L’Illa dels Llibres t’ofereix un grapat de recomanacions literàries per aquestes festes per si no saps que llegir o regalar.
25 recomanacions per aquest Nadal.
Llibres per llegir, compartir i regalar.
Maria Guasch
L’altra editorial
L’autora de la novel·la Els fills de Llacuna Park publica Les petites vampires, novel·la que mostra una atmosfera angoixant, claustrofòbica i plena de misteri.
La Natàlia té quinze anys i torna al poble, com cada any, per passar-hi l’estiu i veure l’Emma, la seva millor amiga de la infantesa, que té la sang malalta i ha patit des de petita la por i l’hostilitat dels veïns. Al llarg dels anys, les dues amigues han creat un món propi guiat per les dues passions principals de l’Emma: l’amor a la seva cosina Candela i l’odi cap als forasters que fa temps es van instal·lar a la masia de Les Agulles. Al mateix autobús en què viatja la Natàlia camí del poble hi puja el Martín, un jove universitari que aprofita les vacances per donar un cop de mà a la Candela rere la barra del bar familiar: el que ell concep com una aventura per escapar del tedi i l’angoixa vital el porta a endinsar-se en un ambient teixit de relacions estranyes de les quals no comprèn res.
Brandon Anderson
Duna Llibres
Brandon Sanderson, un dels fenòmens de la ciència-ficció i fantasia i ja es pot llegir en català, gràcies a les editorials Mai Més i Raig Verd que volen recuperar el seu fons editorial. “L’anima de l’emperador” protagonitzada per la Shai, una Falsificadora, ha estat condemnada a mort; però els àrbitres de l’Imperi de la Rosa li ofereixen la llibertat a canvi de la Falsificació més gran que es pugui emprendre: la de l’ànima de l’emperador, en estat catatònic després d’un atemptat. En endevinar les motivacions dels seus captors, la Shai dedueix que no sobreviurà ni tan sols si aconsegueix complir la comesa.
Brandon Sanderson és un dels autors destacats de la ciència-ficció i fantasia amb milions de lectors arreu del món, aconseguint una gran popularitat gràcies a les seves obres innovadores, imaginatives.
Jo Nesbo
Proa/Reservoir Books
L’escriptor noruec presenta la seqüela d’El regne centrant-se en la vida dels germans Carl i Roy Opgard que han tingut èxit a la vida en el petit poble d’ Os. En Carl és el director del luxós hotel spa, mentre que en Roy gestiona la benzinera i té els plànols a punt per a un parc d’atraccions amb muntanyes russes. Però quan arriben notícies que la nova carretera nacional passarà lluny del poble, no hi ha altre remei que fer-hi alguna cosa, encara que els mètodes siguin bruts. Una mena de situacions en les quals els germans ja tenen experiència. Alhora, el xèrif local, Kurt Olsen, té una nova tecnologia a partir de la qual creu que pot demostrar que els germans són culpables d’una sèrie d’assassinats d’anys enrere. Però no seran els últims. Jo Nesbo, el creador del personatge de Harry Hole, continua demostrant la seva capacitat literària en el gènere negre.
Matteo B. Bianchi
Més Llibres / Gatopardo ediciones
«Quan tornis jo ja no hi seré». Aquestes són les últimes paraules de S. a Matteo, dites per telèfon un dia de tardor del 1998. La frase sembla un anunci sense cap transcendència, però en realitat és un adeu. S. estava acabant d’emportar-se les seves coses del pis de Matteo després que haguessin decidit separar-se. Aquell dia Matteo torna a casa, la casa on han viscut junts durant set anys, i descobreix que S. s’ha suicidad Mentre demana auxili inútilment, és conscient d’estar vivint els moments més dolorosos de la seva vida.
Ja han passat gairebé vint-i-cinc anys d’ençà d’aquella pèrdua. Matteo B. Va trigar vint anys, per aconseguir narrar el suïcidi de la seva parella, necessitava aconseguir una distància emocional.
La vida dels que es queden explora el dol dels supervivents d’una pèrdua per suïcidi.
Les seves reflexions ens recorden que, malgrat el dolor i la confusió, també hi ha espai per a la bellesa, l’amor i el record de tot el que hem construït abans de les pèrdues.
Martí Gironell
(Columna /Destino)
Amb la publicació de “La muntanya del tresor”, Gironell es trasllada a Montserrat en plena Guerra Civil. Aquesta no és la primera incursió a Montserrat de Martí Gironell, ja ho va fer amb “L’arqueòleg” on ens descobria monjo de Montserrat Bonaventura Ubach, artífex de la Bíblia de Montserrat
Quan esclata la Guerra Civil el juliol del 1936, el jove orfe Benet Nomdedéu, de només onze anys, es queda a l’escolania de Montserrat mentre els altres monjos i escolanets abandonen la muntanya. Sense un altre lloc on anar, en Benet és acollit per Carles Gerhard, el comissari de Montserrat, i la seva família. L’abadia es transforma en hospital, impremta, centre cultural i lloc de refugi per ordre del govern de la Generalitat de Catalunya.
A “La muntanya del tresor” aborda un fet poc conegut de Montserrat en plena Guerra Civil. +INFORMACIÓ
Periscopi/Alfaguara
Paul Lynch
Novel·la guanyadora del Premi Booker 2023, on Lynch imagina una Irlanda controlada per un partit totalitari on s’instal·la la por. La novel·la està escrita amb frases llargues i sense paràgrafs, perquè els lectors puguin sentir-se atrapats com els personatges de la novel·la, segons ha declarat l’autor.
Una nit plujosa a Dublín, uns trucs a la porta sorprenen l’Eilish Stack: dos agents de la nova policia secreta d’Irlanda volen interrogar el seu marit, el Larry, professor i sindicalista, i li adverteixen que s’ha de mantenir apartat de qualsevol afer polític en contra del Partit de l’Aliança Nacional, que ha pres el control de la República d’Irlanda. Ben aviat l’Eilish es veurà obligada a preguntar-se fins on pot arribar per salvar tot allò que li importa, i què —o qui— està disposada a deixar enrere.
Ferran Grau
Angle editorial
El periodista i escriptor Ferran Grau fa un homenatge a La taronja mecànica d’Anthony Burges.
Basant-se en els fets reals del crim del caixer de Barcelona, l’autor ha creat una novel·la escrita en l’argot xenó inventat pel propi autor. La novel·la està protagonitzada pel Ludo, l’Uri i en Xapa, tres adolescents que surten de nit a veure què els ofereix la ciutat: Barcelona és poc menys que el seu territori de jocs i diversió. Sense propòsits, sense maldat, sense consciència. Als seus cors encara ressonen cançons i sentiments infantils, però també els atrau la parafernàlia feixista. I les seves bretolades van sent més i més violentes, fins que ensopeguen amb una persona sensellar que dorm en una oficina d’estalvis.
Laia Aguilar
Columna
L’autora de Wolfgang i Pluja d’estels publica nova novel·la protagonitzada per tres dones de tres generacions diferents marcades per un mateix esdeveniment per narrar sobre les relacions familiars, la pèrdua i la redempció. Tots aquells mars està ambientada en l’encantadora illa de Formentera per conèixer a tres generacions de dones: la Greta, l’Helena i la Matilde.
La Greta, marcada per la desaparició de la seva germana petita, la Julieta, torna a Formentera per cuidar la seva estimada àvia Matilde. Aquesta decisió la força a enfrontar-se amb els fantasmes del passat i amb la mare, l’Helena, amb qui té una relació distant i conflictiva. La Matilde, el pilar de la família, manté viva la flama de la infantesa a través de les llegendes màgiques de l’illa, les històries i la seva saviesa. Laia Aguilar, assegura que ha volgut crear tres veus femenines “tres dones amb els cors tan grans que són capaços d’odiar i estimar a parts iguals. Tres dones que callen secrets però que criden veritats, i riuen, i ploren, i procuren buscar una explicació a allò que va passar fa tants anys”. Una novel·la que “ens parla del poder reparador que tenen les històries”.
Sally Rooney
Edicions del Periscopi / Random House
El llançament de la nova novel·la de l’escriptora irlandesa suposa el seu retorn literari després de la publicació On ets, món bonic.
A Intermezzo, en Peter i l’Ivan són germans, però no sembla que tinguin res en comú. El primer és un advocat carismàtic instal·lat a la trentena, que aparenta tenir-ho tot sota control però que depèn de la medicació per superar la mort del pare i gestionar les seves relacions amoroses. El segon és un jugador d’escacs professional que sempre s’ha considerat un inadaptat social, l’antítesi del seu frívol germà i que, poc després de l’enterrament del pare, s’embarca en una relació apassionada amb una dona més gran, la Margaret.
Els dos germans, sumits en el desconcert, encaren un nou interludi: un període de desesperança, desig i possibilitats; una oportunitat per descobrir quanta vida pot contenir un mateix a dins sense esclatar. La jove escriptora Sally Rooney ha demostrat ser una de les autores més importants de la seva generació, oferint una perspectiva fresca sobre la vida moderna. Amb el seu estil i la seva habilitat per capturar les complexitats de les relacions humanes, Rooney continua sent una figura central en la literatura contemporània. Les seves novel·les sovint se centren en joves adults i exploren temes com l’amor, l’amistat, el poder i la identitat.
Vicenç Pagès Jordà
Empúries
Després de l’antologia dels seus contes publicada sota el títol Exorcismes el 2018, Vicenç Pagès Jordà va enllestir un nou llibre de narrativa breu, un projecte pensat i iniciat feia uns anys i que Empúries publica ara. En primera persona està formart per més d’una trentena de relats breus amb un pròleg de l’escriptor Màrius Serra i una nota final de Camil·la Massot Kleiner, companya de Vicenç Pagès Jordi.
Massot escriu en la nota final que “els relats d’En primera persona també són exploracions, en tots els sentits: es tracta d’eixamplar els límits del conte en la forma, per això no hi ha fórmula no procés, per això a vegades la narració esdevé context sense conte” Els relats presentats ofereixen una visió i un llegat de l’obra de l’escriptor, que va destacar com a narrador de relats, però també de novel·les com “Els jugadors de whist o Dies de frontera.
Manifiesto criminal
Colson Whitehead
Random House
Després de l’èxit de El ritme de Harlem (Periscopi/Random House), ambientada al Harlem dels anys seixanta, Colson Whitehead torna a Nova York amb Manifiesto criminal. Aquesta nova novel·la se situa als anys setanta, on reprèn els personatges i escenaris de la seva obra anterior. El protagonista, Ray Carney, fill d’un delinqüent, venedor de mobles i perista, sembla haver-se reconvertit en un empresari respectable.
Tanmateix, Whitehead retrata una Nova York en decadència, amb un alt índex de criminalitat, especialment als carrers de Harlem, que es converteixen en l’escenari d’una guerra oberta entre l’Exèrcit Negre d’Alliberament i la policia estatal. En aquest context, Carney intenta allunyar-se dels negocis tèrbols per esdevenir un pare de família exemplar al capdavant d’una pròspera botiga de mobles. Però el seu passat torna quan, desesperat per aconseguir entrades per als Jackson 5 per a la seva filla, recorre a un contacte policial que li exigirà favors comprometedors.
La novel·la guia el lector des del món de traficants, gàngsters i polítics corruptes fins a una trama d’especulació immobiliària que encén Harlem en flames. + INFORMACIÓ
Elisenda Solsona
Males Herbes
Una de les revelacions de la temporada, Mammalia d’Elisenda Solsona . Es tracta d’un thriller de ciència-ficció ambientat en un futur molt proper i distòpic, amb una baixa fertilitat i amb el control estatal sobre els naixements amb una plaga social dels problemes de fertilitat i les relacions maternals que se’n deriven.
La novel·la tracta sobre la maternitat, la recerca dels orígens i la identitat on els enòmens meteorològics hi juguen un paper destacat, com un personatge més en una novel·la molt intimista i que nos ens deixarà indiferents.
Durant unes vacances al sud de França, quan la Cora té vuit anys, es perd en una excursió en bicicleta. Quan esclata una tempesta, busca refugi en una cova on troba unes pintures que li resulten estranyament familiars, i que li desperten records amagats. Això posarà en marxa una recerca obsessiva dels seus orígens. Aquest és el detonant d’una història laberíntica, un thriller que combina la poètica i la reflexió, en què la Cora s’enfrontarà a un trencaclosques íntim on les peces del passat i del present encaixaran fins a desvetllar la seva identitat.
Dolores Redondo
Columna/Destino
L’escriptora publica el segon lliurament del quartet “Les Valls Tranquil·les”.
NASH, “Natural. Accidental. Suïcida. Homicida”. Aquest és el codi que utilitza la medicina forense per determinar l’origen d’una mort en situacions extremes. Aquest acrònim és el que fa servir Dolores Redondo per donar nom a la seva nova protagonista, Nash Elizondo, una psicòloga forense que s’ha endinsat directament en l’univers redondorià. Nash Elizondo, que es troba a les Valls Tranquil·les de Navarra intentant documentar l’origen d’una llegenda sobre bruixeria a l’avenc de Legarrea. No obstant això, quan descendeix al fons de l’avenc, troba el cos d’una noia desapareguda tres anys enrere, Andrea Dancur, un cas que va commocionar el país sencer i pel qual una dona està complint condemna a presó. Som al març del 2020, i la troballa i les noves pistes obliguen a reobrir una investigació que aquesta vegada es desenvoluparà en dos plans diferents: d’una banda, a través del mètode científic, i de l’altra, mitjançant l’aprofundiment en la psicologia dels implicats i el coneixement dels misteris ancestrals. + INFORMACIÓ
Colm Toibin
Amsterdam /Lumen
Després de la gran novel·la “El maig” on es submergia en la vida de l’escriptor Thomas Mann, Colm Toibin recupera el personatges d’Eilis Lacey, l’heroïna dels seu gran èxit de vendes Brooklyn.
Vint anys després dels fets, als anys setanta, Eilis està vivint amb el seu marit, Tony Fiorello, i els seus fills en una casa a Long Island, massa a prop dels seus sogres. Una notícia impactant impulsa Eilis de tornada a Irlanda, a un món que ella creia que feia molt de temps que havia deixat enrere i a maneres de viure, i estimar, que creia haver perdut per sempre.
La protagonista es troba de sobte desenterrant antics sentiments i qüestionant-se si pot seguir vivint la vida plàcida que ella mateixa ha construït.
Toibin, és un dels grans escriptores europeus del moment com ho demostra la seva llarga trajectòria literària amb títols com El testament de Maria (2014), Nora Wester (2016), La casa dels noms (2017) i Mares i fills (2019).
Eva Comas-Arnal
Proa
La novel·la gunyadora de la darrera edició del Premi Proa de novel·la, narra la relació entre Mercè Rodoreda i Armand Obiols.
“Mercè i Joan”, se centra en una novel·lista de trenta anys, vital i amb ganes de menjar-se el món. Un articulista i poeta extremament culte i mordaç. I un escenari que s’obre com un parèntesi entre dues guerres: els jardins del Château de Roissy-en-Brie, on coincideixen escriptors i intel·lectuals que fugen el 1939, com Joan Oliver, Anna Murià, Francesc Trabal, Pere Calders… Tots els elements semblen disposar-se perquè neixi un dels amors més polèmics, fascinants i tempestuosos de la història literària del país.
Mercè Rodoreda i Armand Obiols es transformen en aquestes pàgines en la Mercè i en Joan —així és com es deien l’un a l’altre—. La seva relació, profunda i empeltada d’amor a la literatura, va ser tan forta que els va allunyar de les seves famílies i de molts dels seus amics. A cavall de París, Bordeus i Llemotges, la Mercè i en Joan van viure de ple alguns dels episodis més esfereïdors de l’Europa del segle xx. + INFORMACIÓ
Alina Bronsky
(Les hores)
La novel·la relata la història hilarant de tres dones els destins de les quals s’entrellacen en una tragicomèdia familiar, que és alhora un retrat de la nova Europa. Més enllà dels Urals, regna el matriarcat de la bella Rosalinda. Ella se sent massa jove per convertir-se en àvia, però l’intent de fer avortar la seva filla Sulfia fracassa i neix la seva neta Aminat. Per primera vegada, l’autoritària Rosalinda es troba cara a cara amb una criatura de trets tàrtars, com ella, a qui estima amb tot el seu cor i ànima. A partir d’aquest moment l’àvia viurà determinada a millorar la sort de la seva neta.
Passats els anys, i després del col·lapse de la Unió Soviètica, un escriptor alemany quedarà atrapat per l’encant de l’Aminat, que s’ha convertit en una adolescent salvatge i captivadora. La Rosalinda, moguda per la necessitat de supervivència, negociarà un acord amb ell que garantirà el camí de les tres dones cap a Alemanya, la terra promesa. Però tan bon punt s’instal·len a Occident, els llaços disfuncionals que uneixen mare, filla i àvia comencen a trencar-se.
Hanya Yanagihara
Amsterdam Llibres /Lumen
Amb més de 2,5 milions de còpies venudes a tot el món, Amsterdam Llibres publica la traducció catalana de la mà d’Alexandre Gombau Arnau.
a novel·la redefineix les relacions d’amistat i reflecteix la fragilitat que tants cops es vol amagar.
Des de la seva publicació el 2015, Tan poca vida, de l’escriptora nord-americana Hanya Yanagihara, s’ha convertit en una de les novel·les més impactants i controvertides del panorama literari contemporani. Amb més de 700 pàgines i finalista del Premi Booker i aclamat per la crítica, el llibre també ha obtingut crítiques per la representació explícita del trauma i el patiment humà. La novel·la aborda qüestions complexes com l’autolesió, l’abús infantil, la culpabilitat i la incapacitat d’algunes persones per superar el seu passat. Aquesta cruesa ha estat un dels seus elements més destacats, però també un dels més polèmics.
Protagonitzada per quatre graduats d’una universitat de Massachusetts que es traslladen a Nova York per construir el seu futur, amb pocs diners i molts dubtes, però sostinguts per la seva amistat i les seves ambicions. Willem, un aspirant a actor amable i atractiu; en JB, un pintor nascut a Brooklyn, ràpid de paraula i a vegades cruel; en Malcolm, un arquitecte frustrat que comença a treballar en una empresa prominent; i en Jude, un advocat introvertit, brillant i enigmàtic, què és el centre de gravetat del grup. + INFORMACIÓ
Thomas Schlesser
(Empúries /Lumen)
L’escriptor francès Thomas Schlesser publica una novel·la amb nombroses referències a obres d’art que barreja amb lliçons de vida a través de la mirada d’una nena de 10 anys a qui li comuniquen que en 52 setmanes, perdrà la visió.
Cadascuna de les obres comentades compta amb lliçons que permetran a la jove Mona a descobrir el poder de l’art i conèixer què vol dir el do, el dubte, la melangia o la rebel·lió. Aquestes lliçons i coneixements són del seu avi que la convida a recórrer els museus del Louvre, l’Orsay i el Centre Pompidou. Només amb la condició que cada dimecres només veuran una obra d’art.
+ INFORMACIÓ
Laurent Seksik
Seix Barral
«Robert, mati’m, si no, vostè és un assassí»: aquestes van ser les últimes paraules de Franz Kafka abans de morir. Anaven dirigides a Robert Klopstock, el jove estudiant de Medicina que alleujaria el seu sofriment en un sanatori prop de Viena, mentre Daura Diamant — l’única dona amb la qual va voler viure— els observava, i tots romanien a l’espera de notícies de Ottla, germana de Franz i el seu suport incondicional.
“Kafka no quiere morir” examina la vida i l’obra de Kafka a través de la mirada de tres figures poc conegudes, les relacions de les quals amb l’autor van marcar els seus destins per sempre, i revela a l’home ocult després del gegant literari.
Una obra imprescindible per la commemoració del centenari de la mort de l’escriptor.
Haruki Murakami
Empúries /Tusquets
Haruki Murakami oferia a ‘La mort del comanador’ una història entorn de la solitud, l’amor, l’art i el mal. Sis anys després, presentarà un nou títol “La ciutat i les seves muralles incertes”. Una novel·la sobre les barreres, de com ens divideixen i aïllen, i com l’esperança, l’anhel i el desig les poden tirar a terra.
El protagonista de “La ciutat i les seves muralles incertes”, no pot imaginar que la noia de la qual s’ha enamorat està a punt de desaparèixer de la seva vida. D’instituts diferents, es veuen quan poden i tot i que ella també l’estima, li diu que no pot estar amb ell. En les seves trobades, li parla d’un altre món, d’una ciutat emmurallada en la qual ella és més real que en aquest, on se sent com una ombra. A poc a poc, la noia comença a explicar-li els problemes emocionals que té, atacs ocasionals de pànic i depressió, que la porten a deixar l’escola i tancar-se a casa. I un dia, amb una carta de comiat, ella desapareix. El protagonista, desesperat per veure-la, al cap del temps aconsegueix d’alguna manera arribar a la ciutat fantàstica per trobar-la. La ciutat de les muralles, tal com l’han imaginada, existeix, perquè tot és possible en un univers on la realitat, els somnis i les ombres es fonen i s’escapen dels límits de la raó. Un cop a la ciutat, però, ella no el recorda. + INFORMACIÓ
Sònia Lleonart
Rosa dels Vents
Nascuda de Venus narra tres històries d’amor lligades cronològicament darrere l’obra de Sandro Botticelli. Obra guanyadora del 14è Premi L’Illa dels Llibres.
Debut de l’escriptora Sònia Lleonart amb una novel·la ambientada a la Florència de 1510. El gran mestre Sandro Botticelli, en el llit de mort, demana al seu confessor que lliuri una carta i un quadre secrets al fill de la seva musa, la bella Simonetta Vespucci. El quadre mai arribarà a veure la llum, i més de cinc segles després, la Carla, una jove restauradora catalana, emprendrà la cerca d’aquesta obra perduda, la qual la portarà a descobrir la seva veritable essència i un secret amagat durant més de cinc-cents anys que li canviarà la vida per sempre.
Sònia Lleonart reivindica el paper de la musa de Botticelli; Simonetta Vespucci. La novel·la transita entre la Florència del segle XVI i l’actualitat amb dosis de misteri i intriga.
+ INFORMACIÓ
Michael McDowell
Blackie Books
Un dels fenòmens del moment ha estat la publicació de la sèrie Blackwater,. Escrita per Michael McDowell i publicada als Estats Units l’any 1983, l’obra no s’havia publicat a Europa.
Michael McDowell va morir l’any 1999 deixant com a llegat novel·les històriques, policíaques i de terror gòtic. BLACKWATER recorre durant més de cinquanta anys la història d’una família d’un poble d’Alabama: les seves històries, les seves aliances, els seus maquiavèl·lics plans per conservar el poder. La saga va ser escrita l’any 1983, inèdita fins ara en català i castellà.
Paul Auster
Edicions 62 / Seix Barral
La darrera novel·la de Paul Auster. L’escriptor nordamericà narra una història tensa i expansiva sobre l’amor, el desig, la pèrdua, la memòria i la solitud protagonitzada per Seymor Baumgartner, un professor de filosofia a punt de jubilar-se.
La vida d’en Baumgartner ha estat marcada per l’amor profund i permanent per la seva dona, l’Anna, que va morir en un accident de natació fa nou anys. Amb setanta-un anys, en Baumgartner continua atrapat pels records i pels petits entrebancs quotidians, i lluita per acostumar-se a la seva absència. La seva història comuna arrenca en 1968, quan es coneixen com a estudiants sense diners a Nova York i malgrat ser gairebé oposats en molts aspectes, inicien una apassionada relació que es prolongarà al llarg de quaranta anys. La superació del duel per la pèrdua d’Anna s’intercala amb històries des de la seva joventut a Newark fins a la vida de revolucionari fracassat del seu pare a Europa de l’Est i amb una reflexió sobre la manera en què estimem en diferents etapes de la vida. La visita d’una jove, estudiosa de l’obra de la seva dona, trasbalsa el seu dia a dia.
Eva Baltasar
Club Editor /Lumen
Després del Tríptic format per Permagel, Boulder i Mamut, Baltasar torna amb una nova proposta literària. La nova proposta està dividida en dues part L’ocàs i la fascinació, en què una jove a qui han fet fora del seu pis, i que es troba en la intempèrie més absoluta, aprèn a sobreviure netejant les cases dels altres.
Una jove és expulsada de l’habitació que lloga en un pis compartit a Barcelona. Amb la mateixa violència amb la qual dues dones tiren totes les seves coses per l’ull de l’escala, ella es veu llançada al carrer. Li queden unes poques pertinences que pot rescatar del desnonament, un treball temporal i mal remunerat en una ludoteca, i un títol universitari que no serveix de res. Però no té diners, ni compte bancari, ni garanties ni un lloc on anar. D’haver gaudit alguna vegada d’una certa abundància, es veu abocada a la intempèrie, i el futur, de cop, es redueix a l’immediat, a buscar un lloc per a pernoctar.
Una estació de tren, un parc, el lavabo d’una biblioteca es converteixen en el més semblant a un sostre fins que l’ocupació també es perd i sota els peus s’obre un abisme.
Laurent Binet
Edicions 1984 / Seix Barral
Va debutar amb HHhH i després publicaria novel·les com Civilitzacions. El francès Laurent Binet ens ofereix una novel·la històrica plena d’intriga ambientada a la Florència del segle XVI. El pintor Pontormo apareix assassinat. Al seu taller s’hi troba un quadre obscè que representa Maria de Mèdici, filla del duc de Florència. Vasari, la mà dreta del duc, dirigeix la investigació I recorre al vell Miquel Àngel, exiliat a Roma, perquè l’ajudi a distància. La situació exigeix discreció, lleialtat, sensibilitat artística i perspicàcia política. Europa és un polvorí i Itàlia, el camp de batalla de les dues grans potències, França i Espanya. El duc de Florència, Cosme de Mèdici, s’enfronta a la cobdícia de la seva cosina Caterina, reina de França, aliada amb el seu vell enemic Piero Strozzi. Els convents de la ciutat vessen de nostàlgics de Savonarola, mentre a Roma el papa condemna la nuesa de la Capella Sixtina.
Una novel·la amb molts sospitosos, des del preparador de colors fins a la reina de França, passant pels millors pintors, escultors i arquitectes.