El lliurament de l’onzena edició del Premi L’Illa dels Llibres ha estat de les més emotives. L’acte celebrat l’11 de setembre a la Setmana del Llibre en Català ha comptat amb la presència de Joan Sala i Jordi Puig, director i editor de Comanegra a més de familiars de Cussà.


La novel·la guanyadora “El primer emperador i la reina Lluna” de Jordi Cussà ha estat l’obra més votada de l’onzena edició.

Com cada any L’Illa dels Llibres selecciona 15 títols publicats entre el mes d’agost de 2020 i juliol de 2021 i que han estat escrits o traduïts al català.

Els lectors de L’Illa dels Llibres ha decidit amb el seu vot, en aquesta edició s’han rebut gairebé 4.000 vots, la novel·la guanyadora.

“El primer emperador i la reina Lluna” de Jordi Cussà està ambientada fa més de 2.200 anys en plena dinastia de l’emperador xinès Qin Shi Huangdi.
Es tracta d’un emperador amb una gran passió per la immortalitat i que sempre ha estat embolcallat en la llegenda i la seva figura es barreja entre la divinitat i la monstruositat.
Bona part del seu llegat ens queda l’alfabet, la gran Muralla i també els guerrers de Xi’an que s’encarregaven de custodiar la seva tomba. Un dels aspectes més destacats de Qin Shi Huangdi va ser la capacitat d’unir en un sol regne els set reialmes de la Xina i acabant la guerra entre ells.
Cussà ofereix una novel·la amb personatges històrics i d’altres d’inventats com la mateixa Reina Lluna que la converteix en la parella de l’emperador.

Jordi Cussà va morir l’11 de juliol d’aquest any, dos dies abans de la publicació de les 15 obres nominades al Premi L’Illa dels Llibres.


A més de la presència del director i editor de l’editorial Comanegra l’acte de lliurament del guardó ha comptat amb la presència de la germana de Jordi Cussà, Rosa Maria Cussà i David Cussà, nebot de l’escriptor.

Rosa Maria Cussà ha rebut el premi, obra de Roser Oter, de mans del director de L’Illa dels Llibres, Jordi Milian. L’obra “El lector” segons defineix l’escultora Roser Oter “representa a una persona en un moment relaxat, llegint i no importa el sexe o la raça. És una peça atemporal. L’obra ‘L’ànima lectora’ representa aquella imatge bucòlica del lector que llegeix en paper”

Un cop lliurat el premi, Rosa Maria Cussà ha destacat que “És un gran honor rebre aquest premi en nom del Jordi. És una barreja de tristesa, perquè el que voldríem tots, és que se’l pogués endur en persona”. Ha recordat la coincidència de la data del lliurament del premi “Avui fa dos mesos que va morir Jordi Cussà, ell estaria molt joiós d’aquest premi. Un premi molt merescut, però també molt especial perquè ha estat votat pels lectors, i per a ell hagués estat molt especial”. Rosa Maria Cussà s’ha mostrat “immensament molt orgullosa dels seus èxits i de la seva obra en general, perquè és molt bonic llegir les crítiques i veure tots elogis i homenatges que se li estan fent, potser haurien d’haver-se fet abans, però els gaudim ara, en nom d’ell. Tots hauríem d’estar molt orgullosos del llegat que deixa a la literatura catalana i gràcies a aquest llegat, seguirà inspirant als lectors per sempre”.


Abans del lliurament del premi, l’acte es va iniciar amb una conversa amb Joan Sala i Jordi Puig, director i editor respectivament de l’editorial Comanegra amb Jordi Milian director de L’Illa dels Llibres que va servir per conèixer detalls de la novel·la i del procés creatiu de Cussà. L’actriu i escriptora Coia Valls ha fet lectura de fragments de l’obra.

L’editor Jordi Puig feia referència la relació amb Cussà “va ser meravellosa i s‘estimava molt i molt aquesta novel·la i ens la va fer arribar a Comanegra amb certes reticències conscients que era un repte editorial important perquè és una novel·la molt extensa amb un tema que no és a priori el més popular del món” Assegura que des de l’editorial “ens ho vam prendre amb un entusiasme absolut des del primer moment i li vam dir que ho faríem tot perquè ell gaudís d’un èxit important, fora de les dues novel·les que han estat més celebrades d’ell i que han estat ambientades en el món de la droga”. Puig afirma que “L’èxit de la novel·la li va donar forces per continuar escrivint i els darrers mesos va ser feliç”.  Jordi Cussà abans de morir va saber que guanyaria el Premi Crítica Serra d’Or, “però no va arribar a temps a saber que guanyaria el Premi L’illa dels Llibres. A ell li hauria fet una gran il·lusió perquè és un premi a votació popular i són els lectors qui premien l’obra guanyadora, El Jordi era un autor amb vocació cent per cent popular”.

El director de Comanegra Joan Sala, definia la novel·la com “una novel·la d’aventures amb estil clàssic, una temàtica que a la literatura catalana ens falta. Novel·les com aquesta, creen lectors, un llibre que pot impressionar pel volum i que en Jordi Cussà pensava que no trobaria editorial, però un cop hi entres, el llegeixes amb molta fluïdesa”.

Eduard Màrquez, Coia Valls, Albert Sánchez Piñol, Care Santos, Alejandro Palomas, Maria Carme Roca, Rafel Nadal, Eva Baltasar, Marta Orriols i Mar Bosch han estat els guardonats en les anteriors edicions del Premi L’Illa dels Llibres. Sobre el premi, Sala recorda “Aquest premi ja porta onze edicions i ja ha agafat prestigi per la categoria dels premiats. Ara tots estem d’acord que en Jordi Cussà és un dels grans escriptora del nostre país i no sempre ha estat així perquè abans no havia aconseguit el reconeixement que es mereixia. Ara, que amb poc temps ha aconseguit el Premi de la Crítica Serra d’Or i el Premi L’illa dels Llibres, penso que un llibre no pot demanar més“.

Sala ha definit a Jordi Cussà com una persona “popular en si mateix, era un paio sincer i senzill i que tenia molt clares les coses. Volia que la seva obra perdurés a ell. Si un bon autor no desitja que la seva creació el perduri a ell, no sé que fa creant. Amb aquest guardó ajuda que la seva obra aconsegueixi aquest objectiu i el seu llibre perduri.

Sobre la bona acollida de la novel·la, Jordi Puig recorda “em consta que amb l’èxit que ja va viure amb aquesta novel·la, en Jordi va agafar una energia molt important i va estar molt content. Si hagués arribat a temps de conèixer que rebria un premi dels lectors a més del premi de la crítica, hauria estat molt feliç”.


Preguntat sobre el llegat que ens deixa Jordi Cussà, l’editor Jordi Puig ho afirma  “Una literatura juganera, desacomplexada, i una relació gormanda amb la llengua catalana. Això ens ha fet molt bé, vaja, aquí una bona colla hi estem en deute. Si ens poséssim cerimoniosos, diríem que la llengua catalana no seria el mateix sense la seva obra. Ell la va eixamplar i li va treure unes quantes manies. Això ho va aconseguir en la modesta mesura que permet la literatura, naturalment, però és dels autors que caldrà tenir en compte, quan resumim la literatura catalana del segle XXI.”

Cussà deixa una novel·la inèdita que Comanegra publicarà durant la primera meitat de l’any que ve “Podem dir que és una novel·la clau en la seva producció, de les que en una retrospectiva no es podran passar per alt, i que acabés d’escriure-la i ens la confiés a nosaltres és un honor molt important”, confessa l’editor.

Com a cloenda de l’acte, les escriptores Coia Valls i Mar Bosch guanyadores d’anteriors edicions del PREMI L’ILLA DELS LLIBRES ha comentat el que ha suposat rebre el guardó i el fet que siguin els lectors qui premiïn l’obra guanyadora.

Coia Valls, guanyadora del PREMI L’ILLA DELS LLIBRES 2012 per la novel·la “El mercader” (Ediciones B), ha llançat un missatge als lectors “no deixeu de llegir i no deixeu de llegir en català. No deixem d’encomanar l’entusiasme per llegir, i aquests escenaris com La Setmana o portals com L’Illa dels Llibres són important perquè  aquests micros segueixin ressonant i això només depèn de nosaltres”. Per la seva banda, Mar Bosch, guanyadora del Premi L’Illa dels Llibres 2020 per “La dona efervescent” (Univers), ha demanat un “Agraïment pel petit acte de fe que fan els lectors en obrir cada llibre d’autors coneguts i desconeguts i de projecte editorials. Gràcies als lectors per la benzina”.

 

Jordi Cussà, (1961-2021) va ser escriptor, poeta, traductor i director teatral. Va debutar l’any 2000 amb Cavalls salvatges (Columna) per continuar amb La serp (Columna Editors), Apocalipsis de butxaca (La Magrana), La novel·la de les ànimes (La Magrana), El noi de Sarajevo (Proa), Formentera lady (Labreu) o El Ciclop (L’Albí).

Va traduir al català obres de Chuck Palahniuk, Truman Capote, John le Carré, Michael Crichton, Edgar Allan Poe, Donna Leon i John Boyne entre d’altres.
L’any 2002 va rebre el Premi Fité i Rossell per L’alfil sacrificat i set anys més tard l’onzè Premi El lector de l’Odissea per El noi de Sarajevo.
Va morir l’11 de juliol d’aquest any als 60 anys després de publicar “El primer emperador i la reina Lluna”.

 

 

Fotografies de l’acte de lliurament del PREMI L’ILLA DELS LLIBRES a càrrec d’Àngel Catalán

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here