La Campana publica una nova edició amb tapa dura del fenomen de l’any de Regina Rodríguez Sirvent
Sense cap mena de dubte, la novel·la “Les calces al sol” ha estat la novel·la de l’any en català. Més de seixanta setmanes en la llista dels més venuts i amb traduccions al castellà i aviat a l’italià, brasiler i portuguès.
Al setembre Regina Rodriguez Sirvent va rebre el Premi L’Illa dels Llibres després dels vots dels lectors del portal web. L’escriptora assegura a l’annex de la nova edició que “quan em pregunten com definiria aquest primer any de “Les calces al sol, que es va publicar el 8 de setembre de 2022, dic que, com a mínim, ha sigut increïble”.
Per celebrar el fenomen “Les calces al sol”, La Campana ha publicat una edició especial de tapa dura amb l’extra ‘Els papers de la iaia”. Regina Rodriguez Sirvent assenyala que “des de l’editorial em van demanar que afegís alguna cosa a aquesta edició tan especial, vaig saber que res estaria a l’altura. Impossible. Però l’alineació d’astres que ha aconseguit aquesta rebuda tan meravellosa es mereixia que hi seguís donant voltes. I la il·luminació va arribar amb un antull impressionant de paparajotas. Una recepta de la iaia era el que m’agradaria més compartir. Una de paparajotas o de migas o de croquetes de penní.” Buscant les receptes de la iaia va trobar “unes pàgines molt millors del que hauríem imaginat… pàgines i pàgines d’acudits”. Llavors Regina Rodríguez Sirvent va tenir clar “que l’annex d’aquesta edició singular serien les llistes d’acudits que escrivia la iaia”. Recorda que “havia anat a buscar unes receptes de cuina i havia trobat una recepta de vida”.
Si “Les calces al sol” també és un homenatge a una iaia, l’annex de la nova edició vol recollir l’herència “del testimoni d’algú que va entendre de què anava realment la vida”, segons recorda l’escriptora.
La nova edició també canvia la biografia de Regina Rodríguez Sirvent que apareixia a les primeres edicions on deia “a diferència de la majoria dels escriptors que comencen, no havia guanyat cap jocs florals ni cap concurs literari quan va publicar Les calces al sol, la seva primera novel·la. Un any més tard, però i després de l’èxit de la publicació, amb més de 30.000 lectors, va guanyar el premi de votació popular L’Illa dels Llibres“.
Amb “Les calces al sol” ha aconseguit convertir-se, amb la seva òpera prima, un dels fenòmens literaris en català de la temporada, gràcies al boca-orella i amb un text directe i ple d’humor.
UNA IMATGE AMB LA ROBA ESTESA
El títol de les calces al sol, evoca a la roba estesa, una imatge que sempre ha captivat i inspirat a l’autora. Aquesta imatge de les calces esteses marquen l’inici de la novel·la i també, la decisió de la protagonista de marxar als Estats Units. Una conversa , amb la seva àvia Natàlia, una dona d’origen andalús i amb una mirada molt lúcida sobre la vida, obre els ulls a la Rita Racons.
“Aprovecha la suerte que te ha tocado! Tienes que agarrar tu vida!!Devorarla! Y eso no lo vas a aconseguir aquí sentada en el terrat, mirando cómo se secan las bragas al sol”.
UNA AU-PAIR ALS ESTATS UNITS, SENSE GAIRES CONEIXEMENTS D’ANGLÈS
La Rita Racons, la protagonista de la novel·la se’n va als Estats Units a fer d’au-pair sense saber-ho del tot. No ha aprovat l’assignatura d’anglès, imprescindible per obtenir el títol de psicòloga. Creu que el seu viatge als Estats Units li servirà per a aprendre anglès, però ja en terres nord-americanes, descobrirà que la seva feina, serà la de cuidar durant un any a tres nens superdotats de la ciutat d’Atlanta.
Rita, conviurà amb els Bookland, una família d’intel·lectuals que esperen que la nova au-pair estigui a l’altura del que exigeixen les ments privilegiades dels nens de la casa. El desconeixement de l’idioma i les situacions que viu la Rita a Atlanta formen part de les aventures de la protagonista que destaca per la seva llibertat de moviments a la vida en la recerca per a trobar i fer allò que la fa feliç.
Nens entre cinc i dotze que llegeixen enciclopèdies o conversen amb total naturalitat sobre temes sobre, economia, ciència o història.
Una novel·la que es llegeix, però que també s’escolta amb una llista musical molt variada que va des de Radiohead a Manolo Escobar passant per Bob Dylan, Antònia Font o Bruce Springsteen.
Les calces continuen brillant sol.