per tornar al treball solitari dels escriptors, que normalment, no interaccionam amb els nostres lectors, excepte en presentacions o esdeveniments tan magnífics com aquest”.
Definia Sant Jordi com “un punt d’esperança per recordar que a través de la lectura podem construir societats millors i que tant de bo tinguéssim un Sant Jordi permanent en la ment de totes les societats”.
Molts autors vien el Sant Jordi “amb il·lusió, a l’aire lliure, entre roses i llibres, que vull més”, recorda Maria Barbal que considera que es tracta “Com una gran festa popular que ha arrelat moltíssim i que, malgrat tot, es manté”. La darrera novetat de Maria Barbal és una recopilació de tots els contes que ha publicat. Pregunta sobre quin conte podria ser Sant Jordi., confessa que “hauria de fer un ram de contes de Sant Jordi”.
L’escriptora Care Santos celebra enguany el desè aniversari de la publicació de “Desig de xocolata” i amb novetat editorial.
Del Sant Jordi de fa ara deu anys recorda “molta gent es pensa que va ser el meu millor Sant Jordi i de cap manera, perquè no vaig parar ni dos segons, però va ser un Sant Jordi molt especial, que em va canviar la vida per sempre. I sí, sí, deu anys, m’agrada celebrar aquestes coses”.
Per a Santos, el Sant Jordi “és alegria i trobades amb els lectors que comparteixen paraules boniques”. Assegura que els lectors “són molt generosos, et diuen coses que després, durant tot l’any, recordes i que quan estàs en hores baixes les recordes encara més”. Cada any Care Santos sol alliberar un llibre esperant que un lector o lectora el trobi “aquest any n’he alliberat dos, l’edició de butxaca d'”El boig dels ocells” i “Eric”, que és la meva novetat de juvenil”. També acostuma a signar els exemplars amb una tinta especial “La tinta és una tinta lila italiana que es diu Atzurita i la ploma és una japonesa, una Platinum, també lila. Llavors tot plegat va com molt conjuntat. I a les dedicatòries hi haurà unosa aquest any. Porto un segell amb una rosa antiga anglesa, que així tothom se’n podran endur el llibre, i la rosa”.
Per a Care Santos el Sant Jordi “és la festa més boja i més bonica que hem inventat els catalans”.
El darrer any també ha estat espectacular per a Eva Baltasar. Finalista del premi International Booker 2023 amb “Boulder”, aquest Sant Jordi presenta novetat “Ocàs i fascinació”. La diada de Sant Jordi la defineix com “una trobada amb els lectors d’una manera diferent, molt més ràpida que amb els clubs de lectura”
El darrer any assenyala que ha estat “Sobretot intens d’escriptura, perquè vaig trigar molt a poder tancar L’ocàs i la fascinació” i ha estat “el que he viscut va ser el que més intensament vaig viure, més que tot allò de Londres”. Recorda l’any que un lector va arribar a la parada on estava signant, carregat de Permagels demanant-li la signatura “Es veu que li havia agradat tant que li volia regalar una novel·la a cada net seu”.
Per a Carme Riera, Sant Jordi és una festa que sempre va a més i cada vegada hi participa més gent. “haurà un moment que s’haurà de tallar tota la circulació de trànsit i només deixar lloc pels llibres, autors i llibreries, i això és realment magnífic”. Enguany ha assenyalat que “és un Sant Jordi multitudinari, com podeu veure, moltíssima gent al carrer i suposo que la venda de llibres funcionarà, que en definitiva és del que es tracta. Sobre com definiria Sant Jordi “és la festa més plena de goma a goma de gent, de totes les que es fan i es desfan”.
L’escriptora Maria Carme Roca és habitual de Sant Jordi, ha publicat més d’una cinquantena d’obres per a tota mena de públic. Enguany amb la novetat de Les illes interiors, recorda que Sant Jordi “és una festa molt nostrada, bonica plena de roses i llibres i és la gran Festa de Catalunya”. Assenyala que, “sovint no tens temps de poder parlar amb les persones que et creues. De saludar-te amb la mà, de dir hola, adeu, ben ràpid, i que et quedes amb les ganes de tenir una conversa, però, malgrat això, és fantàstic”.
Marti Gironell i Coaner Codina han tret a passejar de nou al talp Felip aquest Sant Jordi amb una nova aventura ambientada als Jocs Olímpics de l’Antiga Grècia. Per a Gironell “Cada Sant Jordi és diferent, tot i que els rituals són els mateixos, però canvien any rere any. Canvien que també en funció de si treus novel·la per a adults o conte infantil”.
Ara Gironell forma tàndem amb la il·lustradora Coaner “des que vam començar “Un talp al meu jardí”, vam demanar d’anar els dos, perquè trobo que enriqueix molt més que la gent sàpiga que l’àlbum il·lustrat s’ha fet quatre mans, tot i que manen les il·lustracions”.
Coaner Codina es mostra “Molt feliç. És un dia per celebrar moltes coses i per està en contacte amb els nens i les famílies que venen a compartir talps i jardins”. Preguntats sobre si el talp podria visitar la festa de Sant Jordi “Exacte, i que porti flors, no? Sí, evidentment, el paisatge del talp és immens. O sigui, pot viatjar allà on puguem imaginar-nos.Seria una aventura, perquè, és una aventura travessar Barcelona, perquè ens posen aquesta gimcana de començar al peu de la Rambla i acabar al capdamunt de Passeig de Gràcia, en cinc minuts. Això no ho fa ni Usain Bolt, però forma part dels rituals de Sant Jordi. Acabar no tant amb el canell destrossat, però si les cames i els bessons destrossats”, confessa Gironell.
Si busquéssim uns colors per il·lustrar el Sant Jordi, Coaner ho té clar “un arc de Sant Martí, Sant Jordi té tots els colors, és un paleta cromàtica completa”. En paraules, Sant Jordi per Martí Gironell “És que és un dia molt especial, perquè hi ha molta il·lusió, molta màgia i molta complicitat”.
Joves autors com Pol Guasch assegura que és “un dia que visc amb molta il·lusió i és fantàstic per trobar-te amb els lectors, per poder xerrar una estona. Crec que és com el nostre dia, no?” Sobre si l’escriptura és un procés solitari, assegura que “mai visc l’escriptura com una cosa solitària. Vull dir, m’acompanyo de molta gent, de molts llibres, d’editors, d’amics… i, per tant, mai visc l’escriptura com una cosa solitària, però avui és especialment emocional, sobretot és l’alegria”. Confessa que “constantment em trobo amb lectors a les presentacions, però avui tothom està content i això és tan emocionant..”
Un gairebé debutant de Sant Jordi, el periodista Xavi Coral, presentava enguany “Aprendre a esquivar les bales”, una novel·la molt propera sobre el seu avi durant la guerra. Coral es mostrava expectant “Sí que vaig fer un Sant Jordi amb un altre llibre, però eren cròniques periodístiques, i no tenies aquest pes de sentir-te escriptor. Avui em sento una mica més d’escriptor, perquè he fet una novel·la, i hi he posat molt de la meva part, i tinc ganes de veure com la rep la gent, i que et digui si els agrada o no”. A l’inici de la jornada confessava a L’Illa dels Llibres les “ganes de parlar i d’estar en contacte amb la gent”. Acostumant a parlar del Sant Jordi com a periodista, assenyalava que, enguany “això canvia molt, la veritat, perquè és molt fàcil quan tu fas cròniques de Sant Jordi, però quan tu ets un dels escriptors i t’adones de tot el que demana Sant Jordi, és tot molt bonic, però és tot molt intens. Penso que acabaré esgotat però, segurament que molt ple pel contacte amb la gent”.
El mallorquí Sebastià Alzamora recorda que els darrers anys “he viscut el Sant Jordi a Barcelona. En alguna ocasió de també el passo a Mallorca, , però s’ha de dir que, com a Barcelona, no hi ha un Sant Jordi tant espectacular,. És un dia realment únic, ho diem sempre, però és una evidència. I el passo, doncs, això, de parada en parada, signant algun llibre”.
Afirma que “Sant Jordi, sempre és una festa, un plaer i un goig. Poder trobar-se amb el lector i poder parlar amb tantíssima gent en un sol dia. Sant Jordi és un prodigi de civilització i d’alegria, de convivència i evidentment de lectura i amor, que és del que tracta aquest dia”.
La també mallorquina Laura Gost, guanyadora del darrer Premi Proa amb “Les cendres de la piscina”i recorava “Estic molt contenta. Encara que sigui una mica tòpic, és el meu dia preferit de l’any. Veure tant d’ambient en aquestes primeres hores és molt estimulant. Viure aquesta gran festa de la literatura, però sempre acaba superant les expectatives”. Defineix Sant Jordi com ”una celebració de sa paraula escrita i llegida”.
El Sant Jordi 2024 ha comptat com sempre amb moltes novetats editorials. Una de les novetats destacades ha estat “Un cor furtiu”, la biografia sobre Josep Pla escrita per Xavier Pla. Malgrat el pes del volum de la biografia, més de 1.500 pàgines, Pla també ha signat exemplars. Recordava a L’Illa dels Llibres “el meu cas, que no soc estrictament un escriptor de creació de ficció, sinó un professor de literatura que ha escrit una biografia”. Però Sant Jorid és Sant Jordi i “ho estic vivent amb una gran satisfacció, perquè encara que sigui un tòpic, tenir contacte amb els lectors és una sorpresa molt positiva”. Sobre la biografia de Josep Pla assenyala que “és un gran escriptor, un clàssic de la literatura catalana. Tenia aquesta responsabilitat de fer la vida d’aquest home, i aquest home és aquest escriptor. I crec que també per tots els anys que jo portava estudiant havia de ser una biografia la més completa possible. No només la vida de l’home, sinó els seus editors, les seves relacions sentimentals, els seus amics, els seus llibres, la seva posició política”. Ha demostrat que encara queden moltes coses per explicar sobre Josep Pla “tinc una mica la sensació que quan més m’acosto a la seva figura, més s’allunya de mi. I com més interrogants es poden respondre, més interrogants es tornen a obrir. I, per tant, és una figura en aquest sentit apassionant perquè és una mica com una anguila, que la intentes atrapar i se t’escapa”.
Finalment, preguntat sobre que diria Josep Pla de la celebració de Sant Jordi actual, respon “recordem que va morir el dia de Sant Jordi, el dia era el llibre i el dia de la rosa. Pla, probablement hauria fet algun comentari una mica sarcàstic o una mica cínic, però crec que íntimament estaria molt satisfet de la festa”.