L’escriptor i monologuista presenta a L’illa dels llibres ‘La cocina de los monstruos’.
Jordi Milian
Monologuista, escriptor i guionista de televisió, Martin Piñol afegeix una nova feina al seu currículum com a xef de La cocina de los monstruos.
Adreçada a joves entre 7 i 12 anys, La cocina de los monstruos (Destino) és una proposta original i divertida, protagonitzada per un cuiner zombi.
Cada llibre és una nova aventura acompanyada de mòmies, vampirs i homes llop……
Al costat de Martí Piñol hi trobem a l’il·lustrador Votric, encarregar de donar vida als personatges que sorgeixen de la ment del conegut monologuista i escriptor
L’illa dels llibres ha entrevistat a Martín Piñol.
-D’on sorgeix la sèrie de La cocina de los monstruos?
De les ganes de fer un Capità Calçotets propi, una sèrie d’humor per nens, escrita amb amor, passió i temps, que em permetés combinar el millor de la meva experiència com escriptor, guionista i humorista.
–Cada història compta amb un títol que relaciona un monstre amb una recepta Chuletón de dragón, Gazpacho de vampiro, Sopa de fantasma, Macarrones de zombie. Quins són els ingredients secrets per la fòrmula de l’èxit de La cocina de los monstruos?
Com autor, crec que si l’èxit és fer-te feliç a tu mateix i als lectors, el secret és escriure els llibres que a tu t’apassiona llegir.
Ara bé, cuinant La cocina he tingut com a ingredients la fabulosa feina i el suport incansable de l’il·lustrador Votric, l’editora Irene Lucas i el personal de márketing, premsa i distribució de Destino Infantil, a més de les recomanacions entusiastes de desenes de llibreters i periodistes (com, entre d’altres, Jorge Jiménez del Moral, Milo J. Krmpotic o Victor Fernández).
Així és molt més fàcil fer-te un lloc al cor dels lectors en una època on tothom necessita més que mai riure i somiar.
-Cuines?, Alguna especialitat?
Cuino molt (i mentrestant escolto podcast dels Especialistas Secundarios o el YU de l’amic Dani Mateo, perquè si no se’m faria més avorrit dedicar tanta estona a una feina que després desapareix). La meva especialitat són els macarrons, que és el meu plat preferit.
-Un dels protagonistes de La cocina de los monstruos és el Cheff Bermúdez que es converteix en zombi per culpa d’una sopa en mal estat……. Com definiría a Bermúdez?
Torrente+Ferran Adrià+Chicote amb el típic toc piñolesc. La seva sinceritat i diversió brutal, sense massa filtres ni educació, fascina als lectors acostumats per obligació a llibres d’encàrrec amb lliçó evident.
-Al costat del Chef Bermudez apareixen la rata Estiercol, la gimnasta Natalia, Pablo i Zombete…..
Cada personatge compta amb una personalitat pròpia i ofereix diferents punts de vista a les aventures
Tot i que el narrador de tots els llibres sempre és el Chef Zombi, a La cocina hi apareixen uns quants nens de les edats dels lectors, que permeten tractar moments importants de les seves vides. Per un nen, és tan terrible un examen sorpresa o un festival de final de curs com l’atac d’un fantasma o d’un Yeti.
Les seves personalitats marcades i diferents permeten que un ampli nombre de lectors tingui algú amb qui identificar-se. Però els protagonistes que hi surten no tenen cap raó demogràfica o “quotes” de representativitat. Tots hi són per motius narratius, i en definitiva, formen el grup d’amics que tots voldríem haver tingut de petits.
-El yeti, Kraken, bruixes, mòmies, homes llop, fantasmes, vampirs ….. Queden encara molts monstres per aparèixer a La Cocina de los Monstruos?
Uns quants. D’aquí poc farem una enquesta entre els lectors per decidir l’ordre d’aparició dels propers…
-Darrerament les històries de vampirs i monstres funcionen molt bé entre el públic infantil.
Ja no fan por aquests personatges?
Tot és cíclic en el món narratiu i està vist que, en èpoques de crisi econòmica, el públic ja té prou por de la realitat i acaba portant les seves icones del terror al terreny de la comèdia. Ara la gent té més por dels bancs que dels zombis.
-Amb quin monstre et quedaries?
Amb el vampir. Però vampirs dels que no brillen.
-L’encarregat de les il·lustracions és Votric. Què ens pots dir del seu treball?
És una delícia poder comptar amb el Votric a les il·lustracions. El seu talent, la seva passió i la seva il·lusió s’han traduït en milers de nens (i grans) fascinats pels llibres. La seva feina fa que La cocina sigui una de les sèries infantils més atractives del panorama. Votric és capaç de combinar en una mateixa il·lustració l’humor i el dibuix contundent i fascinant que busquen els lectors de tot el món i l’aventura internacional d’aquests llibres n’és el millor exemple.
-Els lectors també poden jugar a fer de Chef Bermúdez amb les receptes ben detallades que s’ofereixen al final de cada llibre….
I tant. I totes les receptes procuren ser “no-perilloses” o avisen dels moments puntuals en què un adult ha d’encendre un foc o tallar alguna cosa.
Hi ha molts pares que ja tenen el sopar fet gràcies a aquests llibres. Potser per això la sèrie es va venent sense parar… 🙂
-Aconseguir nous lectors i futurs cuiners seria l’objectiu de La cocina de los monstruos?
L’objectiu és apassionar els nens que ja llegeixen i atraure els que encara no han trobat els llibres que els parlin a ells.
Respecte als futurs cuiners… si la meitat de lectors aprèn a cuinar els plats que surten a tots els llibres, haurem creat una nova raça de futurs joves que superaran l’entrepà i la pizza.
-Jocs, cromos, acudits són els altres extres que apareixen als llibres…
Com a fan dels extres dels dvds, volia ampliar l’experiència lectora afegint-li uns quants “regalets”. Per molt que us intentem vendre la moto aquí, el millor és que aneu a qualsevol llibreria i remeneu vosaltres mateixos els exemplars per veure tots els extres.
-Tindrem adaptació televisiva de la sèrie?
Ahhhh… Quan estigui tot signat ja farem una postdata a aquesta entrevista 🙂
-La cocina de los monstruos es publicarà en d’altres països?
Des de la primera línia del primer llibre, La cocina naixia amb ambició internacional. Els departaments de drets internacionals de Planeta i d’Atlantyca (els de Geronimo Stilton, que estan fascinats pel Chef Zombi i que en gestionen les traduccions a nivell mundial) estan fent una feina impressionant i han venut els llibres a grans editorials de mercats molt importants.
Des del juny de l’any passat la sèrie ja ha sortit en portuguès i durant el 2013 anirà apareixent en més països i idiomes que anirem anunciant poc a poc, perquè dir-ho aquí tot de cop quedaria com una fantasmada :).
-Tindrem versió en català?
Aquesta és una de les preguntes més formulades pels lectors (catalans, és clar) i pels seus pares. A mi m’encantaria, així que si alguna editorial catalana s’anima a enriquir-se aquest sant Jordi, encara és a temps de posar-se en contacte amb Atlantyca o amb Destino (que així no cal escriure el mail en anglès).
-Alguna recepta perquè els nens/es llegeixin?
Deixar-los remenar en biblioteques i llibreries, que siguin ells qui triïn el que els vingui de gust llegir. I potser, si oblidéssim per un moment els pressupostos, les hores de dedicació extra i la situació de crisi en què estem, també seria espectacular que hi hagués més sinèrgia entre nens lectors-pares-professors-bibliotecaris per comentar-recomanar-experimentar i que els alumnes d’ara llegissin autors d’ara. Els clàssics i els llibres “de tota la vida” entren molt millor si abans s’ha creat una passió lectora.
-Per què hem de llegir La Cocina de los monstruos?
No hi ha cap necessitat… De fet, hi ha milers de nens que no l’han llegit i són feliços. Però ja que preguntes, si us animeu a començar la sèrie, hi trobareu llibres plens d’humor, aventures, veritat atemporal, amb uns dibuixos fabulosos, i un apartat d’extres ben entretingut (receptes, disfresses, acudits, un test monstruós…). Tindreu la mateixa experiència que amb els Mortadelo y Filemón però en llibre.
Fotografia Martí Piñol: Natalia Regàs
Més informació a www.lacocinadelosmonstruos.es