Amb “Jo soc l’última Plaça” descriu una ciutat gentrificada que expulsa els veïns i esborra les persones.
Alba Gómez Gabriel, debuta amb la novel·la s’endú el 44è Premi BBVA Sant Joan. S’ha imposat a les 116 obres presentades enguany sota el pseudònim d’Odeta Kraan i títol Els lladres del sol.
El jurat format per Carme Riera, Najat El Hachmi, Valèria Gaillard, Francesc Serés i Marta Marín-Dòmine, i com a secretari, sense vot, Joan Carles Sunyer, director de la Fundació 1859 Caixa Sabadell ha decidit premiar l’obra de Gómez Gabriel per “ser una novel·la urbana, narrada amb originalitat, que tracta un tema contemporani i social, protagonitzada per un mosaic de personatges descrits amb vivor i profunditat”.
Desconeguda en el panorama literari català, Alba Gómez Gabriel es dedica des de fa quinze anys al camp de l’escriptura periodística i creativa, exercint tasques d’investigació, docència, coordinació editorial, guió i entrevistes literàries. Com a periodista, ha col·laborat amb mitjans com Vilaweb, La Directa o Núvol i va ser guardonada amb el Premi del Consell Municipal de Benestar Social als mitjans de comunicació, menció especial en Premsa (Ajuntament de Barcelona, 2009) i el Premi d’Articles sobre Benestar Social (Fundació Roca i Galès, 2009).
Felicitem Alba Gómez i Gabriel (@Alba_gig) que amb el seu debut “Jo soc l’última Plaça” ha estat guardonada amb el Premi BBVA Sant Joan 2024 de novel·la.
Una història sobre una ciutat gentrificada que expulsa els veïns i esborra les persones.El setembre a llibreries! pic.twitter.com/zu78T6igeF
— Edicions62 (@Ed_62) June 17, 2024
El Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) amb el suport de BBVA. El guardó és un dels més ben dotats de les lletres catalanes: 35.000 euros lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor. Edicions 62 es fa càrrec de l’edició de l’obra guanyadora.
La novel·la Jo soc l’última Plaça es publicarà a principis de setembre i narra la història d’una plaça al cor de Barcelona, la plaça del Sol, un lloc que és mirall de molts altres llocs, un úter fèrtil d’històries, un escenari de supervivència i de crisi, de desig, de solitud, de por, d’amor i d’exclusió. L’habiten persones que viuen dins la roda del sistema, els veïns i veïnes de la Finca Groga, i persones que, obligades pels especuladors o per voluntat pròpia, en viuen al marge.
La Bel, la protagonista, no té casa, però té casa. La plaça és casa seva: en coneix tots els portals, tots els arbres, totes les imperfeccions. Des de l’hotel en obres on habita espia amb els prismàtics les vides dels habitants de la Finca groga, on ella havia viscut abans que la fessin fora. Hi viuen la Fina, la propietària de la finca; el Ramon, un catedràtic a punt de jubilar-se incapaç de fer el dol per la mort de la seva dona; una parella, l’Andreu i la Val, que passa un moment difícil; i una jove exploradora de sensacions, l’Abril, que malda per alliberar-se del llast de la família.
Un matí, un inquilí Nou, misteriós i fugisser, s’instal·la al banc de la plaça. L’ha vist la Bel des de la finestra de l’hotel. Per què ha vingut aquí i per què fa nit al terrat de la Finca groga? Què busca? Què espera?
El veredicte del guardó s’ha fet públic aquest dilluns 17 de juny de 2024, en un acte
al Saló Modernista de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, i sota la presidència del M.
Honorable Josep Rull i Andreu, president del Parlament de Catalunya. L’obra
guardonada, un cop editada, es presentarà a La Setmana del Llibre en Català.