Site icon L'illa dels llibres

El quadre ‘La jove de la perla’ torna a casa al costat de dues obres més amb inspiració literària

L’obra de Vermeer  forma part de les obres del remodelat museu Mauritshuis de la Haia


Les obres d’art  també formen part de la inspiració alhora d’escriure novel·les. Una mostra d’aquest fet el podem veure al  remodelat museu  Mauritshuis de la Haia que aplega en un mateix indret tres quadres molt literaris.
Es tracta de La jove de la perla de Vermeer que va inspirar la novel·la de Tracy Chevalier.
La cadernera de Carel Fabritius que protagonitza la narració El jilguero  de Donna Tart i ‘Lliçó d’anatomia’ de Rembrandt

La pinacoteca ha estat remodelada i inaugurada fa pocs dies després del treball realitzat per l’arquitecte Hans van Heeswijk, que també ha estat responsable de les remodelacions del museu Van Gogh i l’Hermitage d’Amsterdam.
El remodelat museu ha duplicat el seu espai i compta amb una exposició permanent que aplega més de dues-centes obres de pintors holandesos i flamencs del segle XVII

El museu Mauritshuis ja mostra orgullós als seus visitants, un dels quadres més coneguts del pintor Vermer, ‘La jove de la perla que va inspirar de la novel·la del mateix títol escrita per  Tracy Chevalier on descriu la relació entre el pintor neerlandès Jan Vermeer  i la jove que va inspirar el quadre.
Publicada l’any 1999  va ser adaptada al cinema per Peter Webber  i protagonitzada per Scarlett Johansson, Colin Firth, Tom Wilkinson.

La cadernera de Carel Frabritius també ha tornat al museu holandès i ho fa després de l’èxit de la novel·la ‘El jilguero’ de Donna Tart.
Deixeble de Rembrandt i  professor de Vermeer, Carel  Fabritius va ser considerat com un dels mestres de la llum i La cadernera forma part del millor de la seva obra.
El 12 d’ octubre de 1654, el pintor moria després d’una  forta explosió  a Delft on  es situava  el seu estudi. Amb l’explosió moria un dels grans pintors del segle XVII i desapareixia bona part de la seva obra.
Donna Tartt, autora de ‘Un juego de niños’ ha guanyat el premi Pulitzer  amb El jilguero, on el quadre de Carel Fabritius centra bona part de l’acció de la novel·la protagonitzada per Theo Decker, que és testimoni directe d’un atemptat al Metropolitan de Nova York, on morirà la seva mare i desapareixerà el conegut quadre.
L’acció arrenca 14 anys després d’aquell fet en un hotel d’Amsterdam, on Theo intentarà fer memòria del que va succeir, al mateix temps que confessa que va ser ell qui va robar el quadre.
La seva vida ha canviat molt i després de la mort de la seva mare, el seu pare el va deixar de banda i les drogues i la delinqüència es van convertir en el pa de cada dia.

El museu Mauritshuis també compta amb l’obra Lliçó d’anatomia del Doctor Nicolaes Tulp, un dels quadres  més coneguts de Rembrandt que ara Nina Siegal  ret homenatge a la novel·la ‘Anatomy lesson’, encara inèdita en català i castellà i publicada el mes de març de 2014.

Exit mobile version