L’Illa dels Llibres et proposa 20 lectures per gaudir de l’estiu en bona companyia. Llibres per llegir i desconnectar
L’instant abans de l’impacte
Glòria de Castro
Edicions del Periscopi
La novel·la guanyadora del Premi Llibreter compta com a protagonista, una dona que treballa al departament de comunicació d’una companyia telefònica. Després de dos permisos de maternitat i una reducció de jornada, els seus caps la sotmeten a un pla d’assetjament laboral que consisteix a no passar-li cap mena de feina. Cada dia encén el portàtil i s’enfronta a sis hores de buidor. Decebuda, trama una venjança que escriurà en forma de dietari: durant 365 dies no comprarà res que no li sigui de vital importància. Entremig, però, la vida personal també se li capgira quan el seu marit decideix deixar la feina per convertir-se en una estrella del rock. L’instant abans de l’impacte fa una radiografia àcida sobre les polítiques de conciliació i la societat de consum. Escrita amb un humor negre i corrosiu, qüestiona les idees preconcebudes sobre la felicitat i l’amor.
El cas Alaska Sanders
Joel Dicker
La Campana/Alfaguara
Amb el missatge de «Sé què has fet, trobat a la butxaca dels pantalons d’Alaska Sanders, el cadàver de la qual va aparèixer el 3 d’abril de 1999 a la platja d’una petita localitat de New Hampshire, és la clau del nou cas que, onze anys després de posar entre reixes els seus presumptes culpables, torna a reunir l’escriptor Marcus Goldman i el sergent Perry Gahalowood.
Dicker recupera antics personatges de les seves obres que permetrà al lector descobrir com a mesura que els protagonistes de la novel·la vagin descobrint qui era realment Alaska Sanders, ressorgiran els fantasmes del passat, i entre ells, especialment, el de Harry Quebert.
Ciudad en llamas
Don Winslow
Harper Collins
L’autor de les novel·les El poder del perro, El cártel, La frontera i Corrupción policial, torna amb una nova trilogia.
Amb Ciudad en llamas, inicia una nova trilogia sobre la màfia del segle XXI. La primera de les novel·les explora els temes clàssics de la lleialtat, la traïció, l’honor i la corrupció des de tots dos costats de la llei.
Situada l’any 1986 a Providence, l’estat de Rhode Island, quan l’estibador Danny Ryan es veu embolicat en una guerra entre faccions rivals de la màfia. Winslow s’inspira en obres clàssiques com l’Eneida) i l’Ilíada per construir una història de màfies irlandeses i italianes rivals els anys vuitanta.
Ciudad en llamas és la primera novel·la d’una nova i èpica saga sobre els sindicats del crim italians i irlandesos en els anys 80 i 90.
El mag
Colm Toibin
(Amsterdam Llibres)
L’escriptor irlandès ha tornat a escriure una gran obra que ha estat reconeguda amb diversos guardons internacionals i avalat per la crítica especialitzada.
El mag, és la novel·la sobre la vida de Thomas Mann i al mateix una obra on el lector serà testimoni de la història del segle XX a través de la mirada de la saga familiar dels Mann on hi cercarem amor no correspost, la guerra i l’exili.Tóibín construeix també passatges quotidians de Thomas Mann, allunyant-se de crear una simple biografia sobre l’autor alemany. On no hi arriben els dietaris, arriba la imaginació de Toíbín que construeix una història que aconsegueix atrapar al lector per mostrar el conflicte personal de l’artista, amb la seva vida íntima, familiar i literària.
L’any 1933. Thomas Mann i la seva dona abandonen Alemanya anticipant l’horror del nazisme. Ell és l’escriptor més famós del seu temps, però quins secrets oculta la seva ànima turmentada? El mag explica la història d’un home imperfecte i ambivalent. L’home que amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial va situar-se al costat fosc de la història. El pare de sis fills que va amagar la seva homosexualitat. L’escriptor reconegut amb el Premi Nobel que va desertar la pàtria que l’havia inspirat per a no tornar-hi mai.
Les altres mares
Laia Aguilar
Columna
Laia Aguilar s’ha proposat fer un homenatge i a donar veu a les dones que se senten mares, però que la societat no els hi reconeix aquesta condició. Són maternitats poc reconegudes i invisibles. La novel·la fa referència al dol perinatal, que encara continua sent un gran tabú a la societat, amb la pèrdua del nadó durant l’embaràs, el part o pocs dies després de néixer. Però Aguilar també tracta qüestions referents a la gestació per substitució o gestió subrogada o els vincles entre filles i mares. + INFORMACIÓ
El monstre de Santa Helena
Albert Sánchez Piñol
La Campana/Alfaguara
Albert Sánchez Piñol s’endinsa al segle XIX, quan Delphine Sabran, marquesa de Custine viatja amb el seu amant, l’escriptor François-René de Chateaubriand a l’illa de Sant Helena on es troba empresonat Napoleó.
La marquesa de Custine vol posar a prova el seu amor superant dos grans obstacles: una gran distància i un gran adversari, com pot ser Napoleó.
L’escriptor assegura que els personatges no li han interessat per la vessant més històrica i han estat seleccionats per l’arquetip que representen; Delphine representa l’amor, Chateaubriand la cultura i Napoleó el poder. La novel·la ofereix un duel entre la sensibilitat, la cultura i el poder, i què succeïx quan reuneixes la bellesa, el poder i la cultura en una mateixa habitació?. Sánchez Piñol té clara la resposta “el poder fa fora a la cultura i viola a la bellesa”.
Els personatges de la novel·la hauran de reflexionar sobre si “Entre la tirania i la vida, cal sacrificar la llibertat per la seguretat”. + INFORMACIÓ
Ràbia
Sebastià Alzamora
Proa
Després de ‘Reis del món’, Alzamora presenta “Ràbia”, una novel·la sobre la relació d’un home solitari i el seva gossa Taylor. L’home de qui no es revela la seva identitat viu a la zona de xalets adossats del nucli turístic de Bellavista, en una illa mediterrània sense nom. Un dia la Taylor mor enverinada, sense que el seu amo sàpiga qui pot haver-ho fet, ni per què. Tampoc comprendrà una altra mort absurda, la d’una persona amb qui coincidien sovint quan passejava la gossa, víctima d’un incident de carrer vora un bar de tatuatges regentat per una parella de serbis. Mentre l’home intenta assumir aquests fets, es veu abocat a considerar la relació que té amb el món que l’envolta: un entorn impersonal, degradat per la corrupció i el descontrol, on, tanmateix, el sorprendran fulguracions de bellesa i d’autèntica amistat.
Diatomea
Núria Perpinyà
La Magrana
Núria Perpinyà s’endinsa en la literatura de la ciència ficció amb “Diatomea” per explorar sobre un món futur al segle XXIII. Un món on s’han acabat les guerres i el menjar tradicional, els robots formen part de la família i tots els polítics són dones. Una societat gairebé perfecta, si no fos per les contínues i devastadores inundacions que assolen la Terra. El Bekele Jenklin, un físic víctima del canvi climàtic, proposa una solució radical: suprimir els mars i els núvols. Aquesta proposta haurà de passar el filtre d’una societat amb empresaris corruptes, polítiques populistes, científics il·luminats i persones compromeses amb el medi ambient que lluiten per l’ecosistema i els oceans amb esperança de que el món continui sent blau.
La resistència lluitarà per evitar que la proposta del físic es faci realitat.
“Diatomea” també parla també del populisme i la manipulació i com aquesta pot canviar el món.
Obscuritas
David Lagercranzt
(Columna/Destino)
Després de l’èxit de la saga Millennium, torna David Lagercrantz amb un thriller amb el primer cas d’en Rekke i la Vargas.
Estiu del 2003. Als afores d’Estocolm hi troben mort un àrbitre de futbol. Arresten en Giuseppe Costa, pare d’un dels jugadors de l’últim partit en què ha participat. El cas sembla clar, però en Costa es nega a admetre l’assassinat. El temps els juga en contra, la pressió per trobar l’assassí augmenta i, quan no queden fils d’on tibar, el cap de l’equip d’homicidis decideix recórrer a en Hans Rekke, catedràtic de Psicologia a la prestigiosa Universitat de Stanford i un dels més grans experts en tècniques d’interrogatori. Malgrat tots els esforços, les acusacions no se sostenen, en Costa queda lliure i el cas es tanca sense resoldre. Només la Micaela Vargas, una jove policia que s’acaba d’incorporar a l’equip, es nega a permetre que el cas s’oblidi. Quan al cap d’un temps es tornen a trobar, en Rekke, aristòcrata i amb connexions a les altes esferes, i la Micaela, filla d’immigrants xilens i gran coneixedora dels baixos fons d’Estocolm, decideixen reprendre la investigació i resoldre un cas que amaga molt més del que ningú hauria pogut imaginar.
Bona sort
Nickolas Butler
Edicions del Periscopi / Libros del Asteroide
Butler ens ofereix un thriller sobre l’ambició i els perills del vell somni americà. Inspirada en fets reals, Bona sort és també una novel·la sobre la importància de l’amistat i els vincles afectius i un incisiu retrat de la vida de la classe obrera als EUA.
El dia a dia del Cole, el Bart i el Teddy, amics de la infantesa i propietaris de la constructora True Triangle a Wyoming, fa un gir inesperat quan reben la proposta d’una advocada rica i enigmàtica que els demana acabar contra rellotge la construcció d’una casa a la muntanya.
Si ho aconsegueixen, rebran una recompensa astronòmica amb què guanyaran més diners dels que mai hagin pogut imaginar. Tot i la perspectiva d’un hivern dur i gèlid, els protagonistes estaran disposats a fer qualsevol cosa per obtenir l’èxit, posant en perill, fins i tot, l’amistat i la família. Però, què s’amaga al darrere d’aquest encàr-
rec misteriós? Quins motius té la dona per exigir aquest termini gairebé impossible?
Les muses
Jordi Cussà
Comanegra
L’autor de la novel·la “El primer emperador i la reina Lluna”, Premi L’Illa dels Llibres 2021, va deixar enllestida poc abans de morir, “Les muses” una obra que tanca el que Cussà anomenava la Trilogia de la Civilització, que va iniciar amb La serp i va continuar amb El Ciclop.
A “Les muses”, Cussà ens parla de la pulsió artística que travessa els anys que separen Ramon Llull dels Pink Floyd (passant per Leonardo, Shakespeare, Clara Schumann, Camille Claudel o Patti Smith. I també és la història d’un escriptor, Virgili Pardal, que malda per acabar una obra inacabable, enganxat a la mateixa droga que comparteixen els protagonistes de la seva novel·la. Una poció misteriosa, entre la droga i la medecina, travessa vuit-cents anys d’història passant per les mans d’alguns dels creadors que han marcat la nostra civilització. Jordi Puig, director editorial de Comanegra afirma que amb “Les muses” ens acostarem a la resposta de la pregunta ¿D’on van sortir els llampecs d’inspiració que van catapultar obres com les de Ramon Llull, Antoni Gaudí i Patti Smith? seguint la peripècia d’un beuratge misteriós capaç de treure el millor i el pitjor de cadascú.
Els possessius
Jenn Díaz
Amsterdam / Destino
Sis anys després de la publicació de “Mare i filla”, Jenn Díaz publica “Els possessius” on torna a les relacionas familiars, la feminitat en un homenatge a La ciutat i la casa de Natalia Ginzburg.
L’Agneta s’acaba de separar de l’Oliver i es troba sola al nou pis minúscul, atapeït de caixes. L’Emma, la germana petita, continua a casa l’àvia, on passa la seva malaltia lluny de la ciutat i aïllada de la família. En secret, rep visites esporàdiques dels seus amics, la Sylvia i el Mattias, que darrerament semblen estranyament distanciats l’un de l’altre. Ja fa temps que pels pares, l’Helga i el Samuel, la comoditat ha esdevingut desídia, però l’Helga es manté freda com el glaç, i el Samuel ha perdut l’interès per tot allò que no sigui la feina.
Tots ells s’escriuen cartes, com un intent de retallar les distàncies afectives per mitjà de la lletra escrita i el sobre viatger.
Una novel·la íntima i delicada sobre la necessitat de pertinença i sobre com ens defineixen els llaços que teixim al llarg de la vida
Love song
Carlos Zanon
Salamandra
L’escriptor barceloní ens ofereix una novel·la de carretera protagonitzada per tres músics talentosos i d’un cert èxit –una parella i el seu millor amic– s’embarquen en una gira estival per càmpings i locals de la costa mediterrània versionant cançons només de 1985. A bord d’una Camper Califòrnia, conduïda per un xofer anomenat Polidori ,que en realitat és el personatge de Sandino de la novel·la Taxi, la banda –composta per Jim, Eileen i Cowboy– es llança a tocar i córrer, gaudir i patir en un gira que els portarà a la costa Brava per tocar en locals o indrets poc habituals.
Inicen la seva última gira per locals de segona fila de la ruta del Mediterrani ,des de la Costa Brava a Tarifa on allà actuaran els seus admirats The Waterboys, autors de la clàssica “The whole of the moon”, que sonarà i amb força en aquest viatge.
Lleialtat, música, relacions, sonen en aquest viatge sentimental i musical de Carlos Zanón.
Les nits de pesta /Las noches de la peste
Orhan Pamuk
(Més llibres /Literatura Random House)
Una epidèmia de pesta fa estralls entre els habitants de la imaginària l’illa de Minguer, 29a província de l’imperi Otomà. Ens situem l’any 1901 i el sultà Abdülhamit primer hi envia el seu inspector en cap de salut, el químic Bonkowski Paixà, i el jove i exitós doctor Nuri, que viatja acompanyat de la seva dona, Pakize Sultan, neboda del sultà. A l’illa també hi trobaran el jove oficial otomà Major Kâmil; la illenca Zeynep, de qui aquest últim està enamorat; el governador Sami Paixà, desbordat per la situació, i la seva bella amant Marika. Nits de Pesta és la història d’aquests personatges, de les relacions que s’estableixen entre ells, del seu esforç constant per fer complir les prohibicions de la quarantena imposada i de la guerra contra l’epidèmia, les tradicions de l’illa i, finalment, les friccions sorgides davant l’amenaça de la mort.
L’imperi Otomà tractarà de contenir la pandèmia a l’illa i evitar que arribi al continent, un fet que obliga a imposar mesures sanitàries estrictes que no agraden a bona part de la població de l’illa i que provocarà una crisi al govern. + INFORMACIÓ
L’edat dels vius
Mar Bosch
Univers
A L’edat dels vius, Mar Bosch Oliveras narra, a través dels ulls de l’Elisa Neri, l’auge i la caiguda d’un món: el de la civilització de Ciutat Jardí. Una ciutat ideal habitada per la generació dels «feliços vint», una nova manera de ser humà que havia expulsat la mort natural, considerada «lenta i indigna», gràcies a la invenció de la Cura, capaç de frenar la degeneració dels cossos a una edat concreta. Una societat en la que ningú es moria de vell. «Ens hauríem mort passats, disminuïts, arrugats, adolorits, plens de pena per tot això, per l’absència de tantes coses en retrocés: ens hauríem mort de vells.»
Per als habitants de Ciutat Jardí, la vellesa és allò que han de témer. Educats des de ben petits per rebutjar morir de vells i triar una mort als 100 o 110 anys, però amb l’aparença dels vint. + INFORMACIÓ
Roma soy yo /Roma soc jo
Santiago Posteguillo
Ediciones B / Rosa dels Vents
L’escriptor torna a l’Antiga Roma amb “Roma soy yo” amb l’objectiu de novel·lar la vida de Juli Cèsar i assumir el major repte literari de la seva carrera.En el primer volum que surt a la venda “Roma soy yo”, Santiago Posteguillo, narra la joventut i el moment quan Juli Cèsar, amb vint-i-tres anys es dona a conèixer al poble romà com a advocat en un judici d’enorme transcendència política contra el poderós i corrupte senador Dolabela. Va acceptar actuar com a fiscal en un procés que semblava impossible de guanyar. Per explicar aquesta part poc coneguda i mai bans novel·la de la seva vida “he necessitat explicar d’on venia i qui era el jove Cèsar” assegura l’escriptor. + INFORMACIÓ
Tots els mecanismes
Melcior Comes
Proa
La compra fraudulenta d’uns terrenys desferma el conflicte entre dues famílies: els Torrus, propietaris d’una depredadora immobiliària barcelonina, i els Súbac, empresaris mallorquins vinculats al turisme, autèntics cacics acostumats a prendre el que volen i que també cobegen participar de l’adjudicació. Els Súbac estan disposats a tot, perquè fa molts anys que han perdut qualsevol mania alhora de satisfer les seves ambicions. Els Torrus, però, es resisteixen a cedir, i més si poden fer valer els innumerables draps bruts de la família Súbac, entre els quals un assassinat mai resolt de vint anys enrere
“Estiu”
Ali Smith
Raig Verd / Nórdica
Ali Smith ha guanyat el Premi Orwell de Literatura Política 2021 per aquesta novel·la, que tanca el quartet estacional.
Estiu s’inicia el febrer del 2020, quan la Covid encara és només una amenaça a l’horitzó. Ens deixem caure en la fràgil casa de Brighton de la Grace Greenlaw, una divorciada infeliç i antiga actriu. Viu amb els seus problemàtics però brillants i lingüísticament juganers fills adolescents, la Sacha i en Robert, porta a porta amb el seu pare.
La novel·la “Estiu” hi apareixen temes d’actualitat com la pandèmia i el Brexit a més dels incendis forestals a Austràlia i l’assassinat de George Floyd.
Ali Smith tanca amb “Estiu” el quartet iniciat amb “Tardor” i que va continuar amb “Hivern” i “Primavera”.
La llibretera de París
Sylvia Beach
Navona
Quan la Sylvia Beach, una jove americana amant dels llibres, obre Shakespeare and Company en un carrer tranquil del París de 1919, no s’imagina que canviarà el curs de la literatura.
Shakespeare and Company és molt més que una llibreria. Hemingway i molts dels escriptors de la Generació Perduda la consideraran la seva segona casa. Allà també es forgen algunes de les amistats literàries més importants del segle XX, com la de James Joyce amb la mateixa Sylvia. Quan la controvertida novel·la de Joyce, Ulysses, és prohibida, Beach decideix publicar-la sota la protecció de Shakespeare and Company. + INFORMACIÓ
L’alquímia de la vida
Coia Valls
Columna/Destino
Coia Valls vol dedicar la novel·la a totes aquelles persones pioneres, valentes i creatives, motors reals de l’evolució del món. Situada al segle xv en un món que està canviant, però la medicina es troba ancorada en la vella fórmula de la triaca establerta en l’antiguitat clàssica. Amb tot, sempre hi ha homes i dones que busquen noves formes de guarir el cos i l’ànima i sovint passen per bojos o bruixots. Assagen fórmules alquímiques per aconseguir la pedra filosofal o l’elixir de la vida. En Magí Surroca és un d’ells.
D’altra banda, la Beatriu és una jove rebel que intenta sortir de la seva pròpia trampa. Aconseguir-ho no serà gens fàcil, però la força de l’amor i l’amistat i l’entrega absoluta a un ideal li permetran assolir una vida autèntica, de llibertat i plenitud.
Dos destins marcats per la gosadia d’oposar-se al poder i als valors d’una època. Una lluita carregada d’esperança, si es vol poètica, però vital i científica alhora. + INFORMACIÓ