El guardó, impulsat per Òmnium, passa a atorgar 75.000 euros i inclourà també una obra finalista amb premi.
El Premi Sant Jordi de novel·la incrementa de manera significativa la seva dotació econòmica i es converteix en el guardó més ben pagat de la literatura catalana. A partir de l’edició de 2025, l’autor o autora guanyadora rebrà 75.000 euros: 60.000 com a premi directe i 15.000 més com a avançament en concepte de drets d’autor.
La iniciativa, impulsada per Òmnium Cultural i coeditada amb l’editorial Univers (del grup Abacus), també introdueix una altra novetat destacada: la possibilitat que el jurat seleccioni una obra finalista, que rebrà 10.000 euros a compte de drets. Així ho recullen les noves bases del premi, que també estableixen un nou calendari: el termini de presentació d’originals s’avança al 15 de juliol.
Amb aquesta reformulació, el Premi Sant Jordi reforça la seva aposta per la promoció de la literatura catalana i l’estímul a la creació literària. La coedició amb Univers es mantindrà fins al 2026.
El premi, amb més de sis dècades d’història, ha estat reconegut com un dels principals motors de la narrativa catalana. En l’edició de 2024, el jurat va premiar Somiàvem una illa, de Roc Casagran, una novel·la que ha estat un dels llibres més venuts de la Diada de Sant Jordi i que ja ha arribat a la seva segona edició.
Entre els membres del jurat d’enguany hi figuren Sebastià Alzamora, Maria Dasca, Manuel Forcano, Mara Faye Lethem, Marcel Mauri, Mercè Sarrias i Carme Vidal Huguet.
En edicions anteriors, el premi ha distingit obres com Morir-ne disset, de Sergi Belbel (2021); Les nostres mares, de Gemma Ruiz Palà (2022); o Confeti, de Jordi Puntí (2023). També han estat guardonades novel·les com Digues un desig, de Jordi Cabré (2018); Les amistats traïdes, de David Nel·lo (2019); i L’aigua que vols, de Víctor García Tur (2020).
El Premi Sant Jordi continua així amb la seva voluntat de fomentar la literatura en català i de contribuir a la seva difusió, especialment a través de les llibreries de proximitat.
Amb l’increment de la dotació econòmica del guardó, supera, de moment al Premi Ramon Llull dotat amb 60.000 euros.