El dia del llibre torna amb força i amb ganes per part del sector editorials i dels lectors.
La pandèmia de la COVID-19 i el confinament va obligar a suspendre el Sant Jordi 2020, però enguany gràcies a l’esforç de tot el sector editorial, la diada s’ha pogut celebrar.
Un Sant Jordi sense les aglomeracions habituals i amb les parades i signatures perimetrades seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries. Hi havien ganes de Sant Jordi i de tornar a veure llibres als carrers.
Segurament aquest Sant Jordi marcarà un abans i un després i alguns dels canvis provocats per les mesures de seguretat i higiene és molt possible que han arribat per quedar-se.
El passeig de Gràcia ha substituït les Rambles i les opcions d’oferir espais perimetrats amb controls d’aforament han estat una molt bona opció per esponjar l’afluència de lectors.
Joan Sala, president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana ha viscut el Sant Jordi “amb molta il·lusió i veig a la gent amb moltes ganes de Sant Jordi i de tornar a viure i tornar a una situació menys o ments normal. Tot i no ser un Sant Jordi com el dels anys 2018 o 2019, serà un Sant Jordi prou lluït i el principi del final d’aquesta pandèmia i l’any vinent ja no pensarem en la situació que hem viscut”
Recorda que “Cal analitzar tot el que hem fet fins ara, per enfocar el Sant Jordi de l’any 2022”, però ha recordat que “Des de fa uns anys, la Cambra del Llibre, llibreteres, distribuïdors editors, impremtes funcionem com un sol element que està funcionant molt bé i anem tots a una” Un fet que “fa que les administracions ens escoltin d’una manera diferent. Treballar plegats i anar tots a una, ha provocat que avui tinguem un Sant Jordi molt lluït”
L’editor Emili Rosales destaca que “la il·lusió de la gent ha fet que sigui un Sant Jordi excepcional”. Ens hem saltat un, el del confinament, i és un dia meravellós”. Ha destacat també el treball en equip ” S’ha treballat molt entre tot el sector editorial i el millor és un descobriment que hem fet aquest any i és la importància que té el llibre i la lectura en la vida de la gent. Els llibres s’han convertit en un refugi, un lloc d’esperança, d’entreteniment i aprenentatge, que s’ha convertit com l’any del llibre”. Finalment afirma que “Tota la gent del llibre ens sentim privilegiats de poder estar treballant amb aquest objecte meravellós que és el llibre”.
L’escriptora Maria Barbal, Premi Josep Pla amb “Tàndem” i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes ha destacat les ganes de tornar a viure un Sant Jordi “És un gran dia per mi i en soc molt conscient i tinc ganes de viure’l tranquil·lament”. Pel que fa als premis ha recordat que “El Premi d’Honor em costa encara de pair perquè és un premi a la trajectòria, que d’alguna manera significa que hi ha una sèrie de llibres acabats que n’han fet el seu curs i ara són valorats com una línia d’actuació de l’autor, i això costa de pair”. Els lectors li dedica el següent missatge “gaudiu de la lectura, dels llibres que us interessen i d’aquests moments tranquils que ens reporta de la connexió amb els grans temes de la vida que el que moltes vegades ens dona la lectura i la reflexió personal sobre aquests temes.”
Gerard Quintana, darrer guanyador del Premi Ramon Llull, amb ·L’home que va viure dues vegades ha destacat que avui “el guionista, el productor, l’il·luminador i el guionista s’han mogut per gaudir d’un gran dia”. Assegura que és com “Tornar a començar per una diada que és molt més que una diada del llibre i es tracta d’una de les expressions col·lectives més importants que tenim a Catalunya” El defineix com “un dia potent i avui serà molt positiu des del punt de vista també de la salut mental individual i col·lectiva de la gent”.
La il·lustradora Roser Calafell ha recordat el tuit que ha dedicat per Sant Jordi amb una il·lustració de l’any passat amb una il·lustració on tothom estava als balcons tirant-se llibres i aquest en canvi n’ha fet una de molt diferent on tothom surt al carrer. El desig que tothom surti al carrer i “que puguem esponjant-nos”.
Màrius Serra, assegura viure el Sant Jordi “amb una gran il·lusió suposo perquè teníem moltes ganes acumulades de sortir al carrer i malgrat seguir el gran nombre de mesures, és una meravella”.
Recorda que ara “Molta gent ha reconnectat amb la lectura i s’ha adonat de la importància que tenia pell la possibilitat de llegir, de sortir, triar i remenar”.
Martí Gironell, el defineix com “un Sant Jordi diferent i estrany, però és un Sant Jordi al capdavall. És una bona notícia que puguem sortir al carrer amb totes les mesures i amb ganes de llegir. Recorda que “Mantenir l’esperit de Sant Jordi i allargar-ho durant tot l’any, com a mínim la pandèmia ens ha ajudat” Aquest any servirà com a banc de proves de veure les coses que funcionen replicar-les i millorar-les com esponjar les cues i aglomeracions, que formen part de la jornada, però són poc pràctiques”
Mathias Enard ens recorda que “tot té un aire més fresc malgrat que la gent emmascarada, però fa goig tornar a la normalitat dels llibres, veure els lectors tot i les limitacions. L’any passat ho van trobar a faltar i ara torna una altra època” Fent referència al títol del seu llibre El banquet anual de la confraria d’enterramorts, Enard afirma que fer un banquet ara “estaria prohibit fer un banquet com el de la novel·la, però el podríem limitar a quatre o sis persones, però ens quedem els banquets literaris que serien els més importants.”
L’epidemiòleg Oriol Mitjà debutava en aquest Sant Jordi i en declaracions a L’Illa dels Llibres, des de la llibreria Ona ha destacat que ho ha viscut “Amb molta intensitat, amb entrevistes i molta expectació, sembla que hi ha un canvi d’ànims per part de la societat, la gent ha sortit al carrer i en el meu cas, ho visc amb moltes ganes de fer la dedicatòria, perquè el ciutadà tingui l’oportunitat de tenir una signatura de puny i lletra”.
Un Sant Jordi que ha demostrat que no hi ha pandèmia que l’aturi i que després d’un any confinat, ha tornat al carrer per fer la gran festa del llibre.