Després de publicar novel·les esbojarrades i divertides, l’escriptor alemany ha decidit canviar de registre
De moment deixa enrere històries com Maleït Karma, Una familia feliç o Muu, on l’humor hi era molt present.
La nova novel·la ’28 dies’ (Empúries/Seix Barral), que ha estat tot un èxit a Alemanya, proposa al lector una història sobre la resistència i la capacitat de lluita per poder sobreviure davant de situacions límit.
David Safier ens trasllada a l’any 1943, just en el moment de l’aixecament del gueto de Varsòvia on serien deportades més de 400.000 persones.
Els 28 dies corresponen al període de resistència i oposició per part de 1.200 polonesos, que hi van trobar els alemanys entre el 19 d’abril i 16 maig de 1943.
Sota l’atenta mirada de Mira, una adolescent jueva confinada pels nazis en el gueto de Varsòvia durant la Segona Guerra Mundial, que sobreviurà dedicant-se al contraban d’aliments al mateix temps que intentarà protegir a la seva germana Hanna.
Amb 16 anys, Mira formarà part del grup de resistència del gueto davant de l’exèrcit nazi i serà testimoni de les deportacions dels jueus als camps de concentració.
A partir d’aquest moment es plantejarà una pregunta ‘’Quina classe de persona vols ser?’ Haurà de decidir si pujar als trens destí als camps de concentració o formar part de la resistència.
En el gueto de Varsòvia per sobreviure molts van lluitar, però d’altres van actuar com a espies de les SS, denunciant fins i tot a familiars, a canvi d’una suposada immunitat que no arribaria mai.
David Safier va començar a pensar en aquesta història arran d’una conferència que va donar a la ciutat de Bremen l’any 1993, sobre el 50 aniversari de l’aixecament del gueto.
Familiars de Safier van patir la persecució dels nazis, el seu pare va poder sobreviure i escapar a Palestina però els seus avis van morir als camps de concentració de Buchenwald i Lodz.
Tot i que seguirà escrivint comèdies, l’escriptor alemany no descarta tornar a escriure una novel·la més dramàtica. Sembla ser, que el canvi de registre aquest cop li ha sortit bé.
David Safier assegurava en una entrevista a L’Illa dels Llibres que l’èxit de les seves novel·les es deu sobretot a tres factors ‘El primer seria que escric temes universals com l’amor, la cerca de la felicitat, l’amistat, la vida després de la mort… Són històries universals que toquen a totes les persones del món, ja siguin d’Alemanya o el Brasil. En segon lloc són històries noves i fresques i en tercer lloc afegiria l’humor perquè són llibres divertits i que entretenen’.
L’escriptor alemany durant un temps es va dedicar a les tasques de guionista a la televisió, feina que el va ajudar en el moment d’escriure les seves novel·les ‘’Escriure per la televisió m’ajudat moltíssim i el fet de treballar també amb guionistes americans, va suposar aprendre moltíssim. Sobretot l’ofici d’estructurar una història, construir una escena, desenvolupar diàlegs, gags…’’