L’autor de Maleït Karma analitza l’èxit de les seves esbojarrades novel·les.
Maleït Karma (Empúries/Seix Barral) va suposar un debut de l’alemany David Safier. Des de llavors ha publicat quatre novel·les més, marcades per l’humor i unes històries esbojarrades.
Només Safier és capaç de convertir una dona en formiga com a càstig per haver acumulat mal karma durant tota la seva vida, fer protagonistes de les seves novel·les a Shakespare i Jesucrist o com en la darrera novel·la ‘Muu’ oferir-nos una faula protagonitzada per unes vaques que desitgen viatjar a l’India.
David Safier analitza a L’illa dels llibres l’èxit de les seves novel·les.
Un dels seus objectius sempre ha estat escriure històries que no s’hagin escrit abans….
Sempre busco històries que no hagi sentit a parlar mai, com per exemple, vaques que viatgen a l’India o la història d’una dona que es reencarna en una formiga i que ha d’anar acumulant bon karma per tornar a convertir-se en una dona, o una comèdia romàntica amb Jesucrist.
Totes aquestes històries no les havia escoltat abans i per tant és un criteri important per decidir si escric una història o no.
Les seves novel·les poden ser un antídot davant de la situació actual de crisis econòmica i de valors en la societat?
Les meves històries han d’entretenir, agradar, i fer riure, però també espero, que algú en pugui treure alguna cosa de profit de les meves històries i es puguin preguntar al llegir-les quins son els valors o que és el més important en aquesta vida? O simplement preguntar- se què necessiten per viure i per ser feliç…
A les seves novel·les sempre ofereix un missatge optimista… viure la vida…..
Sense cap mena de dubte. Es tracta de donar-li més valor a la vida i valorar les coses bones i no queixar-te de les dolentes
D’on sorgeix la seva imaginació alhora de crear històries en ocasions rocambolesques….
Depèn molt de cada llibre perquè cada història té el seu propi origen.
Quan vaig escriure Jo jo jo Shakespare acaba de llegir una biografia de Shakespare i vaig pensar a escriure alguna cosa sobre ell.
Em va agradar sobretot el fet que en les seves obres havien homes fent de dones i al inrevés. Llavors vaig pensar com desenvolupar una història i que fos encara molt més esbojarrada.
Pel que fa a Muu! Sempre havia volgut escriure una faula amb animals i vaig arribar a la conclusió que les vaques surten poc a les faules
I què poden fer les vaques? Doncs anar a l’India. (riu)
Cada llibre té el seu propi origen, però sobretot com deia abans, es tracta d’escriure històries originals i que no s’hagin escrit abans.
Per què creu que tenen èxit les seves novel·les?
Jo penso que hi ha tres ingredients. El primer seria que escric temes universals com l’amor, la cerca de la felicitat, l’amistat, la vida després de la mort… Són històries universals que toquen a totes les persones del món, ja siguin d’Alemanya o el Brasil.
En segon lloc són històries noves i fresques i en tercer lloc afegiria l’humor perquè són llibres divertits i que entretenen.
Durant molts anys va ser guionista televisiu, segur que li va donar molta experiència… Quina influència té el seu pas per la televisió a les seves novel·les?
Escriure per la televisió m’ajudat moltíssim i el fet de treballar també amb guionistes americans, va suposar aprendre moltíssim. Sobretot l’ofici d’estructurar una història, construir una escena, desenvolupar diàlegs, gags…
Tot això m’ha servit moltíssim per escriure les meves novel·les.
Deu ser diferent escriure guions per encàrrec que no pas una novel·la amb una història pròpia
Això depèn, però tens tota la raó del món. Les novel·les et donen molta més llibertat que no pas escriure un guió per la televisió o el cinema
Però també pels costos econòmics. Puc escriure el que vulgui sense pensar el cost que suposaria convertir la novel·la en pel·lícula o sèrie de televisió.
Vostè va néixer a Bremen, una ciutat molt literària
El conte dels músics de Bremen és una història molt coneguda arreu del món, però haig de dir, que no som una ciutat molt literària
No ha pensat canviar la història i adaptar-la al seu estil?
No se m’havia acudit mai, però haig de dir que aquesta pregunta ja me l’han fet algun cop, però fer aquesta adaptació no està entre els meus plans de futur.
Com definiria cadascuna de les seves novel·les?
Maldito karma: Una història sobre la redempció
Jesús me quiere: Una comèdia romàntica amb Jesucrist
Jo jo jo shakespeare (Yo mi me contigo): Com aprenc a estimar-me a mi mateix
Una familia feliç: Com aprenc a estimar la meva família
Muu: La recerca de la felicitat.