Des de l’any 2021, la població catalana és la primera book town estable de Catalunya
A més de Calonge, el Gremi d’Editors de Catalunya també premia i reconeix a la població d’Ureña que va obrir la seva primera llibreria ara fa 30 anys “per l’enorme esforç i perseverança en defensa de les llibreries i del llibre i per la dedicació a la dinamització econòmica, cultural i turística dels municipis a partir de la recuperació d’espais urbans com a llibreries que, a més, fomenten la lectura amb esdeveniments culturals vinculats a la literatura.
El Premi Atlàntida és un guardó que la institució atorga anualment a una personalitat de reconegut prestigi que s’hagi distingit per la seva contribució al foment de la lectura i del món del llibre i, també, pel seu compromís en la defensa del valor de la cultura i de la propietat intel·lectual.
Des de la primera convocatòria, l’any 1986, el Premi Atlàntida ha recaigut en personalitats de gran rellevància com Václav Havel, Jacques Santer, Viviane Reding, Fabià Estapé, José Manuel Blecua, Javier Solana, Jordi Savall, Joan Manuel Serrat, Jaume Plensa, Isabel Coixet, Jordi Herralde, Lluís Pascual, Carme Riera, les tres llibreries més antigues de Catalunya, la companyia de teatre Tricicle, Josep Maria Pou, entre d’altres.
El projecte Calonge, Poble de Llibres es va inaugurar el desembre de l’any 2021 amb 6 noves llibreries de Calonge i durant el primer any es van vendre més de 35.000 llibres.
La proposta va néixer com una iniciativa de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni per revitalitzar el centre històric. L’objectiu era convertir-se en la primera book town estable de Catalunya (i la segona d’Espanya). La campanya per captar noves llibreries va rebre al voltant da 200 sol·licituds.
Calonge i Sant Antoni s’han consolidat com un referent de la cultura i el llibre a Catalunya. Durant l’any el municipi organitza diferents activitats i certàmens relacionats amb el món literari com presentacions de llibres, concerts literaris, maridatges de literatura i vi i visites guiades a les diferents llibreries entre d’altres.
La població d’Ureña, un poble de 203 habitants situat a Valladolid (Castella i Lleó) compta amb nou llibreries i espais dedicats al món de la lectura i la literatura.
Els diferents comerços estan especialitzats en temàtiques: viatges, periodisme, cinema, infantil, naturalesa, món rural, etnografia…, tallers, presentacions de llibres, conferències, debats i simpòsiums literaris.
La primera llibreria que es va obrir a Urueña va ser l’Alcaravan ara fa 30 anys. La resta de comerços literaris van obrir el 2007. El projecte va començar gràcies a la iniciativa de la Diputació de Valladolid que seguint els referents d’altres països europeus com Hay-on-Wye a Gal·les buscaven un poble de la província per poder-hi plasmar el mateix projecte.