Martí Gironell, Marta Orriols, Núria Esponellà, Inma Monsó, Jenn Díaz, Marc Pastor, Albert Forns, Marta Carnicero, Lluís Llach presenten novetat aquesta tardor
L’Illa dels Llibres ofereix una àmplia selecció de novetats en català per aquesta tardor que anirem ampliant.
Una de les novetats editorials més matineres ha estat ‘Paraula de jueu’ (Columna/Planeta) la continuació ‘El pont dels jueus’ de Martí Gironell. Amb ‘Paraula de jueu’ torna a Besalú en el moment que el mestre d’obres Pere Baró rep l’encàrrec de reconstruir el pont que tres-cents anys abans havia aixecat el constructor Prim Llombard.
El recent guanyador del Premi BBVA Sant Joan, Albert Forns publica ‘Abans de les cinc som a casa’ (Edicions 62) on reconstrueix la vida d’un barceloní dels anys setanta a partir de la troballa dels seus diaris al mercat de Sant Antoni.
El Premi Prudenci Bertrana de novel·la 2020 ‘Ànima de tramuntana’ de Núria Esponellà es publicarà el 23 de setembre. Es trcata d’una novel·la sobre dues dones d’èpoques molt distants que s’enfronten a les dificultats de la vida a la recerca del seu sentit.
Selena Soro ens presentarà ‘Misteris de la boira’ (Columna), l’obra guanyadora del Premi Carlemany per al Foment de la Lectura.
Albert Villaró ens trallada als Pirineus de 1837 a ‘La companyia nòrdica’ (Columna) i Pep Coll a ‘L’any que va caure la roca’ (Proa) presenta a partir del 2 de setembre la història d’un poble de muntanya desapareix de nit sota l’allau d’unes pedres immenses.
Marc Pastor debutarà al segell Mai Més amb ‘L’horror del rèquiem’ que l’editorial defineix com una novel·la que hibrida el terror lovecraftià i l’humor. En Rèquiem, un auxiliar de forense troba un misteriós anell a l’estómac d’una noia difunta, un seguit de malsons el portarà a investigar una societat secreta amb resultats tan terrorífics com absurds. Com a curiositat podem trobar dues edicions de la novel·la, una signada per Marc Pastor i l’altre per Víctor Negro el protagonista de ‘L’any de la plaga’.
Mai més també publica l’obra Els dits de la bruixa de la barcelonina Tamara Romero.
Columna presenta a principis de setembre una edició commemorativa del 25è aniversari de ‘Gràcies per la propina’ de Ferran Torrent (Premi Sant Jordi 1994), en una edició revisada per l’autor.
Entre les novetats esperades ‘Coníferes’ (Quaderns Crema) de Marta Carnicero després de la bona acollida amb El cel segons Google.
Marta Orriols, que després de l’èxit d”Anatomia de les distàncies curtes’ i ‘Aprendre a parlar amb les plantes’ (Premi L’Illa dels Llibres 2019, torna el 28 de setembre amb ‘Dolça introducció al caos’ (Periscopi)
L’aposta de Club Editor és ‘La mar rodona’ de Sebastià Perelló, ambientada a Mallorca on narra tres moments de la història de l’illa,
Univers Llibres aposta per ‘Escac al destí’ (Univers) de Lluís Llach, ‘La clau anglesa’ d’Antoni Pladevall i ‘Germanes’ d’Imma Monsó
Lluís Llach ofereix a ‘Escac al destí’, una novel·la d’assassinats, conxorxes polítiques i eclesiàstiques, i nissagues maleïdes a ritme d’intriga ambientada en el fictici regnat de Magens.
A ‘La clau anglesa’ Antoni Pladevall ens guia pel passat més fosc dels personatges en una història plena d’intriga on ningú és el que sembla, en una novel·la ambientada en un poble petit, gairebé asfixiant on tothom es coneix i res es pot amagar.
Inma Monsó inicia a Univers una col·lecció de llibres de caràcter nadalenc que sortirà cada any amb un sol títol. A ‘Germanes’ es centra en la tradició del Sopar de Nadal.
Jordi Sierra i Fabra publica a Univers ‘La conspiració del coltan’, un viatge als marges més foscos de la societat de la mà de Magda Ventura, la seva nova creació.
Raül Garrigasait, que presenta els seus relats a ‘País barroc’ (L’Avenç), Guillem Sala publica ‘El càstig’ a l’Altra Editorial i Angle, per la seva part, publicarà ‘Tsunami’, d’Albert Pijoan, guanyadora del Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler
Edicons del 1984 publicarà ‘El rai dels innocents’ de Quim Español i ‘L’endemà de la teràpia’, de Ramon Mas.
Crims.cat aposta per les novel·les negres de Llort amb ‘Temps mort’ i Silvestre Vilaplana ‘Dones sense nom’.
Llibres del Delicte presenta la col·lecció Delictes Juvenils amb l’objectiu d’arribar a un lector jove, l’editorial catalana crea la col·lecció dedicada a la novel·la juvenil de misteri i de suspens. El primer títol de la col·lecció és “Entre nosaltres”, obra de la jove escriptora gironina Aina Huix, de només 16 anys.
La Campana ens proposa de la mà de Carme Junyent analitzar la situació de la llengua catalana a ‘El futur del català depèn de tu’. I a mitjans de setembre presentarà La vida promesa d’Enric Larreula.
Jaume Grau Masbernat oferirà a partir del 3 de setembre a ‘La història de Barcelona en 10 passejades’ (Rosa dels Vents), deu rutes fascinants que configuren la història de la ciutat, des de la fundació dels romans fins als nostres dies.
Rosa dels Vents ens oferirà a ‘Tots els contes’, els contes de Montserrat Roig en una edició il·lustrada per Sonia Pulido.
El Premi Miquel de Palol de Poesia ‘Sempre és tard’ (Proa) de Maria Josep Escrivà es publicarà el 23 de setembre.
Empúries publicarà dos textos de les «converses filològiques» de Joan Solà; ‘Parlem-ne’ i ‘Plantem cara’.
El meteoròleg de TV3, Tomas Molina respondrà Per què el cel és blau? Com podem saber si plourà? Com es forma l’arc de Sant Martí? De què estan fets els núvols? a 50 secrets per entendre el temps (Montena), un llibre adreçat als més joves.
El fotoperiodista Jordi Borràs a ‘L’any sense primavera’ repassarà els mesos de pandèmia i aturada de país que ho han canviat tot, amb commovedors textos d’Estel Solé; un nou llibre de la col·lecció iniciada amb ‘Dies que duraran anys’.
TONI SOLER, CLARA PEYA, ALBERT ESPINOSA, MONTSE BARDERÍ A L’OCTUBRE
A l’octubre Toni Soler publicarà a La Campana ‘Un bon cel’ inspirat en el cas del zelador que havia propiciat la mort d’onze persones grans a la residència geriàtrica de La Caritat d’Olot l’any 2010. A través de la reconstrucció dels fets i d’un acurat retrat de l’assassí, Soler oferirà una aproximació a la seva pròpia visió de la vellesa, del concepte de vida digna, i de la trista banalitat que sovint acompanya els crims més abjectes.
Proa publicarà ‘La segona persona’ els poemes de Valentí Puig.
Marc Parrot amb Cançons impossibles i Clara Peya amb ‘Liti-o’ publiquen novetat a la col·lecció ‘A contravent’ de Rosa dels Vents.
El 8 d’octubre Albert Espinosa presentarà ‘Si ens ensenyessin a perdre, guanyaríem sempre’.
El 21 d’octubre Montse Barderí oferirà el ‘Manual d’amor aristotèlic per a dones dels segle XXI’ (Destino) i Club Editor ‘Tyrannosaurus’ de Guillem Frontera.
BEL OLID, GEMMA LIENAS, VIOLETA RICHARD I BORJA DE RIQUER AL NOVEMBRE
El 4 de novembre Bel Olid publicarà ‘A contrapèl’, un llibre que desmunta les idees preconcebudes sobre «les bondats» de la depilació i analitza les penalitzacions socials que comporta mostrar el pèl corporal de les dones.
El mateix dia Gemma Lienas presentarà ‘Drets fràgils d’una generació de dones’ on dóna veu a una generació de dones que ha lluitat molt i intenta explicar a les noves generacions d’on partim i cap on hauríem d’anar.
Aquesta tardor, Jenn Diaz publicarà l’assaig Dona i poder, una crida col·lectiva a les dones perquè ocupin els llocs de poder que tradicionalment se’ls han vetat.
El 9 de novembre Amsterdam Llibres publica l’obra guanyadora del XXII Premi Roc Boronat de l’ONCE. Amb el títol ‘y’ i escrita per Violeta Richard es tracta d’una novel·la distòpica a mig camí entre Mecanoscrit del segon origen i El conte de la Serventa.
Borja de Riquer resumirà a partir de l’11 de novembre 2000 anys d’història de Catalunya a través dels personatges més rellevants a ‘Vides catalanes que han fet història’ (Edicons 62)
Proa presentara a principis de novembre una versió completa al català modern de Tirant LO Blanc de Joanot Martorell a càrrec de Màrius Serra.
El 19 de novembre l’editorial Rosa dels Vents publicarà Llibre de la Marató 2020 que aquest any recaptarà fons per a investigació de la Covid 19.