L’autor ha estat considerat un dels grans autors nordamericans amb obres que han estat traduides a més de 40 idiomes. Paul Auster ha mort a la seva casa de Brooklyn a causa d’un càncer de pulmó.
Escriptor, tradcutor, guionista i director de cinema, Paul Auster no va imaginar mai ser escriptor i potser si hagués escollit una altra professió hauria estat la de músic. Potser per aquest motiu l’autor de ‘Bogeries de Brooklyn’ va heretar el ritme dels músics i els compositors quan assegurava que ‘dins la prosa hi ha un ritme, un ball, i cal seguir-lo’ i afegexia que ‘escriure frases llargues i després llegir-les em fa tenir la sensació d’estar ballant i giravoltant al ritme de la lectura”.
Paul Auster, un dels escriptors contemporanis més influents. La seva primera novel·la, “La invenció de la solitud”, publicada el 1982, ja revelava la seva capacitat de capturar les complexitats de les relacions humanes i la soledat existencial. Auster és conegut per la seva exploració de temes com la identitat, la memòria i la realitat.
Paul Auster va néixer el 3 de febrer de 1947 a Newark, Nova Jersey. Va estudiar literatura anglesa a la Universitat de Columbia, on va començar a desenvolupar la seva passió per l’escriptura. Després de graduar-se, va passar un temps a París, on va treballar com a traductor i va viure les experiències que més tard influirien en la seva obra. Auster, recordava que “Escric perquè no puc deixar de fer-ho”. Una afició que “Vaig començar a escriure als nou anys. Escrivia petits poemes. Em feia sentir més connectat amb el món que m’envoltava” recordava l’autor l’any 2017.
Una de les seves trilogies més aclamades és ”Trilogia Nova York”, formada per les novel·les “Ciutat de Vidre”, “Fantasmes” i “L’habitació tancada”. En aquestes obres, Auster no només ens submergeix en la complexitat de la ciutat com a escenari, sinó que també ens guia a través de les mentides, les il·lusions i les veritats que defineixen les vides dels seus personatges. En la primera història, una trucada telefònica implicarà un escriptor en una complexa trama de bogeria i redempció. Fantasmes narra les desventures d’un detectiu privat que investiga el cas més estrany de la seva carrera, i la tercera història descriu l’enfrontament d’un novel·lista amb els seus propis dimonis arran de la desaparició d’un amic d’infància.
Un dels temes recurrents en la seva obra ha estat la qüestió de la identitat i la seva fragilitat, explorant com les persones es veuen influïdes per les circumstàncies de la seva vida i les decisions que prenen. Auster també examina el paper del destí i la coincidència en les vides dels seus personatges, explorant com els esdeveniments aparentment aleatoris poden tenir un impacte profund en les seves vides.
A l’anterior novel·la, “4 3 2 1’”, Paul Auster narrava la història d’Archibald Isaac Ferguson al llarg dels esdeveniments més emblemàtics del segle XX, com l’assassinat de Kennedy o les primeres revoltes socials als EUA, i imagina quatre futurs diferents en funció de les seves decisions en la ficció.
La novel·la ens presentava quatre personatges que comparteixen el mateix naixement i ADN, però que, per atzar del destí, una de les obsessions de Paul Auster, viuen en paral·lel quatre vides completament diferents.
Paul Auster declarava sobre la nova novel·la ”Sento que m’he estat preparant tota la vida per escriure aquesta novel·la”.
En la visita a la ciutat de Barcelona, l’any 2017, coincidint amba celebració de La Setmana del Llibre en Català, Paul Auster desvetllava alguns aspectes sobre el procés creatiu i la seva feina com a escriptor assegurant que un bon dia de feina és aquell que pot arribar ”escriure una pàgina en vuit hores’ tot i que en alguna ocasió pot arribar a tres.
La seva escriptura era lenta i assegurava que un cop finalitzada la novel·la ‘vaig quedar exhaust i esgotat i quan em vaig aixecar tot em donava voltes i vaig estar a punt de caure’.
Des de l’editorial Edicions 62 han assenyalat sentir-se “Profundament commoguts per la mort del nostre estimat autor i amic Paul Auster, un dels grans de la literatura contemporània. El nostre condol a la seva família i als milions de lectors a tot el món. El trobarem molt a faltar”. Per la seva banda Seix Barral en un comunicat a les xarxes recorden “L’equip de Seix Barral lamenta profundament la defunció del nostre autor i amic Paul Auster (1947-2024). Ens unim al dolor de la seva esposa Siri i de Sophie, Spencer i Milers. La seva obra i el seu record ens acompanyaran sempre”. Des de l’editorial Anagrama “Molt tristos per la mort de Paul Auster, un autor fonamental i molt estimat.
Li recordarem sempre en els seus llibres”.
Aquest 2024, l’autor publicava la darrera novel·la “Baumgartner” (Edicions 62 / Seix Barral) set anys després de “4 3 2 1”. Una història tensa i expansiva sobre l’amor, el desig, la pèrdua, la memòria i la solitud protagonitzada per Seymor Baumgartner, un professor de filosofia a punt de jubilar-se. La vida d’en Baumgartner ha estat marcada per l’amor profund i permanent per la seva dona, l’Anna, que va morir en un accident de natació fa nou anys. Amb setanta-un anys, en Baumgartner continua atrapat pels records i pels petits entrebancs quotidians, i lluita per acostumar-se a la seva absència. La seva història comuna arrenca en 1968, quan es coneixen com a estudiants sense diners a Nova York i malgrat ser gairebé oposats en molts aspectes, inicien una apassionada relació que es prolongarà al llarg de quaranta anys. La superació del duel per la pèrdua d’Anna s’intercala amb històries des de la seva joventut a Newark fins a la vida de revolucionari fracassat del seu pare a Europa de l’Est i amb una reflexió sobre la manera en què estimem en diferents etapes de la vida. La visita d’una jove, estudiosa de l’obra de la seva dona, trasbalsa el seu dia a dia.
Breaking News: Paul Auster, the prolific, inventive writer best known for his novels about New York, has died at 77. https://t.co/cH9U37h0gY
— The New York Times (@nytimes) May 1, 2024
Paul Auster és autor de les obres La invenció de la solitud (1982), Trilogia de Nova York (1985), El Palau de la Lluna (1989), La música de l’atzar (1990), Leviatan (1992), El llibre de les il·lusions (2002), Bogeries de Brooklyn (2005), Viatges per l’Scriptorium (2006), Un home a les fosques (2008), Invisible (2009) , Sunset Park (2010) i Diari d’hivern (2017).