El Gremi d’Editors de Catalunya ha fet balanç de l’any i ha mostrat dades que conviden a l’optimisme, gràcies a la incorporació dels joves a la lectura i per la consolidació del llibre com una de les opcions favorites dels ciutadans dins de la diversitat d’oferta de l’entreteniment cultural. 

No tot es positiu, perquè el Gremi d’Editors veu amb preocupació entre els titulars de drets d’autor davant dels usos il·legals dels continguts per entrenar la Intel·ligència Artificial. També reclama al Departament d’Educació la plena implantació del Pla nacional del llibre i la lectura i que destini els recursos compromesos per a les Biblioteques d’Aula.

La millora de lectura i vendes en els ector editorial va iniciar-se durant la pandèmia que ha permès un creixement de les vendes del 35 % des de 2019 que en el cas de la literatura juvenil és de l’ordre del 45 % en aquests últims cinc anys.

El Gremi d’Editors de Catalunya estima que a aquest fenomen de la literatura juvenil, que ha continuat amb força durant el 2024 amb un increment de l’ordre del 16 %, s’hi han d’afegir també els increments d’un 10 % de les vendes dels llibres de ficció i de no ficció, que representen un 70 % del mercat del llibre d’interès general, l’impuls de vendes del llibre de butxaca, gràcies al comerç electrònic i a que el còmic i el manga aquest any han tornat a recuperar-se de la correcció tècnica dels dos últims anys.

Amb aquestes dades, asseguren que el sector acabarà el 2024 trencant tots els rècords de vendes de la història del llibre d’interès general i superar els 1.200 milions d’euros de facturació, amb un creixement superior al 10 %.

El president del Gremi d’Editors de Catalunya Patrici Tixis, en la roda de premsa prèvia a la cerimònia de la  Nit de l’Edició, ha recordat que el llibre es la primera indústria cultural i que dona feina de forma directe i indirecte al voltant de les 35.000 persones a Catalunya”. Barcelona continua concentrant “el 80 % de l’edició literària per tot el mercat hispanoamericà es concentra en editorials que treballen des de Barcelona i que la força creadora dels seus autors té una gran projecció internacional com s’ha vist a la darrera Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (Mèxic) on Espanya ha estat país convidat i es veurà encara més l’any vinent que Barcelona és la ciutat convidada a la fira del llibre més gran en castellà”.

Les compres dels llibres continuen concentrant-se a les llibreries i les cadenes de llibreries que són l’opció preferida pels lectors a l’hora de comprar els llibres i deixar-se recomanar i mantenen uns creixements també pròxims als dos dígits com el comportament del mercat. El president del Gremi ha reclamat que “les administracions haurien de ser més sensibles i valorar el paper que fan les llibreries a les ciutats i els pobles com a agents culturals i haurien de plantejar-se ajuts per fer front a l’efecte de la gentrificació que encareix els locals i dificulta molt la viabilitat dels projectes”.

Les vendes de llibres d’interès general en català, representen prop d’un 30% del mercat a Catalunya, han consolidat la seva posició el 2024 i cal destacar “la vitalitat del català expressada clarament per Sant Jordi i durant la Setmana del Llibre en Català i estimem que també tindrà un gran comportament aquestes festes de Nadal”.

Pel que fa al llibre digital, cal destacar que representa al voltant del 8 % del mercat amb un creixement cada cop més important de l’audiollibre que ja representa al voltant d’un terç de les vendes de llibres digitals.

PREOCUPACIÓ PER LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

El Gremi d’Editors de Catalunya s’ha mostrat preocupat pels usos il·legals que es fa dels continguts editorials a l’hora de ser utilitzats per entrenar la Intel·ligència Artificial (IA). Tixis ha recordat que “la IA té aspectes molt positius pel sector editorial que ens fan ser molt més eficients sobretot a l’hora de detectar nous jaciments de lectors, de facilitar la feina en tasques de promoció i també de producció. Però hi ha també un cantó obscur de la IA quan el que vol es apropiar-se il·legalment dels continguts editorials subjectes a drets d’autor per entrenar-se sense demanar permís ni oferir una remuneració justa”. En aquest sentit el president del Gremi ha destacat la tasca de CEDRO, l’entitat de gestió dels drets d’autors i d’editors per defensar que es respecti la Propietat Intel·lectual «perquè puguem viure de la nostre feina”.

Finalment, Patrici Tixis, ha destacat que malgrat les dades positives del sector i dels increments de la lectura “encara som lluny dels índex dels països més avançats del nostre entorn, tant en temps dedicat a la lectura com en comprensió lectora”. Ha reivindicat “la necessitat d’implementar el Pla de Biblioteques d’Aula que preveu el Pla nacional del llibre i la lectura i que ja porta un any de retard respecte al calendari d’implementació que van aprovar les forces polítiques del Parlament”. Ha reclamat també que en els propers pressupostos de la Generalitat de Catalunya s’arribi definitivament a destinar el 2 % de la despesa al Departament de Cultura tal i com es van comprometre també la majoria de partits polítics amb representació parlamentària.

També ha subratllat la necessitat de seguir apostant pel suport a la internacionalització del sector editorial de Catalunya i en l’obertura de nous mercats. Finalment ha recordat que “el sector del llibre és dels menys subvencionats en l’àmbit cultural”. 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here