Els ‘Moments estel·lars de Catalunya’ de Joan Bosch

Llicenciat en Ciències Físiques la  devoció de Joan Bosch per la historia, l’ha dut a la publicació de Moments estel·lars de Catalunya (La Campana)

Moments-estel-lars-de-CatalunyaL’autor narra de manera molt divulgativa i amena cinc episodis que han marcat o marquen el tarannà català. Ho fa amb grans exemples, moments estel·lars, protagonitzats per persones, que sense voler, van aconseguir grans fites històriques.

La frase de la coberta atribuïda a Mark Twain o a Jean Cocteau defineix molt bé aquest missatge ‘Ho van aconseguir perquè no sabien que era impossible’.
Al llarg de la història sempre apareixen persones que malgrat les dificultats o els pensaments de l’època estan disposats a continuar ferms amb els seus ideals i projectes.

Potser, van a contracorrent, però els personatges que ens proposa Joan Bosch en aquest viatge estan dotats d’optimisme, de seny i també de rauxa. Amb unes dosis equilibrades d’aquests ingredients els somnis es poden aconseguir i res és impossible.

Joan Bosch assegura en el pròleg del llibre que el títol està inspirat en els Moments estel·lars de la humanitat de l’escriptor Stefan Zweig, tot i que els arguments i raons per escriure són molt diferents de l’escriptor austríac.

El recorregut comença amb l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner que va rebre l’encàrrec de construir un hotel per a la celebració de l’Exposició Universal de Barcelona de 1888.
No hi havia temps i en poc menys de seixanta dies va construir el Gran Hotel Intercontinental i ho va fer del no-res, en uns terrenys cedits pel port de Barcelona.
lluis-domenech-montanerL’hotel amb una capacitat de 2.000 places havia d’estar enllestit pel gran esdeveniment que acolliria de la ciutat de Barcelona, i l’arquitecte va idear un pla perquè nit i dia els obrers poguessin finalitzar el projecte a temps.
El repte no era fàcil perquè a més de certes oposicions polítiques havia de fer front a un terreny inestable que dificultava la seva construcció.
Però malgrat aquests impediments l’edifici es construeix i la notícia serà comentada arreu del món i desde Nova York molts es pregunten si és possible aquella proesa i com s’ho havien fet per construir un hotel de 2000 places en només cinquanta-tres dies.
Malgrat la grandesa dels esdeveniments, un cop finalitzada l’Exposició Universal de Barcelona, el Gran Hotel Intercontinental va ser enderrocat.

prat-de-la-ribaSi ens hem referit a la construcció d’un hotel, el següent protagonista és Prat de la Riba, a qui Bosch es refereix com ‘El discret constructor d’estats’.
Impulsor de la Mancomunitat, Prat de la Riba va dotar d’eines per la construcció d’un país i entre els projectes va iniciar la creació de L’Institut d’Estudis Catalans, va impulsar unes normes ortogràfiques del català de la mà de Pompeu Fabra i Antoni Maria Alcover i la Biblioteca de Catalunya
Amb la publicació del llibre La nacionalitat catalana, Prat de la Riba ja comença difondre el missatge que Catalunya és una nació sense estat i malgrat que no va poder finalitzar tots els seus projectes, la seva tasca va servit per posar els fonaments del futur. Va ser com assenyalava Eugeni d’Ors, ‘’ el seny ordenador de Catalunya’.

 

truetaEl tercer protagonista és el metge Josep Trueta que amb el seu i innovador mètode per vèncer la gangrena va aconseguir salvar milers i milers de soldats.
Abans que Trueta publiqués el seu llibre ‘El tractament de les fractures de guerra’, el 90% dels soldats que patien una fractura oberta d’os causada per una bomba morien. Gràcies als estudis i mètodes del metge català la xifra va baixar pràcticament al 0%.
Va iniciar-se a l’hospital Sant Pau l’any 1936 i va vèncer a l’escepticisme inicial dels seus mètodes i a una guerra civil que el va portar a l’exili.  És possiblement la història més humana i sensible del llibre. Gràcies a l’esforç de Trueta va salvar moltes vides.

En el quart capítol dels ‘Moments estel·lars de Catalunya’, Joan Bosch s’endinsa en la vida de l’emprenedor Josep Bonaplata, personatge clau en el desenvolupament de la revolució industrial a Catalunya amb la posada en marxa d’una fàbrica tèxtil moguda per vapor l’any 1833.
La seva construcció també va suposar una proesa, sent la primera d’aquestes característiques que funcionava a tota la península.
L’emprenedoria també ha estat un dels punts forts dels catalans i d’exemples en tenim molts al llarg de la història

El darrer capítol narra els inicis de l’Assemblea Nacional Catalana i del document redactat l’estiu de 2009 amb el títol de Full de Ruta de l’MxI (Moviment per la Independència), per l’arquitecte Pere Pugès i que va significà l’embrió del qual després arribaria amb la creació oficial de l’ANC i les manifestacions massives de la Via Catalana i la V que culminaria amb el procès participatiu del 9N.

Casualitat o no, és precisament un arquitecte qui redacta aquell primer text i també, casualitat o no, una trobada de Pere Pugès amb Miquel Strubell, net de Josep Trueta encén l’espurna per iniciar un nou moment estel·lar que encara no té un final clar.

Potser de cara el futur,  ens esperen més ‘Moments estel·lars de Catalunya’ de la mà de Joan Bosch.

 

frase moments estel·lars