Montse Ayats, presidenta de La Setmana del Llibre en Català comenta a L’illa dels llibres els objectius i les activitats programades aquest any.
La Setmana del llibre en Català celebra una nova edició de 6 al 15 de setembre a l’esplanada de l’Avinguda de la Catedral de Barcelona.
Aquest any es presentaran al voltant de 250 activitat, destacant les presentacions de llibres, tallers, itineraris i recitals, destinats a fomentar la lectura en llengua catalana i donar visibilitat als comerciants del sector.
La nova edició aplega 67 expositors i un any més l’esplanada de la Catedral esdevindrà la “Ciutat de la Lectura”, amb les seves avingudes i places. Cada plaça comptarà amb un escenari, on tindran lloc presentacions, debats, lectures i concerts i també trobarem espais amables de joc i descans.
L’editora Montse Ayats estrena càrrec coma presidenta de La Setmana del Llibre en català.
Estrena càrrec com a presidenta de la Setmana. Com afronta aquesta presidència?
Amb moltes ganes i amb el repte de millorar i ampliar l’èxit de l’edició passada.
Quines novetats presenta aquest any la Setmana?
És sobretot un any de consolidació en un espai (l’avinguda de la Catedral), un any en què hem procurat que hi tingui cabuda tothom, fomentant, si cal, acords entre expositors per compartir espais, i un any en què hem ampliat les complicitats amb entitats.
Quins són els principals objectius de la Setmana?
Contribuir a incrementar el nombre de lectors en català, fer més visibles els autors i les publicacions en català i contribuir a enfortir tota la cadena de valor del llibre i les publicacions periòdiques en català.
En quina situació es troba el llibre en català?
En català s’edita l’11,2% del total de llibres que s’editen a l’Estat espanyol. Uns 10.081 títols l’any. En el període 2007-2011 l’edició en català ha baixat un 3,7%; entre que en el mateix període en castellà hi hagut un augment del 18,6%.
Hi ha un problema important de visualització del llibre en català al punt de venda que s’aguditza amb el tancament de llibreries com Catalònia, Proa o Ona.
Alhora, però, Catalunya té un increment de lectors: un 63,6% el 2012 (un 1,3% més que el 2011). I el 75,2% dels lectors de Catalunya (entre els habituals i els ocasionals) afirmen que llegeixen en català –els lectors habituals augmenten fins arribar al 22%.
Entre els joves de 10 a 13 anys el català ha superat el castellà com a llengua habitual (50,3% contra el 49,7%).
Què caldria fer per fomentar i promocionar el llibre en català?
A banda de les activitats que ja fem els editors, les biblioteques, les llibreries… cal, sobretot, que la gent compri llibres en català: només si la cadena de valor del llibre funciona, podrem gaudir d’una bona oferta de llibres en la nostra llengua!
Aquest any s’han programat al voltant de 250 activitats. Quines altres activitats destacaria?
És difícil seleccionar… Però m’agrada el cicle “S’estimen”, un petit homenatge als moderadors dels Clubs de Lectura, que comptarà amb Carme Riera, Albert Sánchez Piñol i Eduardo Mendoza.
El cicle “Descobrim-los”, el que compta amb més activitats (les propostes fetes pels expositors), és una bona mostra del panorama editorial (llibres i premsa periòdica) del moment… I el cicle “En complicitat”, que vincula llibres i premsa amb entitats i institucions…
I els “Itineraris literaris” també són una proposta molt interessant.
La gastronomia serà protagonista aquest any amb L’hora gastronòmica i els Àpats literaris amb autors.
Llibre i gastronomia són dos móns amb molts lligams. Per això ens va semblar que era interessant establir un espai, L’hora gastronòmica, dedicada a la presentació de llibres relacionats amb el món de la gastronomia. Al llarg de la setmana, Pòrtic, LaBreu, la Revista Cuina, Angle, Cossetània, Efadós, Meteora, Salòria, Viena… ens presentaran les seves novetats.
Per tercer any, celebrem els àpats literaris. En aquesta edició, podrem conversar amb Roser Amills (Columna), Màrius Serra (Proa), Sílvia Soler (Planeta) i Antonio Baños i Marc Pastor (labutxaca).
La Setmana del Llibre en Català també vol promoure la lectura entre els més petits i la compra de llibres en català. Per aquest motiu s’han programat activitats familiars…
Els infants d’avui són els lectors d’ara i del futur… Els matins dels caps de setmana i de la Diada estaran dedicats al públic infantil, amb en Gènius i la Valentina (protagonistes del portal infantil de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona) com a presentadors.
Cada tarda hi haurà “El quart d’hora de recomanacions amb…”, una activitat en què les llibreries Al·lots, La Caixa d’Eines i A Peu de Pàgina, el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil i la plataforma Autors en Perill d’Extinció recomanaran lectures. I també, amb el suport de Biblioteques de Barcelona, cada tarda hi haurà un espectacle. Al llarg de la setmana, els expositors també organitzen activitats relacionades amb les novetats que han publicat.
La Setmana tampoc oblida els centenaris de Salvador Espriu i Joana Raspall…
La Setmana 2012 va iniciar la commemoració de l’any Joana Raspall. Aquest any, hem fet noves propostes, entre elles, un recital poètic (El Cep i la Nansa) per a públic adult i la matinal infantil d’espectacles del diumenge dia 15 es basa en obres d’aquesta autora.
Les activitats relacionades amb l’Any Espriu reflecteixen la voluntat de La Setmana: la recerca de complicitats. El diumenge 8, 10 grups de la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya interpretaran als diferents escenaris fragments dels seus muntatges teatrals sobre l’obra d’Espriu. Proa, 3 i 4 Edicions, L’Avenç, l’Associació de Publicacions Periòdiques de Catalunya, Onada Edicions, Bromera i la Llibreria La Central també organitzaran activitats sobre el poeta i la seva obra. “L’esquena” de les casetes acollirà l’exposició “Espriu a l’àgora. Una lectura visual de l’escriptor.”
Aquest any l’escriptor Pep Albanell rebrà el Premi Trajectòria. Un guardó que la Setmana lliura una personalitat vinculada al món de la cultura catalana.
Fins que li vaig notificar l’atorgament del Premi (els membres de la Comissió Organitzadora fan propostes i defensen les candidatures i finalment es selecciona la persona mereixedora del Premi) i vam quedar per parlar de l’acte, no el coneixia personalment… Sí que coneixia, però, les seves obres i la seva ingent producció literària, sobretot en l’àmbit de la narrativa infantil i juvenil. Em sembla una persona discreta, amb una ironia fina… que juga amb una doble personalitat i una triple vinculació territorial… I, sens dubte, un treballador incansable i un autor amb una trajectòria que el fa mereixedor del Premi que li atorgarem el dia 12 de setembre.
Per què hem d’anar a la Setmana del Llibre en Català?
Perquè descobrirem autors, llibres, revistes… en català que potser no coneixíem, perquè passarem una bona estona passejant, remenant, llegint, perquè podrem participar en activitats en família…
L’illa dels llibres organitza una trobada sobre literatura infantil i juvenil a la Setmana del llibre en Català
L’acte es celebrarà el dissabte 7 de setembre amb la presència d’escriptors i editors.
Clica per a més informació