Es compleixen 100 anys de l’inici de la Primera Guerra Mundial i l’escriptor Juan Eslava Galán comenta els fets més importants de l’esdeveniment històric a ‘La primera Guerra Mundial contada para escépticos’.
Juan Eslava Galan, autor de novel·les històriques i també d’altres obres relacionades amb la història ens ofereix ‘La primera Guerra Mundial contada para escépticos’ (Planeta).
Eslava Galan acostuma a tractar episodis històrics amb rigor però també amb humor per arribar al lector amb un llenguatge amè i didàctic. A més d’explicar el que va succeir, ens introdueix noms ja prou coneguts com els de l’espia Mata Hari, el llegendari Barón Rojo o Rasputín, barrejat amb moltes anècdotes i també fotografies que ens ajudaran a entendre molt millor el que va succeir durant la Primera Guerra Mundial.
El desencadenant de la Primera Guerra Mundial va ser l’atemptat contra l’hereu de l’Imperi Austrohongarès comès per un jove nacionalista serbi.
Molts pocs podien saber, que aquell fet provocaria poc temps després, l’inici de la Gran Guerra i que un cop finalitzada quatre anys després, com a llegat, començarien a néixer a Europa diferents estats totalitaris que desembocarien a mitjans del segle XX en una altra guerra de major impacte, pràcticament amb els mateixos protagonistes.
L’any 1914 ningú pensava en guerres i els avenços científics servien per millorar el dia a dia de la humanitat i poder gaudir d’un benestar prou important. Malauradament van ser precisament aquests avenços els qui van provocar la gran mortalitat en la primera guerra mundial.
De la primera guerra mundial sempre s’ha destacat que va ser una guerra de trinxeres
Va començar com una guerra de moviment a l’estil napoleònic però ben aviat es van adonar que havien topat amb dues invencions modernes que exigien als soldats enterrar-se. Aquests invents eren les metralladores i el filat.
La veritat és que va acabar sent una guerra molt diferent de com l’havien pensat en un inici i fins i tot va ser més llarga. Molts creien que en tres mesos hauria acabat però va durar quatre anys.
Ha qualificat la primera guerra mundial com una gran trituradora de carn
Realment ho va ser, perquè en anteriorment les guerres es resolien en un parell de batalles on morien uns 25.000 soldats, però en la I Guerra Mundial alguns dies arribaven a morir més de 40.000 persones.
El recompte final podria arribar els deu milions de morts encara que altres estudis apunten als 30 milions.
Per això la I Guerra Mundial l’anomenaven La Gran Guerra, ignorant que quaranta anys més tard arribaria una altra molt pitjor
Què l’ha motivat explicar La Primera Guerra Mundial?
Sóc un gran aficionat de la història, sobretot de l’època medieval, però també m’interessa la història contemporània europea on hi ha dos fets molt rellevants, com són la Primera i Segona Guerra Mundial.
Sembla que interessi més la segona que no pas la primera, però crec que és important conèixer molt bé els fets de la I Guerra Mundial per entendre els que va succeir després i també per saber-ne més sobre l’Europa actual que encara arrossega alguns temes que van començar en la Primera Guerra Mundial.
Amb ‘La primera Guerra Mundial contada para escépticos’ torna amb una formula marcada per explicar història posant l’accent en les anècdotes i els fets curiosos.
No vull fer un llibre pesat que parli de moviments de tropes o de generals. Vull focalitzar la gent que pateix la guerra i parlar dels personatges que sorgeixen de la guerra, destacant els que la gent coneix però que molt pocs situen. Per aquest motiu en el llibre parlo de l’espia Mata Hari, Rasputín, Lawrence d’Aràbia o l’assassinat de tota la família imperial russa
Hi ha una sèrie de temes interessants que he volgut tocar amb anècdotes i fotografies. Penso que és una guerra molt interessant i que val la pena conèixer.
Una de les anècdotes del llibre i que es reflecteix en la portada del llibre va tenir lloc la nit de Nadal de 1914.
Va ser durant la nit de Nadal quan els bàndols anglès i alemany van començar a cantar nadales per acabar reunint-se enmig del camp de batalla per intercanviar-se regals i fins i tot jugar un partit de futbol al dia següent. Era un acte de germanor que no es va tornar a repetir perquè quan es van assabentar els generals van posar les mesures pertinents per evitar-ho.
Les comunicacions fa 100 anys eren molt diferents i bona part dels missatges s’enviaven per mitjà de coloms.
En la Primera Guerra Mundial es va fer molt ús dels animals. Els dos bàndols les utilitzaven coloms missatgers i també gossos ensinistrats per portar missatges i fins i tot capaços d’arrossegar metralladores. Com era una guerra de gasos els gossos i cavalls també portaven màscares antigàs.
Fins i tot en el llibre apareix un carro de nadó antigàs…
Resulta molt curiós però la gent s’adaptava a les circumstàncies
Molts dels avanços científics que van ajudar a garantir el benestar de la humanitat van ser també els causants de l’horror.
En els últims 20 anys havia avançat molt la química i no només servia per fer productes o medicines sinó que també servia per fer gasos verinosos.
L’aviació també va avançar molt durant la guerra per acabar veient a bombarders pesats carregats de bombes.
Les comunicacions també avancen molt i com en tota guerra, cal fer-ho millor que l’enemic, i aquest fet provoca que es produeixin tots aquests canvis.
Està clar que no aprenem de la història
La Primera Guerra Mundial va acabar amb el tractat de Versalles que va ser tan terrible per als perdedors, especialment per a Alemanya, que va deixar la pauta escrita perquè després hi hagués una revenja amb una segona guerra mundial que va arribar a ser molt més destructiva.
Hitler i Mussolini eren soldats en la primera guerra mundial i allà és on es va començar a incubar-se el que serien més tard aquests monstres.
Aquest seria el llegat?
En certa manera és el llegat perquè al segle XX, Europa se suïcida amb aquestes dues guerres mundials que estan molt interconnectades.
Els beneficiats de la guerra serien Estats Units i Japó?
En un principi van ser aquests dos països perquè fins i tot França que va ser un dels països guanyadors va tenir una perduda molt gran de persones. Els grans beneficiats són els que van estar fora de la guerra i van intervenir parcialment.
Sobre el paper d’Espanya, sempre s’ha comentat que es va mantenir neutral en el conflicte però vostè deixa ben clar que si hi va participar encara que no obertament.
Va haver-hi molta participació espanyola, sobretot en els nuclis d’espionatge, especialment a Madrid, tot i que en tots els ports importants es donava informació sobre que vaixells arribaven i quina era la seva càrrega i destinació per després avisar als submarins que s’encarregaven d’enfonsar-los.
També molts fabricants catalans i bascos que es van fer rics venent sobretot als francesos mentre que uns altres es van enriquir amb el contraban de mules i de cavalls.
Va beneficiar sobretot als rics perquè els pobres patien els bloquejos i a Espanya no arribaven determinats articles ni tampoc es podia exportar correctament.
El desencadenant de la primera guerra mundial va ser el famós atemptat a Sarajevo contra l’hereu de l’Imperi Austrohongarès, però la gran guerra ja es va començar a preparar uns anys abans.
Almenys sabem que alguns països ja portaven cert temps fabricant armament. Existien dos grans blocs perfectament definits que eren els imperis centrals i els futurs aliats que des de feia temps ja s’estaven preparant per a una guerra.
Hi ha un periode històric anomenat la pau armada on totes aquestes potències comencen a fabricar canons i altres materials per emprar-ho en la guerra.
En el llibre apareixen moltes fotografies on podem observar com era el dia a dia dels soldats.
Era terrible la vida diària d’aquests soldats, perquè les trinxeres s’estenien des de Suïssa fins al mar en zones molt plujoses, on els els soldats estaven amb les botes enterrades en el fang.
Això provocava la malaltia del peu de trinxera on es van haver de fer moltes amputacions i en desenterrar-se els cadàvers apareixien les rates i aquestes portaven moltes malalties.
Amb aquest panorama va ser una guerra terrible quant a sofriment per als soldats del carrer
Com hem de llegir ‘La primera Guerra Mundial contada para escépticos’?
És un llibre que aclareix algunes coses sobre l’actualitat europea i segons em diuen els lectors, és un llibre que fins i tot resulta divertit pel tractament irònic que en faig d’algunes situacions.
És un llibre que ens ensenya el que va ser la primera guerra mundial d’una manera senzilla i instructiva
Com deia el clàssic romà cal ensenyar delectant.
Crec que sóc i seré fidel a aquesta dita.