Les novetats abracen des del Harlem dels anys setanta fins a reflexions sobre identitats i comunitats, passant per històries sobre el poder transformador dels llibres.
Edicions del Periscopi comença el 2025 amb força, presentant un catàleg literari farcit d’autors de renom i obres de gran rellevància que abracen un ampli ventall de temàtiques. Des de l’ambient delictiu del Harlem dels anys setanta fins a les tensions socials a Groenlàndia, passant pel poder transformador de la literatura i una reflexió irònica sobre la identitat, les propostes del segell prometen captivar tota mena de lectors.
Colson Whitehead: la decadència de Nova York a Manifest delictiu
El primer gran llançament de l’any és Manifest delictiu, la nova novel·la del reconegut autor nord-americà Colson Whitehead. Arribarà a les llibreries el 27 de gener, amb traducció al català de Ferran Ràfols. Després de l’èxit d’El ritme de Harlem, ambientada al Harlem dels anys seixanta, Whitehead retorna al mateix escenari, ara situant la trama en els convulsos anys setanta.
La novel·la reprèn el personatge de Ray Carney, un venedor de mobles amb un passat turbulent com a perista. Ara, en un Harlem dominat per la criminalitat i les tensions socials, Carney es veu atrapat entre el desig d’una vida respectada i les exigències d’un passat que es nega a deixar-lo anar. Tot plegat, en el context d’una ciutat que s’enfonsa en el caos, on el crim organitzat i els conflictes amb la policia estatal són el pa de cada dia. Whitehead explora les contradiccions d’un personatge que, per satisfer un desig aparentment innocent –aconseguir entrades per als Jackson 5 per a la seva filla–, es veu arrossegat de nou al món del crim.
Priscilla Morris: la lluita per la supervivència a Papallones negres
El febrer serà el torn de Papallones negres, una novel·la de Priscilla Morris que ofereix una mirada íntima i personal al setge de Sarajevo, inspirada en la història familiar de l’autora. La protagonista, Zora, és una artista i professora que decideix quedar-se a la ciutat mentre la seva família fuig a Anglaterra davant l’escalada de violència.
El relat mostra la progressiva degradació de la vida a la ciutat: la llibertat esdevé un luxe, i la por i la incertesa s’apoderen del dia a dia. En aquest context, Zora troba consol en una comunitat improvisada de veïns que s’uneixen per sobreviure i preservar allò que els queda de dignitat i esperança. Papallones negres és, alhora, un homenatge a la resiliència humana i un testimoni commovedor d’un dels episodis més tràgics de la història recent d’Europa.
Niviaq Korneliussen: identitat i desesperació a La vall de les flors
També al febrer, Edicions del Periscopi publicarà La vall de les flors, de l’autora groenlandesa Niviaq Korneliussen. Guardonada amb el Premi de Literatura del Consell Nòrdic, aquesta novel·la aborda temes com el racisme estructural, la salut mental i la crisi d’identitat.
La història segueix una jove inuit que, desitjosa d’una vida millor, deixa el seu poble natal per estudiar a Dinamarca. Tanmateix, un cop allà, topa amb el prejudici i la discriminació, mentre afronta la solitud d’estar lluny de Maliina, la seva parella. La seva lluita per encaixar en un món que li gira l’esquena la porta a una espiral de malestar i desesperança. Mentrestant, a la seva Groenlàndia natal, les flors de plàstic que adornen els cementiris esdevenen un símbol del creixent nombre de joves que no troben una sortida al seu patiment.
Març: Kent Haruf i Gabrielle Zevin prenen protagonisme
El mes de març arriba amb dues novetats molt esperades. D’una banda, Balada de Holt, de Kent Haruf, amb traducció de Marta Pera. Aquesta és l’última obra pendent de publicació en català de l’autor, conegut pel seu univers literari ambientat al fictici poble de Holt, Colorado. La novel·la, que combina tendresa i una profunda humanitat, reafirma Haruf com un dels grans narradors de la literatura nord-americana contemporània.
D’altra banda, el mateix mes veurà la publicació de La vida del llibreter A.J. Fikry, de Gabrielle Zevin, amb traducció d’Octavi Gil. L’autora de l’aclamada Demà, i demà, i demà ens ofereix una obra captivadora que celebra el poder transformador dels llibres. Aquesta història, plena de sentiment i humor, ens transporta al món d’un llibreter solitari la vida del qual es veu sacsejada per l’arribada inesperada d’una nena que transformarà la seva existència.
José Eduardo Agualusa: la ironia d’una Angola reconstruïda a El venedor de passats
El 17 de març, Edicions del Periscopi publicarà El venedor de passats, de l’escriptor angoleny José Eduardo Agualusa. Amb traducció de Pere Comellas, la novel·la narra la història de Félix Ventura, un negre albí que ha trobat un negoci peculiar: crear passats ficticis per als nous rics d’Angola. Amb una ironia fina i punyent, Agualusa reflexiona sobre la importància de la memòria i la identitat en una societat que intenta reconstruir-se després de la guerra.
Félix Ventura ofereix als seus clients una genealogia a mida, records inventats i connexions familiars que els permetin projectar una imatge respectable. Tot canvia, però, quan un misteriós client li demana un passat que amagui més del que revela, desencadenant una trama que combina intriga, humor i crítica social.