L’Illa dels Llibres us ofereix el reportatge de la jornada amb entrevistes a destacats autors i autores.


El Sant Jordi és un dia d’anècdotes i records molt especials. Cada autor té els seus propis rituals i és un dia on cal estar atent a no arribar tard a les parades per signar llibres als lectors. Alguns ja els esperen llargues cues de lectors disposats a aconseguir una signatura del seu autor o autora preferit.


El Gremi de Llibreters de Catalunya fa un balanç positiu de la participació ciutadana i la venda de Sant Jordi d’aquest any ha estat similar a la de l’any passat. En aquest sentit, Maria Carme Ferrer presidenta del gremi ha comentat que “quant a la venda durant la Setmana Santa, caldrà veure el tancament definitiu d’aquí uns dies per veure si ha tingut incidència més enllà dels llocs turístics“. “El fet de repetir en un Sant Jordi laborable ens ha facilitat que les vendes hagin sigut bones i esglaonades durant tot el dia” assegura l’actual presidenta del Gremi de Llibreters.

Malgrat que les xifres definitives no es coneixeran fins al divendres vinent, la percepció dels llibreters és que les vendes seran similars a les de l’any passat.

A Barcelona el Sant Jordi ha començat amb la trobada d’autors i personalitats vinculades en el món de la cultura i el llibre que  han participat en el tradicional esmorzar celebrat al Palau de la Virreina i que ha comptat amb la participació de més de 400 autors.

‘El millor de Sant Jordi són els lectors’ assegura Care Santos que recorda que ‘m’emociono molt quan els lectors em diuen que llegiran tot el que escrigui’. Afegeix que és ‘un gust saber quan escrius que t’esperen tots aquests lectors’. Aquest any ha escollit una tinta vermella per fer les signatures ‘no havia portat mai una tinta vermella i aquest any porta per nom Dragon blood i per tant és molt adient per un dia com avui’.

Carlos Zanón ha recuperat el personatge de Pepe Carvalho de Manuel Vázquez Montalbán en la novel·la ‘Problemes de identidad‘. Sobre que diria el personatge de Carvalho sobre Sant Jordi, Zanón assegura que ‘Jo crec que li agradava perquè és una festa molt popular’. Afirma que malgrat ser un personatge cínic ‘ té molta tendresa’.

Maria Carme Roca, premi Prudenci Bertrana amb la novel·la ‘El far’ ho viu ‘Com una festa  i és una diada fantàstica trobar-nos amb tantes persones que estimem el llibre i és una meravella estar a l’aparador, que els lectors et puguin venir a veure i puguis presentar a les teves criatures’’.  Per la seva banda l’escriptora Coia Valls autora d’Els camins de la llum’ es mostrava molt ‘il·lusionada i molt feliç per anar buscant caminets de llums entre les ombres i els núvols’. Per Coia Valls els camins de la llum és ‘l’encontre amb els lectors i els llibreters’.

Martí Gironell, tot i que aquest any no ha publicat novetat després de ‘La força d’un destí’, premi Ramon Lull 2018 assegura que li fa ‘molta il·lussió perquè signo un Sant Jordi més, amb una novel·la que ja porta un any al mercat’. El fet de no publicar novetat el fa viure ’amb un altre ritme potser molt més pausat però encantat de ser-hi un any més’.  El contacte amb els lectors és el moment més especial i sobretot quan els lectors asseguren ‘que han tornar a llegir gràcies a la teva novel·la’.

Jordi Cabré, guardonat amb el Premi Sant Jordi amb ‘Diguem un desig’ espera que la gent visqui la seva novel·la ‘Desitjo que la gent fullegi la meva novel·la i l’acabi comprant que sobretot la visqui més que no pas llegir-la’.

Rafel Nadal amb ‘Els fills de l’italià’, Premi Ramon Llull espera que un dia com Sant Jordi serveixi ‘ perquè la gent aprofiti per acostar-se a les parades i a més de veure les novetats, remenin els llibres d’altres anys i sobretot que s’atreveixin a llegir i descobrir a nous autors’. Sobre sí el´Sant Jordi és més especial després de rebre el premi Ramon Llull. Rafel Nadal  comenta ‘estic content de la trajectòria que porto i tinc lectors molt fidels però està clar que el Llull té lectors propis que espero que els convenci la història de ‘El fill de l’italià’ i es converteixen en futurs lectors meus


Sant Jordi Festa única en el món tal com assegura el periodista i escriptor John Carlin ‘em sembla una llàstima que d’altres països no facin alguna cosa similar i una persona em pregunta que pensaria Nelson Mandela d’aquesta celebració i crec ho aplaudiria amb entusiasme’.


Habitual en totes les edicions de Sant Jordi l’escriptora Julia Navarro assegura que no existeix ‘cap festa o homenatge al llibre a tot el món com Sant Jordi i el visc amb molta emoció i sobretot no voldria estar avui en un altre lloc que no fos aquí’. Habitual en els rànquings dels llibres més venuts de Sant Jordi, Julia Navarro ho té clar ‘Agreixo als lectors que m’han acompanyat fins ara, però cada llibre és una aventura nova i sempre tinc la sensació que parteixo de zero

L’any passat debutava Eva Baltasar amb ‘Permagel’ com a novel·lista i des de llavors ha obtingut premis com el premi Llibreter o el premi L’Illa dels Llibres a més de la bona acollida per part de la crítica. Tot i semblar que aquest any suposaria més nervis o pressió assegura a L’Illa dels Llibres que ‘ho visc més traquil·litat perquè ja he fet un Sant Jordi signant’. Afegeix que ‘a més el llibre ha seguit viu i ha anat creixent molt i per tant puc anar amb més calma”.

El científic i escriptor Salvador Macip reivindicava l’any passat que les paredes poguessin tenir lavabos pels autors i n broma aquest any comentava a L’Illa dels Llibres ‘ això és una marató i entre alguns autors hem comentat com ens ho faríem per no beure aigua per aguantar la jornada’. L’autor ha publicat aquest any la novel·la Els finals no arriben mai de sobte i assegura que el dia de Sant Jordi ‘ és el dia més bonic de l’any i veure com tothom compra llibres i roses’.

Tot i que Marc Pastor, autor de la novel·la ‘Els àngels ens miren’ assegurava en un  missatge a les xarxes socials que potser no tornaria a publicar per Sant Jordi, ha comentat a L’Illa dels Llibres ‘ en realitat abans de Sant Jordi em poso molt nerviós. El dia de Sant Jordi és molt bonic però les dues setmanes d’abans si tens llibre nou com jo, ho passo molt malament perquè hi ha molta pressió i molts nervis’

I els periodistes literaris acostumats al contacte amb els autors com viuen o sobreviuen el Sant Jordi?. Per Xavi Ayén de La Vanguardia ‘Sant Jordi és molt especial perquè pels periodistes literaris és el dia que menys dormin’ Assegura que un dels problemes és que ‘ho tenim tot molt concentrat amb centenars d’autors en un sol dia i has d’intentar parlar amb el màxim d’escriptors possible i es converteix com una mena de marató que a l’inici et poses nerviós però a mesura que van passant els anys i agafes experiència, ja pots anar al teu ritme’.
I per sobreviure un consell ‘Prendre-s’ho amb calma i agafar la filosofia de Cruyff que deia allò de ‘sortiu i gaudiu’ perquè el que s’ha de fer és no atabalar-se”


Jordi Nopca del diari Ara també compara el Sant Jordi ‘com el final d’una gran marató que arriba el dia 23 amb el seu màxim clímax i arribem força cansats, a vegades de mal humor i amb un punt depressiu perquè la màquina editorial per sort o per desgràcia no s’atura’.

Maria Llopis és traductora i també viu d’una manera especial el Sant Jordi i assegura ‘ho visc com a escriptora perquè els traductors també ens considerem escriptors’ Assegura que cada vegada es parla més de la feina dels traductors i a poc a poc van aconseguint més visibilitat. Llopis també voldria que el lector sigui conscient que darrere d’un llibre d’un autor estranger traduït hi ha la feina d’un traductor. I sobre la possibilitat de signar al costat del traductor que ha traduït ‘aquest seria el nostre somni però alguna editorial ja ha fet alguna cosa similar i he pogut signar alguna vegada en el festival Tiana Negra signar amb l’autor que he traduït i ha estat una experiència molt bona per les dues parts‘.

I els editors com ho viuen? Per Maria Bohigas editora de Club Editor assegura que es viu amb molt intensament, eufòria i amb molta excitació perquè és un bany de públic i lectors perquè és aquella època de l’any on veiem a aquells lectors que intentem seduir durant l’any’.
Per la seva banda l’editora Gloria Gasch de Grup 62 ho viu ‘amb passió i moltes ganes acompanyant a autors com Rafel Nadal i intentant que les cues vagin el més ràpid possible. Des de dintre es viu molt especial i sempre l’he viscut així i no et sabria dir si el que podria viure d’una altra manera’.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here