L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana vol reconeixer l’obra i la trajectòria de l’autor.
El Premi Jaume Fuster és un guardó destinat a posar en relleu el conjunt de l’obra d’un escriptor o escriptora de la literatura catalana. És un premi a la trajectòria, a la repercussió i a la divulgació que ha tingut la seva obra.
Francesc Parcerisas (Begues, Baix Llobregat, 1944) és poeta, traductor i crític literari. Com a traductor destaquen per les seves traduccions d’’El Senyor dels Anells i altres obres de J.R.R. Tolkien
Membre destacat de la generació literària dels 70, es va donar a conèixer amb el llibre Vint poemes civils (1966). La seva obra fins a 1983 va ser aplegada al volum Triomf del present (1992). Posteriorment ha publicat els volums L’edat d’or (1984), Focs d’octubre (1992), Natura morta amb nens (2000), Dos dies més de sud (2006) i Seixanta-un poemes (2014). Ha rebut nombrosos premis, com ara el Carles Riba del 1966, el de la Crítica Catalana de poesia (1983) i el de Literatura Catalana de la Generalitat de Catalunya, el mateix any, o la Lletra d’Or (1992), El premi Llirbeter 2013 per La primavera a Pequín, el Premi de la Crítica Serra d’Or de poesia (2015).
Bel Olid, presidenta de Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, AELC ha destacat durant el lliurament del premi que per l’Associació’ el Premi Jaume Fuster és un goig, perquè el donen els companys d’ofici i en aquest cas també perquè Francesc Parcerisas sempre ha estat molt vinculat amb l’AELC i amb la Institució de les Lletres Catalanes.
Francesc Parcerisas ha confessat que per ell és un premi especialment emotiu per la seva llarga vinculació amb l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, a la qual pertany des de la seva fundació i de la qual ha estat vicepresident al Principat (1991-1997) i president (1998-1999).
Parcerisas destaca, que el premi és especialment emotiu perquè du el nom de Jaume Fuster, que representa ”com ningú altre ho hauria pogut fe” la fermesa extraordinària i insubornable de les generacions de la postguerra per assolir la normalització de la literatura en català i el reconeixement de les feines diverses dels autors. Ha dit també que li complau enormement que el premi no tingui jurat i que es concedeixi a través de la votació oberta dels socis.
El guardonat també ha recordat la situació política actual i ha denunciat ‘l’acció repressiva del Govern espanyol, la pèrdua de llibertats i la falta de compromís del socialisme i de l’esquerra espanyola en general.’ ‘Em sento més que mai al costat dels rapers, dels artistes plàstics, dels tuitaires, dels CDRs, dels joves d’Altsasu, de la noia de Pamplona, de la gent que l’u d’octubre va defensar les llibertats del poble de Catalunya i naturalment al costat dels nostres representants empresonats sense judic o obligats a exiliar-se’ Parcerisas també ha comentat que és «un premi a tots aquells que mai tergiversarem el sentit dels mots ni que permetrem que s’intenti esbandir, com en les èpoques més fosques, cap dels usos socials de la llengua’.
El premi se celebrarà el 7 de maig a l’Ateneu Barcelonès, amb un acte públic en què participaran diversos companys de ploma i amics del guanyador.
Entre la resta de guanyadors d’anteriors edicions del premi Jaume Fuster hi destaquen els autors Jesús Moncada, Quim Monzó, Jaume Cabré, Maria Antònia Oliver, Carme Riera, Feliu Formosa, Joan-Francesc Mira, Montserrat Abelló, Maria Barbal, Màrius Sampere, Emili Teixidor, Josep Vallverdú, Isabel-Clara Simó, Jaume Pérez Montaner, Joan Margarit , Carles Hac Mor o Jordi Pàmias.