Acaba de publicar ‘La noia que va viure dues vegades’, el sisè lliurament de la sèrie ‘Millennium’ iniciada per Stieg Larsson.
Després d’aconseguir més de 100 milions de lectors a tot el món, adaptacions cinematogràfiques i convertir-se en un fenomen literari, la sèrie creada per Stieg Larrson, autor de les tres primeres novel·les, finalitza amb el sisè i últim títol ‘La noia que va viure dues vegades’. Les editorials Columna i Destino publiquen en català i castellà la novel·la amb la clàssica coberta de l’artista Gino Rubert.
David Lagercrantz ha estat l’autor convidat de La Setmana dels Llibre en Català 2019. L’escriptor i periodista suec ha captivat a milions de lesctors i ha superat amb nota el repte de continuar amb les novel·les protagonitzades per Mikael Blomkvist i Lisbeth Salander.
Stieg Larsson va morir sobtadament l’any 2004 pocs mesos després d’haver lliurat a la seva editora els tres volums de la trilogia Millenium. Larsson no va arribar mai a veure l’èxit editorial de la seva trilogia.
L’any 2015 l’escriptor suec David Lagercrantz publicava el primer dels tres títols que continuarien amb la història de Stieg Larsson.
‘El que no et mata et fa més fort’ va aconseguir una bona rebuda per la crítica i pels seguidors de la sèrie malgrat els dubtes inicials sobre una possible resposta dels lectors de la sèrie.
Més de 50 països publiquen simultàniament la novel·la. ‘La noia que va viure dues vegades’ barreja escàndols polítics i enigmes en les més altes esferes de poder.
UNA AUTOBIOGRAFIA DE ZLATAN IBRAMOVICH COM A PUNT DE PARTIDA
Tot va començar quan David Lagercrantz va escriure un llibre sobre el jugador de futbol Zlatan Ibrahimović ‘va ser un llibre que va obtindre un èxit increïble convertint-se en l’obra que va vendre més llibres en poc temps a Suècia’.
Assegura que ‘part de l’èxit es deu al fet que nens que mai havien trepitjat una llibreria o biblioteca van començar a llegir.
En el moment de l’escriptura d’aquell primer llibre Lagercrantz va experimentar una mena de metamorfosi ‘em vaig ficar en el paper de Zlatan i si em mireu esteu veient un intel·lectual eròtic i alguna cosa em va passar quan em vaig posar en aquest paper de ‘macho Zlatan”. Assegura que va confessar al seu agent ‘que potser era un petit atac de bogeria però que potser soc un actor–escriptor que he tret el millor de mi quan em fico en la pell dels altres.’
UNA REUNIÓ SECRETA AMB L’EDITORIAL I SENSE CONNEXIÓ A INTERNET
Llavors vaig veure alguna cosa en els seus ulls i immediatament vaig rebre una trucada de l’editorial sueca Nordstedts i em van comentar que volien reunir-se amb mi’.
La reunió es va produir amb total secretisme i Lagercrantz va entrar per la porta del darrere de l’editorial i va entrar en una petita sala sense cap finestra. Tot amb mesures de seguretat per no despertar sospites i plantejar-li una gran proposta. ‘La meva editora em va plantejar la possibilitat d’escriure el quart lliurament de Millennium i quan creueu que vaig trigar a respondre?, dons un microsegon’ afirma un somrient Lagercrantz.
En un primer moment i segurament per l’eufòria de la notícia ‘Jo li vaig comentar a l’editora que era la persona perfecte per continuar la sèrie, però vaig dubtar de mi’. Un cop assumit el repte ‘ vaig començar a pensar que els lectors o fins i tot la Lisbeth Salander em perseguiríem enfadats’, però afirma que ‘amb aquesta por em vaig convertir en un escriptor millor’.
Davant de les possibles crítiques va seguir un dels consells del jugador Zlatan Ibrahimović ‘quan la gent et critica i et crida llavors saps que ets important i quan l’altre equip t’escridassa saps perfectament que ets important perquè si no ets ningú el públic ni t’aplaudeix ni t’escridassa’
Finalment va ser ‘la passió i vaig sentir com una febre, era com tenir la sensació de comptar amb una primícia, una exclusiva poder continuar la sèrie de Stieg Larsson, però llavors em vaig adonar on m’havia ficat i vaig passar molta por”. Lagercrantz assumia el repte ‘Passar por és complicat però pot ser un gran motor per realitzar un gran projecte. Vaig començar a escriure amb la meva passió i també amb les meves pors, però escriure les novel·les s’ha convertit en l’aventura de la meva vida’
Les novel·les de Lagercrantz van despertar interès entre els hackers que van intentar entrar en els ordinadors de l’editorial per piratejar fragments de la novel·la. L’autor suec va escriure les novel·les sense accés a internet i fortes mesures de seguretat per evitar el pirateig i mantenir la confidencialitat.
Assegura que els hackers van enviar correus falsos fent-se passar pels traductors i els agents d’arreu del món per intentar aconseguir una còpia de la novel·la.
Ara amb ‘La noia que va viure dues vegades acaba amb el tercer i últim llibre ”ha estat fantàstic però ara haig de buscar nous desafiaments, perquè si continués escrivint més llibres, potser entraria en una rutina i seria una llàstima”.
Sempre s’ha comentat que Larsson abans de morir va deixar notes escrites sobre un quart lliurament de la sèrie però Lagercrantz ho desmenteix ‘és un rumor que Larsson va començar a escriure una quarta novel·la i només puc dir que jo només tenia les seves tres novel·les que vaig llegir i rellegir per intentar esbrinar quina direcció hagués agafat Larsson si no hagués mort’.
Un dels objectius de la novel·la no és només entretenir ‘Espero que trobin l’entreteniment però també he tingut un somni d’ençà que vaig llegir ‘La foguera de les vanitats de Tom Wolf als anys 80 d’escriure un llibre que descriuria la societat des de les classes més baixes fins a les més altes.
Per aquest motiu el darrer lliurament comença amb la mort d’un pidolaire que no té dits i està vestit amb un anorac molt gruixut en ple estiu. Aquest pidolaire murmura abans de morir sobre un membre del govern suec per plantejar la pregunta de si pot haver-hi relació entre un pidolaire i un ministre del govern suec’. I aquesta relació ‘interessat a Mikael Blomkvist que ràpidament necessitarà l’ajut de Lisbeth Salander’.
Sobre la novel·la la defineix com ‘una batalla final entre la Lisbeth Salander amb la seva germana bessona Camilla i com sempre, aquest llibre inclou un nou misteri’. Per Lagercrantz ‘‘En la tradició de Stieg Larsson i en la novel·la negra en general es tracten els temes socials i en aquest darrer lliurament aborda la desinformació, les ‘fake news’ que ‘són un dels grans problemes de la societat actual’. Assenyala que les notícies falses ‘creen una polarització perquè les ‘fake news’ i l’odi demonitzen a la gent i quan ho fas estàs molt a prop de la violència.
Avui en dia afirma que ‘els líders populistes les utilitzen per aconseguir el poder com el president dels Estats Units, Donald Trump i aquest fet és un greu problema perquè la violència i la guerra sempre comencen amb les paraules i la conspiració i aquest és un dels temes que tracto en aquesta nova novel·la’.
Per lluitar contra les fakes news i la desinformació ”Els periodistes són el cor de la democràcia i sí els periodistes no diuen la veritat, llavors la democràcia mor’.
LIBETH SALANDER, EL SÍMBOL FEMINISTA
La Lisbeth Salander és una icona feminista i és una novetat per la ficció, segons assenyala de forma contundent l’escriptor suec ‘abans la dona necessitava a un home per rescatar-la i en canvi la Lisbeth no necessita a ningú i a més no està interessada a agradar als homes i tampoc té atributs femenins tradicionals’ i per aquests motius li sembla una icona feminista fantàstica.
Per Lagercrantz ‘Lluito per aquesta causa feminista perquè necessitem més líders dones en aquest món i si observem tot el moviment de l’extremadreta, podem veure que tot són homes i en especial homes narcisistes’
NOUS REPTES EDITORIALS AMB SHERLOCK HOLMES
Amant dels reptes i preguntat sobre quins seran els propers afirma que ha signat un contracte ‘però tinc el mateix pànic que tenia en començar les novel·les de Millennium perquè ara he de demostrar al món que soc igual de bo escrivint sobre els meus propis personatges”. Comenta que en aquests moments es troba flirtejant amb Sherlock Holmes i una dona d’un suburbi pobre que serà l’argument d’una propera novel·la.
EL LLEGAT DE LARSSON
Sobre el llegat que va deixar Larsson creu que ‘ha estat un gran llegat, perquè Stieg Larsson és una superestrella pòstuma que va deixar un gran llegat social’
La ficció no era només entreteniment i era una literatura que tractava temes socials’ Les novel·les negres sueques volen lluitar per la justícia i per posar de manifest el que és injust’
ELS LLIBRES PODRIEN SALVAR EL MÓN
Acaba recomanant que llegim llibres ‘perquè si llegiu segur que entendreu millor a la gent i sobretot entendrem que no som tan diferents del que la gent ens vol fer creure’ i afegeix que ”si volem unir a la gent, hem de llegir més llibres ‘. Acaba afirmant que està segur ‘ que aquells que escupen més odi no llegeixen llibres perquè si ets lector, ets en realitat una persona més tolerant’ i amb aquestes conslusions creu que ”els llibres podrien salvar el món’.