Site icon L'illa dels llibres

Joan Sala president de La Setmana del Llibre en Català ‘Tenim el Saló del Llibre que Catalunya es mereix’

El president La Setmana Llibre en Català  es mostra molt satisfet del desenvolupament de la nova edició.

La Setmana del llibre en Català ha presentat novetats aquest 2018 i ha augment el nombre d’expositrs i activitats. Joan Sala, president de La Setmana assegura a L’Illa dels Llibres que e stracta d’un model consolidat.

Amb l’objectiu de promocionar la lectura i la venda de llibres en català, la Setmana augmenta  l’oferta i el nombre d’expositors;  204 expositors, repartits en 62 mòduls; un 25,2% més d’expositors, en relació a l’edició del 2017.

La Setmana està organitzada per l’Associació d’Editors en Llengua Catalana que torna a repetir escenari, l’avinguda de la Catedral de Barcelona i amplia amb d’altres escenaris com el COAC i al Casal del Metge.

Quina valoració en fa d’aquesta edició?
Estem mot satisfets per la quantitat de gent que assisteix a la Setmana i la repercussió que està tenint en els mitjans de comunicació.
La gent que està als expositors com el públic el general està molt satisfet.

Quins són els principals objectius de la Setmana?
Un dels principals objectius és mostrar tota la producció que es fa de llibres en català a Catalunya com el País Valencià, Catalunya nord, Balears o Andorra.
És probablement l’únic lloc on podem veure tota aquesta producció.
També és el gran festival del llibre on es pot assistir a presentacions, taules rodones i altres activitats.  La finalitat és augmentar el nombre de lectors en català.

Creu que La Setmana del Llibre en Català ha consolidat el model?
El model està consolidat i el lloc de l’avinguda de la Catedral és on hem de ser-h. És un lloc molt central de la ciutat de Barcelona
Tenim tres eixos, la fira, el festival i la presència d’editors estrangers que vénen a fer compravenda de drets de les obres d’autors catalans.
El model a seguir és aquest i el que sí que podem fer és intentar anar millorant petites cosetes per augmentar encara més la qualitat.

Com pot seguir creixent La Setmana?
Aquest any hem fet un canvi en les normes i és que un llibre només pot estar en una parada. No hi ha llibres repetits en diverses parades i ens allunyem del model de Sant Jordi on els best-sellers estan presents a tot arreu.
Aquí tenim una varietat de títols espectacular i hem incrementat un 25% el nombre d’expositors amb un major nombre de títols. Tot això ho hem fet en un mateix espai.

En quina situació es troba el llibre en català?
Aquest any ha crescut el nombre de llibres de no ficció i el tema del procés hi té molt a veure.
La venda del llibre en català creix cada any al voltant d’un 1,5 o 2% i és lògic si tenim en compte que molts dels conciutadans ja han estudiat en català i per tant hi ha més gent que pot llegir en català.
Som optimistes i creiem que anirà augmentat i La Setmana ajuda que en els darrers 4 mesos de l’any es venguin molts més.

Un any més destaca la visita d’editors i agents internacionals.
Un acord amb L’Institut Ramon Llull i fer aquesta trobada amb editors estrangers
El que aconseguim és que tinguin reunions amb editors i agents nostres per fer aquesta venda de traduccions d’autors catalans a altres llengües.
Se solen fer al voltant de 430 reunions entre editors internacional a l’interior del Col·legi d’Arquitectes.

La Setmana del Llibre en Català també vol promoure la lectura entre els més petits i la compra de llibres en català. Per aquest motiu s’han programat activitats familiars i aquest any amb la creació de la biblioteca personal.
Creiem que tothom hauria de tenir una biblioteca personal on hi hagués els llibres que l’han marcat d’alguna manera i que són interessants.
És important començar pels petits i per potenciar-ho hem creat una biblioteca de cartó que es pot muntar a casa sense dificultats. Això pot funcionar perquè els nens tinguin aquesta biblioteca a la seva habitació i tinguin a l’abast de la mà els seus llibres. La veritat és que ha estat un èxit.

Entre les més de 300 activitats que organitzem, al voltant d’unes  45 són adreçades al públic infantil juvenil i han destacat per la gran presència de públic.

Aquest any el llibreter Guillem Terribas rebrà el Premi Trajectòria. Un guardó que la Setmana lliura una personalitat vinculada al món de la cultura catalana. Un homenatge a les llibreries?
De la mateixa manera que quan vam lliurar a Anna Cassases era un homenatge també als traductors el fet de lliurar el premi a Guillem Terribas, el fem extensiu a la tasca que fan els llibreters en el món del llibre.

Com definiria en Guillem Terribas?
D’en Guillem és un precursor que ara fa 40 anys que va fundar La 22. Una llibreria que ja va néixer amb la mentalitat, que ara celebrem de les llibreries modernes, d’activisme cultural.
Té una trajectòria sobradament potent per donar-li aquest reconeixement i a Girona ha destacat pel seu activisme cultural amb la literatura i el cinema

Si haguèssim de definir La Setmana amb una frase?
Tenim el Saló del Llibre que Catalunya es mereix

Exit mobile version